Leg je wensen vast

In ons online wensenboekje kun je eenvoudig aangeven hoe jouw afscheid eruit moet komen te zien. Je nabestaanden zien dan in een oogopslag welke zaken ze kunnen/moeten gaan regelen.

3 manieren om je uitvaartwensen snel en eenvoudig vast te leggen

‘Oma, als jij dood bent, mag Beertje dan met je mee?’ Praten en nadenken over ons afscheid kan erg pijnlijk zijn. Het confronteert ons met de mogelijkheid dat we onze kleinkinderen niet zien opgroeien, dat onze partner zonder ons verder moet. We staan er liever niet te lang bij stil, en dat hoeft ook niet. Op de volgende drie manieren leg je je uitvaartwensen snel en eenvoudig vast.

Via een wensenboek

Het wensenboekje van coöperatie DELA kun je zowel digitaal als schriftelijk invullen. Alleen of samen met je dierbaren schrijf je je voorkeuren op met betrekking tot de opbaring, de afscheidsdienst, het rouwvervoer, de muziek en eventuele andere zaken die voor jou belangrijk zijn. ‘Je mag daarbij zo gedetailleerd zijn als je zelf wilt,’ zegt coöperatieconsulent Roger Mutsaers. ‘Eén dame heeft bijvoorbeeld de namen opgeschreven van alle knuffels die mee moeten in haar kist. Een andere vrouw gaf aan het belangrijk te vinden dat haar handen tijdens de opbaring niet in elkaar worden gevouwen, maar over elkaar worden gelegd. Ze is niet gelovig dus vindt dat passender. Het wensenboekje laat veel ruimte voor persoonlijke voorkeuren, want dat is ten slotte waar het bij een uitvaart allemaal om draait.’

Aan de slag met je eigen wensenboek? Dat kan hier. Je hoeft niet verzekerd te zijn bij coöperatie DELA.

Tijdens een voorbespreking met een consulent

Leg je je wensen liever samen met een uitvaartdeskundige vast, dan kan dat tijdens een 1,5 uur durend voorbespreking met één van onze coöperatieconsulenten. ‘Het voordeel van het wensenboek samen invullen, is dat ik mensen kan wijzen op hun mogelijkheden,’ zegt Roger. ‘Veel mensen weten bijvoorbeeld niet dat lichte balseming een optie is of dat een dienst op veel meer plekken kan plaatsvinden dan de aula van het crematorium. Ben je gek op de natuur, dan neem je toch liever buiten afscheid dan binnen? Hoe gedetailleerder je je wensen opschrijft, hoe beter de uitvaart bij je past.’ Daarnaast geven onze consulenten tijdens de voorbespreking waardevolle informatie over je nalatenschap. ‘Veel mensen realiseren zich bijvoorbeeld niet dat hun nabestaanden te maken kunnen krijgen met zaken als erfbelasting,’ vertelt Roger. ‘Valt me tijdens de voorbespreking op dat mensen wonen in een koopwoning, dan weet ik dat hun nabestaanden mogelijk te maken krijgen met erfbelasting die misschien moeilijk kan worden opgehoest als het vermogen “in de stenen” zit. Ik wijs ze dan op opties als schenken op papier en de mogelijkheid tot uitstel van erfbelasting in het testament.’

Een gratis voorbespreking aanvragen met één van onze consulenten? Bel hiervoor naar de uitvaartinformatielijn, op 040 2601450. Je hoeft trouwens niet verzekerd te zijn bij DELA en aan het gesprek zijn geen kosten verbonden.

Tijdens een voorregeling met een uitvaartverzorger

Ben je ongeneeslijk ziek, dan is het bespreken en vastleggen van uitvaartwensen extra moeilijk. Je wilt liever niet teveel bezig zijn met wat er komen gaat, maar zoveel mogelijk genieten van je dierbaren, van het hier en nu. Toch geven veel mensen aan juist door hun ziekte dingen geregeld te willen hebben. De gedachte om geliefden, bovenop hun grote verdriet, achter te laten met moeilijke keuzes, voelt vaak ondraaglijk. Tijdens een persoonlijk gesprek met één van onze uitvaartverzorgers is het mogelijk alvast het draaiboek van je uitvaart op te stellen. Naast je concrete uitvaartwensen, geeft het draaiboek stap voor stap weer wat er vanaf het moment van overlijden tot de uitvaart op je dierbaren afkomt. Een zwaar maar rustgevend gevoel: Jij weet dat je er alles aan hebt gedaan om je dierbaren zo goed mogelijk voor te bereiden, zij weten of Beertje wél of niet mee in de kist mag.

Wil je een persoonlijk gesprek aanvragen met één van onze uitvaartverzorgers? Neem dan contact op met onze uitvaartdeskundigen via 040 260 10 20 (óók voor niet-leden). Natuurlijk doen wij er alles aan om dezelfde uitvaartverzorger te verbinden aan je uitvaart.

Wat zijn jouw wensen?

Er zijn verschillende manieren om je uitvaartwensen vast te leggen. Zo kun je zelf je wensen opschrijven in een wensenboekje, een gesprek aanvragen met een coöperatieconsulent van DELA of een uitvaartverzorger. Van de tekst op de rouwkaart tot de invulling van de dienst: ieder detail kan op jouw manier vormgegeven als je dat van te voren vastlegt.