• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 
 

Inspiratiegids uitvaart

Op pagina 5 van onze inspiratiegids vind je meer originele ideeën voor uitvaartlocaties. Download de inspiratiegids en raak geïnspireerd.

 

'Mooie inspiratie. Goede uitleg!'

Vier en een halve ster van de 5

12 ideeën voor een bijzondere uitvaartlocatie

Op zoek naar een uitvaartlocatie die past bij het leven van je dierbare? Stel je dan voor dat je zijn of haar leven viert met mensen die hem of haar liefhebben op een plek die bij zijn of haar leven hoort.. Bekijk deze 12 ideeën voor een bijzondere uitvaartlocatie.

DELA heeft unieke uitvaartcentra en crematoria op veel verschillende locaties. Organiseer je een uitvaart op die locaties, dan spreken onze uitvaartverzorgers graag jouw wensen voor persoonlijke aankleding met je door. Je kunt natuurlijk ook voor een plek kiezen die van persoonlijke betekenis is. Een locatie waar je dierbare fijne herinneringen aan had, bijvoorbeeld. Houd er rekening mee dat je altijd aan de uitvaart terugdenkt als je de locatie weer bezoekt. Vind je dat fijn of misschien toch niet? Er zitten uiteraard ook andere kosten verbonden aan een bijzondere uitvaartlocatie.

1. Waar kwam hij of zij het liefst?

Lastig om een unieke uitvaartlocatie uit te kiezen? Vraag je af: waar kwam hij of zij graag? Geef het afscheid een persoonlijk karakter en kies voor de stamkroeg, het lievelingsmuseum, de plek van de trouwerij, het voetbalstadion, een theater of de volkstuin.

2. Een eigen locatie

Op een plek samenkomen met een bijzondere betekenis, een fijne sfeer, een mooi uitzicht of waar mooie herinneringen zijn gemaakt, kan bijzonder troostend werken. Bijkomend voordeel van een ‘eigen’ locatie is dat je uitvoerig de tijd kunt nemen.

Aankleding uitvaartlocatie

De aankleding van een uitvaartlocatie zorgt mede voor een onvergetelijk afscheid.

3. Home sweet home

Niets is zo vertrouwd als thuis. Daarom kiezen nabestaanden vaak voor opbaren, verzorgen en rouwbezoek thuis. In je eigen huis bepaal je zelf de regels zoals wanneer en hoelang je bij je dierbare wilt zijn, wie er wel of juist niet op bezoek komen, en je zorgt zelf voor de gasten in een vertrouwde, intieme sfeer.

4. In de openlucht

Buiten afscheid nemen kan natuurlijk ook. Op het strand, in de eigen tuin of op het water. In Heerhugowaard heeft uitvaartcentrum Waerdse Landen bijvoorbeeld een prachtige buitenaula. Een mooi voorbeeld van het feit dat je niet altijd hoeft te kiezen voor een ‘gewone’ uitvaartlocatie.

5. Aan de kust

Als je dierbare van het strand hield, is dat ook een mooie locatie voor het laatste afscheid. Het strand is een plek waar je je kunt ontspannen en voor de gasten kan het ook fijn zijn om na afloop een wandeling langs het water te maken om even tot rust te komen. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om die ene strandtent af te huren, waar je dierbare regelmatig van een drankje en een hapje genoot, om met de gasten bij elkaar te komen.

6. Liever buiten

Uitvaartverzorger Mariska Eppink: ‘Er zijn bij crematoria en begraafplaatsen vaak plekken in de openlucht met vaste zitplaatsen – bankjes, stoelen of boomstammen – die je zelf verder kunt aankleden. Als er kinderen bij een buitenuitvaart zijn, zorg ik altijd voor een paar waterproof picknickkleden. Daarop kunnen zij vooraan zitten en alles goed volgen. Ooit deed ik een buitendienst waar helemaal geen voorzieningen waren. Iedereen bracht een paraplu mee voor het geval het zou regenen en we regelden klapstoelen voor wie wilde zitten.’

Uitvaart buiten met boomstam banken

7. Openluchttheater

Een openluchttheater is een mooie locatie om te gebruiken. Voordeel is dat er vaak wc’s zijn en een vast podium met zitplekken. Beeld en geluid kan meestal via medewerkers worden geregeld. Je kunt in overleg de locatie nog mooier maken met lampionnen of glazen potjes met waxinelichtjes.

Een uitvaart regelen zoals jij dat graag wilt

Wij verzorgen een afscheid naar wens voor iedereen die bij ons verzekerd is. Maar ook zonder verzekering kun je bij DELA een uitvaart naar wens laten regelen.

Mogelijkheden voor het regelen van een uitvaart zonder verzekering

Bekijk de uitvaartverzekering van DELA

8. Hartje Eindhoven

In het stadshart van Eindhoven kreeg het kloostercomplex Mariënhage een nieuwe bestemming: DOMUSDELA. Hier zeg je volmondig ‘ja!’ tegen je liefste. Of je neemt er afscheid van een dierbare. Ooit waren hier de Paterskerk, het Augustinianum en de Studentenkapel gevestigd. Het hele complex werd grondig verbouwd en de kapel en de Paterskerk zijn omgetoverd tot prachtige ceremoniehuizen.

Uitvaartlocatie DOMUSDELA

9. Naar de film

Ging je dierbare graag naar de bioscoop? Vraag bij de bioscoop wat de mogelijkheden zijn voor het huren van een zaal. Je kunt er een mooie herinneringsfilm of zijn of haar lievelingsfilm laten draaien voor of na de uitvaart.

10. Het was een sprookje

Een kasteel is een mooie locatie voor iemand die veel van sprookjes en mooie verhalen hield. Daarnaast liggen kastelen vaak in een prachtige omgeving die zorgt voor een serene sfeer. Bovendien hebben kastelen meerdere ruimtes met elk vaak een uniek karakter. Zo is de ene ruimte geschikt voor de afscheidsceremonie, de andere voor de condoleance en kan er een aparte ruimte zijn voor een hapje en een drankje. Er zijn in Nederland veel kastelen die de mogelijkheid bieden voor een uitvaart.

11. Over de grens

Liever een begrafenis of crematie in het buitenland? De Nederlandse ambassade ter plaatse kan je in veel gevallen bijstaan bij het maken van keuzes. Nederlandse uitvaart- ondernemers verrichten geen praktische diensten bij een uitvaart in het buitenland, maar dat kun je ter plekke regelen.

12. Duurzame uitvaartlocatie

Steeds meer mensen kiezen voor een locatie waar de uitvaart zo duurzaam mogelijk verloopt. In Groningen staat het meest duurzame crematorium van DELA  tot nu toe. Van het gebouw kunnen alle onderdelen opnieuw worden gebruikt. En het is bijna volledig energieneutraal. Er werden zonnepanelen geplaatst, er wordt gewerkt met een elektrische oven en er is driedubbel in plaats van dubbel glas.

Inspiratiegids uitvaart

In onze gratis inspiratiegids staan meer dan 100 praktische voorbeelden van wat er allemaal mogelijk is bij een uitvaart. Inspiratieonderwerpen: rouwkaart en advertentie, bloemen, muziek, locaties, mooie woorden, kist of wade, eten en drinken, rituelen, foto en video, en asbestemming.