Waardig afscheid zonder verzekering

Is er geen uitvaartverzekering? Volg het stappenplan ‘uitvaart regelen zonder verzekering’ en neem op een waardige manier afscheid.

 

8 video's met inspiratie voor een uitvaart

Afscheid nemen is soms heel ver weg en soms opeens erg dichtbij. Nadenken over het afscheid van een ander is niet makkelijk. Wat voor afscheid zou passen bij hoe het leven geleefd is? Groots en uitbundig of misschien juist heel klein en eenvoudig? Het moet hoe dan ook kloppen met degene die er niet meer is, met hoe diegene was en wat hij of zij je meegegeven heeft. Want een afscheid is altijd persoonlijk. In deze video’s vertellen mensen over hoe zij keuzes maakten en wat dat hen bracht.

Paul en Nic

Bekijk hier hoe Paul vertelt over zijn vader Nic. Hij overleed een paar maanden voor zijn negentigste verjaardag. Zijn uitvaart was vrij van poespas, van circus. ‘Hij wilde een eenvoudige dienst in de kerk waar zijn kinderen en kleinkinderen gedoopt zijn'.

Een uitvaart regelen zoals jij dat graag wil
Ook zonder verzekering helpt DELA je bij het regelen van een persoonlijk afscheid. Bekijk de mogelijkheden voor het regelen van een uitvaart zonder verzekering of maak een geheel vrijblijvende afspraak om je uitvaartwensen te bespreken.

Carla en Heintje

NAC-icoon ‘Heintje’ van Poppel overleed op 81-jarige leeftijd, maar vergeten wordt hij nooit. In deze video vertelt dochter Carla over haar vader en het afscheid. Zijn uitvaart vond plaats in het stadion van zijn geliefde club, waar een volle tribune één allerlaatste keer ‘Heintje bedankt, Heintje bedankt!’ zong. ‘Ik weet niet wat me overkomt. We zijn ‘maar’ een heel gewoon gezinneke uit de volksbuurt,’ zei Carla.

Ida en Jillis

Jillis, de man van Ida en vader van Vincent, overleed aan de gevolgen van kanker. ‘Jillis wilde geen grote uitvaart dus we hebben het bewust klein gehouden. Onder het genot van een glas Krusko, ons favoriete drankje uit Kroatië, hebben we verhalen uitgewisseld. Over Jillis, over de mooie momenten met hem.’ Na 42 jaar huwelijk en een intieme uitvaart, moest Ida alleen verder. ‘Ondanks het gemis ben ik vooral dankbaar. Ik heb met Jillis een leven mogen leiden dat bij me paste, dat goed voelde. Dat is een groot cadeau.’

Marianne en haar moeder

Nog wel tien of twintig jaar had de moeder van Marianne (48) willen leven. Een glaasje sherry in haar tuin, de buurkinderen die kwamen spelen: ze genoot van het alledaagse. En dus stond haar uitvaart in het teken van het leven waarvan ze zoveel hield.  ‘We hebben haar door een erehaag vol met bloemen gedragen. De zon scheen, er werd gelachen. We wilden haar leven vieren, in plaats van rouwen om haar dood.’

Henny en Martijn

Martijn (40) was een reiziger en een rasoptimist. Hij overleed geheel onverwacht aan een longembolie. Tijdens Martijns uitvaart beseften zijn ouders, Henny en Leny, voor het eerste hoeveel hij voor anderen heeft betekend. Zijn uitvaart stond in het teken van blijheid en enthousiasme, precies zoals hij zijn leven leidde. ‘Leny en ik zijn heel dankbaar dat hij zoveel mensen heeft geraakt.’

Joep en Margriet

Joeps echtgenote Margriet overleed plotseling aan de gevolgen van een bacteriële infectie. Ze werd 69 jaar. ‘Ik heb haar nooit gedag gezegd. Alleen gezwaaid. “Tot morgen!” Ik dacht dat ik haar gewoon weer terug zou zien.’  In deze video vertelt Joep over de dag van het afscheid en hoe hij had gewenst dat ze erbij was geweest. ‘Niet lang voor ze overleed, hadden
we al afscheid moeten nemen van een goede vriendin. Een eenvoudige en intieme uitvaart. “Zo zou ik het ook wel willen,” zei ze daarna. We hebben met de familie lang gezocht naar een mooie plek voor het afscheid. Uiteindelijk vonden we een prachtige theetuin. De dag was ontzettend verdrietig en gezellig tegelijk. Margriet was je er maar bij, dat heb vaak gedacht.’

Marvin en Harry

Alle liefde die vader Harry tijdens zijn leven gaf aan zijn kinderen Marvin, Justin en Melissa, kreeg hij in overvloed terug tijdens zijn begrafenis. Marvin: ‘Ik wist natuurlijk al wat voor een goed mens mijn vader was, maar door alle liefde die ik voelde tijdens zijn begrafenis, kwam de omvang daarvan voor het eerst écht bij me binnen.’ In een motorstoet brachten ze hun vader naar zijn laatste rustplaats, iets waar Marvin zich trots over voelt.

René en Renate

Renate (37) sprankelde en leefde volop. Ze overleed aan de gevolgen van borstkanker. Haar uitvaart regelde Renate zelf, samen met haar familie en drie hartsvriendinnen. Haar vader René vertelt: ‘Als een jong leven afgebroken wordt, is het belangrijk dat je als nabestaande kunt terugkijken op een leven dat écht geleefd is. Dat dat bij Renate zo is, geeft me veel troost.’ In deze video vertelt René hoe Renate zijn parel was en dat altijd zal blijven.

Vul nu je wensenboekje in
Met het online wensenboekje geef je eenvoudig aan hoe jouw afscheid er uit mag komen te zien. Het geeft je nabestaanden rust en helpt ze op weg.

Download onze verhalenbundel met bijzondere uitvaartverhalen

Heb jij al eens nagedacht over jouw afscheid? En weten je geliefden hoe je dat wilt doen? Maak je wensen kenbaar. Bespreek ze. Hoe moeilijk dat misschien ook is. Wil je meer inspiratie over uitvaarten? Download onze bundel met verhalen over afscheid nemen in allerlei vormen. Groots en uitbundig of juist eenvoudig en intiem. Of helemaal anders, op een eigen, persoonlijke manier.