• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 
 

Inspiratiegids uitvaart

Op pagina 5 van onze inspiratiegids vind je meer originele ideeën voor uitvaartlocaties. Download de inspiratiegids en raak geïnspireerd.

 

Praktische zaken bij het kiezen van de uitvaartlocatie

Hoe je de uitvaart ook wilt: intiem in kleine kring of juist groots met heel veel mensen, er moet van alles worden geregeld. Onze uitvaartverzorgers staan voor je klaar. Hierbij alvast wat tips om rekening mee te houden bij de keuze voor een uitvaartlocatie en nazit.

Pak je het praktisch aan?

Hoeveel mensen komen er? Is er een kerkdienst? Wil je een informele nazit? Er valt wat voor te zeggen om te kiezen voor één en dezelfde plek voor de uitvaart en nazit, want dan heb je alles onder één dak, dat betekent minder geregel en heen en weer rijden. Dat is handig en ook nog eens beter voor het milieu.

Condoleren

Een condoleance kan formeel maar ook heel informeel zijn. Je hoeft na de afscheidsdienst niet in een rijtje te staan en iedereen de hand te schudden, soms vinden nabestaanden én gasten dat trouwens sowieso nogal beladen. Bedenk goed wat je wilt. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om het condoleren in een ontspannen sfeer te doen tijdens de nazit.

Nazit

Na een uitvaart kan er gekozen worden om de nazit te houden in de sfeervolle koffiekamers van het crematorium. Maar het wordt persoonlijker als je voor de nazit ergens naartoe gaat waar je dierbare graag kwam of waar het uitzicht heel bijzonder is. Of je organiseert het gewoon gezellig thuis.

Een uitvaart regelen zoals jij dat graag wilt

Wij verzorgen een afscheid naar wens voor iedereen die bij ons verzekerd is. Maar ook zonder verzekering kun je bij DELA een uitvaart naar wens laten regelen.

Mogelijkheden voor het regelen van een uitvaart zonder verzekering

Bekijk de uitvaartverzekering van DELA

Welkom in de achtertuin

Organiseer je de uitvaart in de achtertuin? 4 tips:

  • Vraag om hulp vooraf, tijdens en na het afscheid in de eigen tuin.
  • Huur een partytent, ideaal zowel bij regen als felle zon.
  • Zijn er genoeg stoelen?
  • Van welke drankjes en hapjes hield de dierbare?

Voor slechthorenden en rolstoelgebruikers

De aula’s van de crematoria en uitvaartcentra van DELA zijn uitgerust met een ringleiding voor slechthorenden. Zo’n ringleiding zorgt ervoor dat mensen met een hoortoestel kunnen horen wat er wordt gezegd en kunnen luisteren naar de muziek zonder storend omgevingsgeluid. Ook zijn DELA-uitvaartcentra en -crematoria toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Er zijn ook altijd één of meer rolstoelen beschikbaar.

Live streaming

Is de locatie te klein, woont een deel van de familie in het buitenland of kan iemand er om wat voor reden dan ook niet bij zijn? Kies dan voor live streaming. De uitvaart wordt dan gefilmd en is met behulp van een inlogcode via internet te volgen. Uitvaartgast Daniëlle vertelt: ‘Live streaming is zoiets geweldigs. Laatst was ik bij een uitvaart waarbij mensen uit Nieuw-Zeeland, Amerika en Australië meekeken. Een onbeschrijflijk mooi gevoel: mensen uit de hele wereld die op dat moment op die ene plek samenkomen om te herdenken. Prachtig dat de techniek dat mogelijk maakt.’

Aankleding uitvaartlocatie

De aankleding van een uitvaartlocatie zorgt mede voor een onvergetelijk afscheid.

Oppas voor de kleintjes

Wil je dat de je kleine kinderen bij het afscheid zijn, maar wel graag zelf alles meekrijgen van de ceremonie en de condoleance? Dan kan het slim zijn om een kinderopvang op locatie te regelen, die de zorg eventjes overneemt. Of vraag jullie vaste oppas om te helpen.

Huisdieren

Voor de familie kan het belangrijk zijn dat een huisdier, bijvoorbeeld de hond van opa, meegaat naar de uitvaart. Dat is meestal geen enkel probleem. Er was zelfs een keer een uitvaart waar het paard van de dierbare aanwezig
was. De auladeuren stonden open en
net daarbuiten stond het paard, zodat de bezoekers van de afscheidsdienst hem goed konden zien. Het dier kon op𠊍ie manier ook zo dicht mogelijk bij de kist staan. Vrijwilligers van een manege zorgden dat het paard zich op z’n gemak voelde.

Inspiratiegids uitvaart

In onze gratis inspiratiegids staan meer dan 100 praktische voorbeelden van wat er allemaal mogelijk is bij een uitvaart. Inspiratieonderwerpen: rouwkaart en advertentie, bloemen, muziek, locaties, mooie woorden, kist of wade, eten en drinken, rituelen, foto en video, en asbestemming.