• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 

Grafkisten

Tegenwoordig is er veel mogelijk op het gebied van grafkisten. Wij bieden vier stijlen: eco, hedendaagse, luxe en traditionele grafkisten. Wij hebben bijna honderd grafkisten in ons assortiment. De uitvaartkist die zowel bij je financiële mogelijkheden past, maar vooral ook bij de wensen en persoonlijkheid van de overledene, is dus altijd beschikbaar.

Op deze pagina

Welke grafkist kies je?
Soorten grafkisten
Duurzame grafkisten
Wat kost een grafkist?
Zelf een bijzondere kist ontwerpen
Download de kistenbrochure
Alternatieven voor een uitvaartkist

Welke grafkist kies je?

Laat je een uitvaart door ons verzorgen? Dan helpt de uitvaartverzorger bij het uitzoeken van de grafkist. Samen kunnen jullie de verschillende mogelijkheden bekijken. Als je dit wil, dan bestelt de uitvaartverzorger de uitvaartkist ook voor je.

De verzekerde uitvaartkist bij DELA is de Spar Massief, een duurzaam geproduceerde kist van FSC gecertificeerd hout uit Europa. Wil je meer weten over de Spar Massief en duurzaam, lees dan hier verder.

Karakter van je dierbare

Bij de keuze van de juiste uitvaartkist kijken de meeste nabestaanden naar het karakter van hun dierbare. Welk materiaal en welke uitstraling passen bij de persoon die hij of zij altijd is geweest? Soms krijgen ook de kinderen of kleinkinderen een rol. Zij kunnen de grafkist beschilderen of tijdens de afscheidsdienst tekeningen op de kist leggen.

Bij leven meebeslissen

Wanneer de dierbare bij leven nog invloed heeft gehad op de uitvaart, zie je regelmatig dat er extra aandacht aan de grafkist wordt besteed. Bijvoorbeeld door de uitvaartkist zelf te ontwerpen of de kist in opdracht te laten maken.

Materialen

Als het om de materiaalkeuze van de grafkist gaat, zijn de keuzemogelijkheden zeer uitgebreid. Zowel voor de binnen- als buitenkant kun je namelijk uit verschillende materialen kiezen.

Materiaal Exterieur Interieur
Massief hout
Gevlochten
Katoen
Linnen
Satijn

Steeds meer klanten vinden het net als wij belangrijk dat de materialen het milieu zo min mogelijk belasten. Daarbij kijken we niet alleen naar de binnen- en buitenkant van de kist, maar hebben we het hele uitvaartproces waar mogelijk duurzaam gemaakt:

 • Gebruik van hernieuwbare grondstoffen
 • Zo min mogelijk gebruik van toxische stoffen
 • Het bewaren van biodiversiteit
 • Een energiezuinig productieproces
 • Zo min mogelijk en zo efficiënt mogelijk transport
 • Eerlijke arbeidsomstandigheden

Specifiek voor de grafkist en bekleding geldt dat deze voldoen aan een of meerdere van de volgende keurmerken:

FSC

Fairtrade

GreenLeave

Kleuren

Een witte kist, een grijze, rode, blauwe, zwarte of bruine grafkist... elke kleur is mogelijk. Je kunt ook voor minder gangbare kleuren kiezen. Onze uitvaartverzorgers vertellen je graag meer over de mogelijkheden en de kosten die daarbij horen.

Grepen

Je kunt een uitvaartkist met of zonder grepen kiezen. Bij de grafkisten met greep hoort één bepaald soort greep. Dus wil je bijvoorbeeld bronzen grepen, dan vallen bepaalde modellen automatisch af, omdat ze RVS, nikkelen of mahoniehouten grepen hebben.

Maten

Grafkisten zijn er in verschillende maten. Hoewel de maatvoering verschilt (zowel qua interieur als exterieur), liggen de maten van uitvaartkisten wel dicht bij elkaar. Door de toegenomen vraag naar bredere maten bieden we op dit moment 80 cm breedte als grootste buitenmaat. In de brochure Uitvaartkistencollectie vind je aan het eind een handig overzicht met alle modellen en hun binnen- en buitenmaten.

Soorten grafkisten

De keuze voor een uitvaartkist wordt voor een belangrijk deel bepaald door de vraag of het een kist voor begraven of cremeren is. Gaat een kist de grond in of is het een crematiekist die verbrand wordt? Dit stelt bepaalde eisen aan het materiaal van de grafkist.

Kist voor een begrafenis

Een kist voor een begrafenis kopen is voor veel mensen een lastigere keuze dan een kist voor een crematie kopen. Bij een begrafenis wordt door nabestaanden vaker gekozen voor een houten, meer hoogwaardige grafkist, soms met persoonlijke opdruk of afbeelding. Omdat ook het daadwerkelijke begraven van de kist deel uitmaakt van de uitvaartdienst vinden de nabestaanden de kist vaak belangrijker. Mede hierdoor valt een kist voor een begrafenis in de meeste gevallen dan ook duurder uit dan een kist voor een crematie.

