• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 
 

Stappenplan

Hoe moeilijk het ook is: na het verlies van een dierbare gaat het leven door. Een passend afscheid is een eerste stap binnen het rouwproces. Dit stappenplan voor het regelen van een uitvaart helpt je op weg.

 

Tips bij verschillende uitvaartlocaties zoals een zaal, café of buiten

Uitvaartverzorger Mariska Eppink houdt ervan om creatief aan de slag te gaan om een locatie te vinden die past bij de wensen van de familie.

Mijn werkgebied is de Achterhoek. Daar is een klein aantal DELA-uitvaartcentra, maar geen crematorium van de coöperatie. Nu met de overname van Yarden verandert dat. Op onze eigen locaties kunnen we goed aansluiten op de wensen van de familie, maar soms moet ik ook wel creatief te werk gaan.

Ik heb in coronatijd twee keer een dienst op een andere locatie geregeld waar na afloop binnen geen eten en drinken mocht worden geserveerd. Toen heb ik bij een lokale leverancier catering geregeld. Er werden buiten foodtrucks neergezet.

Mariska vertelt waar je op moet letten bij een uitvaartlocatie.

Een uitvaart regelen zoals jij dat graag wil
Ook zonder verzekering helpt DELA je bij het regelen van een persoonlijk afscheid. Bekijk de mogelijkheden voor het regelen van een uitvaart zonder verzekering of maak een geheel vrijblijvende afspraak om je uitvaartwensen te bespreken.

Uitvaart in de openlucht

Over buiten gesproken, er zijn bij onze uitvaartcentra en crematoria en bij begraafplaatsen vaak plekken in de openlucht met vaste zitplekken – bankjes, stoelen of boomstammen – die je zelf verder kunt aankleden. Als er kinderen bij de uitvaart zijn, zorg ik altijd voor een paar waterproof picknickkleden. Daarop kunnen zij vooraan zitten en alles goed volgen. Dat zorgt vaak voor een fijne, ongedwongen sfeer. Ik heb ook weleens een buitendienst gedaan op een kerkhof waar helemaal geen voorzieningen waren. Op verzoek van de familie bracht iedereen een paraplu mee voor het geval het zou regenen (wat het gelukkig niet deed) en regelden we klapstoelen voor wie wilde zitten.

Openluchttheaters zijn ook mooie locaties om te gebruiken. Voordeel is dat er vaak toiletten zijn en een vast podium met zitplekken. Beeld en geluid kan meestal via medewerkers worden geregeld.

Soms is het afscheid in een zalencentrum of in een restaurant of café. Dan bekijk ik vooraf de locatie goed en maak ik afspraken met de zaalhouder of eigenaar. Wat leveren zij en wat moet ik regelen? Hoe zit het met de kosten, zaalhuur, bediening en catering? Kan alles in dezelfde ruimte? 

Inrichting uitvaartlocatie

De familie wil meestal graag meedenken over organisatie en inrichting, en hun eigen netwerk inzetten. Nabestaanden vinden het vaak heel fijn om te helpen de ruimte van de ceremonie of van de condoleance nog mooier te maken met lampionnen of glazen potjes met waxinelichtjes.’.

Meer weten over onze locaties? Kijk op deze pagina met uitvaartlocaties.

Een unieke uitvaartlocatie

Op zoek naar locatie voor een uitvaart? Een uitvaartlocatie die past bij het leven van de overledene. Lees de 12 ideeën voor een bijzondere uitvaartlocatie.

Stap voor stap een persoonlijk afscheid regelen

Een afscheid regelen, hoe doe je dat? In een tijd waarin emoties vaak een grote rol spelen, moet je beslissingen nemen. Welke keuzes komen er op je af? Dit stappenplan voor het regelen van een uitvaart helpt je op weg.