• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 

Wat doet een uitvaartverzorger?

Na het verlies van een dierbare breekt een zware periode aan voor de nabestaanden. Zij moeten het verlies verwerken, maar ook allerlei praktische zaken regelen. Een uitvaartverzorger (ook wel begrafenisondernemer genoemd) helpt hen daarbij. Maar wat doet deze persoon precies?

Wat is de rol van een uitvaartverzorger?

Een uitvaartverzorger of begrafenisondernemer vormt eigenlijk de schakel tussen de nabestaanden en een begraafplaats of crematorium. Nabestaanden kiezen de uitvaartverzorger doorgaans zelf. Nadat een arts het overlijden officieel heeft vastgesteld, komt de uitvaartverzorger vaak direct langs om met hen te overleggen over de volgende stappen.

Ophalen lichaam

Een van de eerste keuzes die nabestaanden moeten maken is wat er met het lichaam moet gebeuren. Ze kunnen bijvoorbeeld kiezen voor thuisopbaring of vervoer naar een rouwcentrum. De uitvaartverzorger zorgt er vervolgens voor dat het lichaam van de overledene opgehaald wordt en is ook verantwoordelijk voor de laatste verzorging.

Condoleance- en uitvaartplechtigheid

Een andere belangrijke taak van de uitvaartverzorger is het begeleiden van de nabestaanden bij alle keuzes rondom de uitvaartceremonie. Hij of zij geeft samen met de nabestaanden vorm aan een passende plechtigheid en stemt die keuzes af met het uitvaartcentrum. Uiteraard houdt de uitvaartverzorger daarbij ook rekening met eventuele religieuze wensen en voorschriften.

Rouwbericht

De uitvaartverzorger kan ook helpen bij het opstellen van een rouwbericht en/of rouwadvertentie, de muziekkeuze tijdens de uitvaart en het regelen van bijvoorbeeld de rouwauto en het eten en drinken voor de genodigden van de uitvaartdienst. Ook kiezen de nabestaanden samen met de uitvaartverzorger een kist of opbaarplank. De uitvaartverzorger kan ook de uitschrijving bij de gemeente regelen.

Budget

Een goede uitvaartverzorger overlegt regelmatig met de nabestaanden over het budget. Zo komen zij niet voor verrassingen bestaan en blijft de uitvaart betaalbaar.

Alles uitbesteden, of juist niet

Sommige nabestaanden willen veel zelf doen, andere juist niet. Een goede uitvaartverzorger zet de wensen van de nabestaanden centraal en neemt hen waar mogelijk zorgen uit handen. Het is de taak van de uitvaartverzorger om goed te luisteren en in een moeilijke periode rust en overzicht te bieden.

Zelf uitvaartverzorger worden

Wil je zelf uitvaartverzorger worden? Er zijn in Nederland diverse gespecialiseerde opleidingen op MBO-niveau. Natuurlijk kun je niet alles uit boeken leren; het vak van uitvaartverzorger moet ook bij je passen. Het beroep vraagt om organisatietalent, inlevingsvermogen, creativiteit en vooral een klantgerichte houding. Je moet voor rust kunnen zorgen in chaotische en emotionele tijden. Heb je een opleiding succesvol afgerond?

Bij DELA hebben we regelmatig vacatures voor uitvaartverzorgers.

Chat met onze medewerkers