• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 

Natuurbegraven, eeuwige rust in de vrije natuur

Steeds vaker hebben mensen de wens om begraven te worden midden in de vrije natuur. Dit kan op een natuurbegraafplaats. Kiezen voor natuurbegraven is kiezen voor rust. In de natuur. Leven en dood gaan zo op een mooie manier samen.

Eeuwenoud gebruik

Midden in de natuur, onder een oude boom, of juist naast de favoriete bramenstruiken. Op een natuurbegraafplaats kun je zelf je plaats uitzoeken. De natuur gaat altijd verder en kan op die manier veel steun en troost bieden. Bij natuurbegraven wordt de begroeiing zoveel mogelijk in zijn geheel weer teruggeplaatst, zodat een graf direct weer opgaat in de natuur en de natuur zich verder kan ontwikkelen. Ieder graf wordt maar één keer geopend en is voor één persoon. Zo is de belasting voor de natuur ook minimaal.

Natuurbegraven herontdekt

Natuurbegraven is al een eeuwenoud gebruik, maar in Nederland voorbij gestreefd door het traditioneel begraven of cremeren. Sinds de trend dat mensen bewuster bezig zijn met duurzaamheid en duurzaam leven, is het natuurbegraven herontdekt. In de landen om ons heen is natuurbegraven al een stukje verder in ontwikkeling. In het Verenigd Koninkrijk zijn ruim 300 natuurbegraafplaatsen en Duitsland telt er al ongeveer 50. Het aantal natuurbegraafplaatsen in Nederland zal in de toekomst ook alleen maar toenemen.

Past natuurbegraven bij jou?

DELA verzorgt wandelingen over natuurbegraafplaatsen. Je kunt dan kennismaken met natuurbegraven en al je vragen stellen aan de medewerker. Ook als je geen lid bent van DELA ben je van harte welkom bij de wandelingen. Want ook zonder verzekering kan DELA een uitvaart voor je regelen op een natuurbegraafplaats. Meer informatie vind je ook bij de veelgestelde vragen hieronder.

Een graf op een natuurbegraafplaats betekent eeuwigdurende rust in de schoonheid van de natuur. Op een plek die bij je past. Bijvoorbeeld onder die mooie oude den of juist op die lichte, open plek waar het zonlicht zo mooi door de bomen valt.

Veelgestelde vragen over natuurbegraven

Hoeveel natuurbegraafplaatsen zijn er in Nederland?
Momenteel zijn er 16 natuurbegraafplaatsen in Nederland. Deze liggen met namen in het zuid- en noordoosten van Nederland.  Daarnaast zijn er in diverse provincies ruim 35 initiatieven voor nieuwe natuurbegraafplaatsen.
Welke soorten natuurbegraafplaats zijn er?

Natuurbegraven is een eeuwenoud gebruik, maar was in Nederland lange tijd vergeten. Iedereen werd begraven of gecremeerd. Nu de mensen weer bewuster bezig zijn met duurzaamheid en duurzaam leven, denken ze ook weer na over natuurbegraven.

Welke soorten graven zijn er op een natuurbegraafplaats?

De soorten graven kunnen verschillen per natuurbegraafplaats. Mogelijkheden bij natuurbegraven kunnen zijn:

  • een graf (bedoeld voor één kist)
  • een klein urnengraf (bestemd voor één urn)
  • een groot urnengraf (bestemd voor maximaal zes urnen)

Als u naast uw dierbare begraven wilt worden, kunt u twee graven naast elkaar op kopen.

Heeft DELA zelf een natuurbegraafplaats?

DELA heeft een natuurbegraafplaats in Bilthoven en Gouda.

Man speelt gitaar tijdens een uitvaartdienst

Uitvaartwensen vastleggen