• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 
 

Leg je wensen vast

In ons online wensenboekje kun je eenvoudig aangeven hoe jouw afscheid eruit moet komen te zien. Je nabestaanden zien dan in een oogopslag welke zaken ze kunnen/moeten gaan regelen.

 

'Het geeft een goed gevoel om een aantal van mijn wensen op te schrijven voor mijn nabestaanden.'

Vier en een halve ster van de 5

3 manieren om je uitvaartwensen snel en eenvoudig vast te leggen

‘Oma, als jij dood bent, mag Beertje dan met je mee?’ Praten en nadenken over ons afscheid kan erg pijnlijk zijn. Het confronteert ons met de mogelijkheid dat we onze kleinkinderen niet zien opgroeien, dat onze partner zonder ons verder moet. We staan er liever niet te lang bij stil, en dat hoeft ook niet. Op de volgende drie manieren leg je je uitvaartwensen snel en eenvoudig vast.

1. Via een wensenboek

Ons wensenboekje kun je zowel digitaal als schriftelijk invullen. Alleen of samen met je dierbaren schrijf je je voorkeuren op voor de opbaring, de afscheidsdienst, het rouwvervoer, de muziek en eventuele andere zaken die voor jou belangrijk zijn. ‘Je mag het zo uitgebreid maken als je zelf wilt,’ zegt coöperatieconsulent Roger Mutsaers. ‘Eén dame heeft bijvoorbeeld de namen opgeschreven van alle knuffels die mee moeten in haar kist. Een andere vrouw gaf aan het belangrijk te vinden dat haar handen tijdens de opbaring niet in elkaar worden gevouwen, maar over elkaar worden gelegd. Ze is niet gelovig dus vindt dat passender. In het wensenboek is veel ruimte voor je  persoonlijke wensen, want dat is ten slotte waar het bij jouw uitvaart allemaal om draait.’

Vul nu je wensenboekje in

Ken je ons online wensenboekje al? Je vult eenvoudig in hoe jouw afscheid eruit moet komen te zien. Je nabestaanden zien dan in een oogopslag wat er moet worden geregeld. Zelfs zonder DELA-verzekering kunnen wij de uitvaart naar wens regelen. Bekijk de mogelijkheden.

2. Tijdens een voorbespreking met een consulent

Leg je je wensen liever samen met een uitvaartdeskundige vast, dan kan dat tijdens een voorbespreking met één van onze coöperatieconsulenten. Zo’n gesprek duurt ongeveer 1,5 uur. ‘Het voordeel hiervan, is dat ik mensen tijdens het gesprek kan vertellen over de mogelijkheden,’ zegt Roger. ‘Veel mensen weten bijvoorbeeld niet dat een afscheid op veel meer plekken kan plaatsvinden dan in de aula van het crematorium. Ben je gek op de natuur, dan neem je toch liever buiten afscheid dan binnen? Hoe preciezer je je wensen opschrijft, hoe beter de uitvaart bij je past.’ Daarnaast geven onze consulenten tijdens de voorbespreking waardevolle informatie over je nalatenschap, namelijk wat je achterlaat. ‘Veel mensen realiseren zich bijvoorbeeld niet dat hun nabestaanden te maken kunnen krijgen met zaken als erfbelasting,’ vertelt Roger. ‘Als me tijdens de voorbespreking opvalt dat mensen wonen in een koopwoning, dan weet ik dat hun nabestaanden mogelijk te maken krijgen met hoge erfbelasting, die ze misschien moeilijk kunnen betalen als het vermogen ’in de stenen’ zit. Ik wijs ze dan op mogelijkheden zoals schenken op papier en de mogelijkheid tot uitstel van erfbelasting in het testament.’

Over de DELA coöperatieconsulenten

De coöperatieconsulenten helpen bij het vastleggen van uitvaartwensen. Je hoeft daarvoor geen lid te zijn van coöperatie DELA. Daarnaast helpen consulenten nabestaanden bij de afwikkeling van de nalatenschap. We doen dit kosteloos voor alle uitvaarten die we verzorgen.

3. Tijdens een voorregeling met een uitvaartverzorger

Ben je ongeneeslijk ziek, dan is het bespreken en vastleggen van uitvaartwensen extra moeilijk. Je wilt liever niet teveel bezig zijn met wat er komen gaat, maar zoveel mogelijk genieten van je dierbaren, van het hier en nu. Toch geven veel mensen aan juist door hun ziekte dingen geregeld te willen hebben. De gedachte om geliefden achter te laten met moeilijke keuzes, bovenop hun grote verdriet, voelt vaak ondraaglijk. Tijdens een persoonlijk gesprek met één van onze uitvaartverzorgers maak je zelf het draaiboek van je uitvaart . Naast je uitvaartwensen, kun je in het draaiboek stap voor stap opschrijven wat er vanaf het moment van overlijden tot de uitvaart allemaal moet gebeuren. Een zwaar maar rustgevend gevoel: Jij weet dat je er alles aan hebt gedaan om je dierbaren zo goed mogelijk voor te bereiden, zij weten of Beertje wél of niet mee in de kist mag.

Een uitvaart regelen zoals jij dat graag wilt

Wij verzorgen een afscheid naar wens voor iedereen die bij ons verzekerd is. Maar ook zonder verzekering kun je bij DELA een uitvaart naar wens laten regelen. Bekijk de mogelijkheden voor het regelen van een uitvaart zonder verzekering of bekijk de uitvaartverzekering van DELA.

Wat zijn jouw wensen?

Er zijn verschillende manieren om je uitvaartwensen vast te leggen. Zo kun je zelf je wensen online invullen, opschrijven in een wensenboekje of een gesprek aanvragen met een coöperatieconsulent of uitvaartverzorger van DELA. Van de tekst op de rouwkaart tot de invulling van de het afscheid: alles kan op jouw manier gedaan worden als je dat van te voren vastlegt.