Kist voor een crematie

Een kist voor een crematie is vaak gemaakt van goedkopere materialen, waardoor kisten voor crematies meestal ook minder duur zijn dan kisten voor begrafenissen. Volgens de wet mag een kist niet in zijn geheel van kunststof of metaal gemaakt zijn. Handvatten, versieringen en schroeven mogen wel van deze materialen gemaakt zijn, omdat deze onderdelen voor de crematie verwijderd kunnen worden.

Duurzame grafkisten

Steeds meer mensen maken bewuste keuzes, in het leven en ook als het om hun uitvaart gaat. We kunnen ons voorstellen dat dit ook geldt voor jou of de naaste van wie je afscheid neemt. Dan is het goed om te weten dat je ook bij de keuze van een grafkist meerdere duurzame(re) opties hebt. Dit zijn enkele voorbeelden van duurzame keuzes bij cremeren en begraven:

Duurzame kist bij cremeren

Kisten (of draagbaren) die zijn vervaardigd van massief, snelgroeiend binnenlands hout met FSC Keurmerk:

 • populier
 • wilg
 • knotwilgenhout

Deze kisten worden geproduceerd zonder (chemische) lak of lijm en hebben geen verbindingsmaterialen of ornamenten. De bekleding is van hennep, bamboe- of brandnetelvezel. De kist wordt gemaakt in een fabriek met een milieuvriendelijk productieproces.

Duurzame kist bij begraven

Kies je voor begraven, dan zijn kisten (of draagbaren) van wilgentenen, bananenblad en pandanus een duurzame optie. Belangrijke voordelen van deze materialen:

 • bio-afbreekbaar
 • hernieuwbaar
 • put de aarde niet uit

Natuurbegraven

Een duurzame keuze die tegenwoordig erg populair is, is natuurbegraven. Het milieu wordt bij natuurbegraven minder belast, omdat hierbij de begroeiing zoveel mogelijk in zijn geheel weer wordt teruggeplaatst. Bovendien wordt ieder graf maar één keer voor één persoon geopend, zodat ook in die zin de belasting voor de natuur zeer beperkt is. Lees hier meer over natuurbegraven.

Bijna alles is mogelijk

Eigenlijk is de vraag vooral: hoe persoonlijk wil je het hebben? Wij hebben naast de hier genoemde kisten een zeer uitgebreid assortiment uitvaartkisten. Ontdek het volledige aanbod in de brochure Uitvaartkistencollectie.

Ben je DELA-lid en weet je nu al wat voor kist je wilt? Zet dat dan nu alvast op papier of leg je wensen vast in ‘Mijn uitvaartwensen’. Zo help je je nabestaanden nu al. Om een (digitaal of gedrukt) wensenboek samen te stellen hoef je geen verzekering te hebben bij ons. Het aanvragen van een wensenboek is altijd mogelijk. Als je je uitvaart wilt laten verzorgen door ons hoef je geen lid te zijn van DELA. Ook zonder verzekering kunnen wij dus een uitvaart voor je regelen.

Wat kost een grafkist?

Omdat er zoveel verschillende keuzes te maken zijn, kun je je voorstellen dat de kosten van een grafkist erg uiteenlopen. We kunnen je hier wel een idee geven van wat het kost, maar uiteindelijk bepalen de wensen en financiële mogelijkheden op welke kist de keuze valt. In de brochure Uitvaartkistencollectie kun je lezen wat een grafkist kost voor leden. Vanzelfsprekend wordt de kist (deels of geheel) betaald vanuit het DELA verzekeringspakket dat je gekozen hebt. Ben je geen lid, dan moet je voor de kist op een hoger bedrag rekenen.

Zelf een bijzondere uitvaartkist ontwerpen

Steeds vaker zijn mensen op zoek naar bijzondere uitvaartkisten. Er is veel mogelijk op dit gebied. In de brochure Uitvaartkistencollectie vind je voorbeelden van kisten die naar wens met printfolie met een eigen ontwerp of een persoonlijke afbeelding kunnen worden bekleed. Ook kun je grafkisten (laten) beschilderen of in een andere kleur laten spuiten, of de kist samen versieren met verf of stiften. Je kunt grafkisten tegenwoordig zo persoonlijk maken als je zelf wilt.

Een grafkist kopen

Ga je een grafkist kopen, dan is het goed om een beter idee te krijgen van de verschillende materialen, kleuren, maten en bijbehorende prijzen. In onze kistenbrochure staan nog meer voorbeelden met extra informatie zoals materialen en kosten. Download de brochure.

Alternatieven voor een uitvaartkist

Begraven in een grafkist is nog steeds de meest voorkomende keuze. Maar mag je ook zonder kist gecremeerd of begraven worden? Ja, tegenwoordig heb je een aantal alternatieven om uit te kiezen:

Mensen kiezen deze alternatieven vaak, omdat ze het idee van een gesloten kist onprettig idee vinden. Of omdat ze de dierbare ook tijdens het afscheid nog willen kunnen zien.