• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 

Doneren aan de wetenschap

Je kunt je lichaam na je overlijden ter beschikking stellen aan de medische wetenschap en zo een bijdrage leveren aan onderwijs en onderzoek. Dankzij de gedoneerde lichamen kunnen studenten het medisch vak leren en kunnen specialisten nieuwe operatietechnieken ontwikkelen. Het is wel belangrijk om te weten dat je nabestaanden maar 24 uur de tijd hebben om afscheid te nemen en dat het lichaam ook afgewezen kan worden. Lichaamsdonatie moet niet verward worden met orgaandonatie. Bij orgaandonatie wordt alleen het orgaan uit het lichaam genomen dat gebruikt wordt voor transplantatie. Vervolgens gaat het lichaam terug naar de nabestaanden voor de begrafenis of crematie.

Bespreek het met je nabestaanden

Wanneer je je lichaam ter beschikking stelt zal er geen crematie of begrafenis plaatsvinden. Nabestaanden hebben vaak moeite met het doneren van een lichaam aan de wetenschap, omdat het binnen 24 uur na het overlijden overgebracht wordt naar het anatomisch instituut. Er is dan vaak geen kans om afscheid te nemen. Het is belangrijk je keuze voor donatie te bespreken met je nabestaanden en je laatste wensen vast te leggen.       

Je nabestaanden kunnen natuurlijk wel een afscheidsdienst houden. Om toch op een bepaalde manier afscheid te nemen en herinneringen te delen. Dit kan ook gewoon in een uitvaartcentrum, indien gewenst. Sommige nabestaanden willen graag een plek om naar toe te gaan, een gedenkplek op een begraafplaats bijvoorbeeld.

Afwijzing

Als het je wens is om je lichaam te doneren aan de wetenschap, moet je er altijd rekening mee houden dat je lichaam niet geaccepteerd kan worden. Momenteel is er zelfs een overschot aan lichamen en accepteren sommige instituten geen aanmeldingen meer. Jaarlijks zijn er circa 750 lichamen nodig, terwijl er zo’n 20.000 personen al ingeschreven staan. Daarnaast kan het lichaam ook om andere redenen worden afgewezen. Denk aan de situatie dat iemand door een ongeval om het leven komt en het lichaam ernstig beschadigd is. Ook bepaalde ziektes kunnen ervoor zorgen dat het lichaam ‘niet bruikbaar’ is.

Heb ik een uitvaartverzekering nodig?

Omdat je nooit zeker weet of je lichaam geaccepteerd wordt, moet je rekening houden dat er toch uitvaartkosten zijn. Misschien dat er alsnog een crematie of begrafenis geregeld moet worden. Ook als je lichaam wel geaccepteerd wordt, willen je nabestaanden misschien toch een afscheidsdienst houden of een gedenkplek maken. Ook het vervoer naar het anatomisch instituut moet soms zelf betaald worden.

Het is verstandig om hiervoor geld apart te zetten. Bekijk eens de verschillende manieren waarop wij een uitvaart kunnen regelen. Ook kun je ervoor kiezen een uitvaartverzekering af te sluiten. Dan weet je zeker dat er geld beschikbaar is voor een passend afscheid. Overigens is een geldverzekering geschikter dan een dienstenverzekering. Er is dan totale vrijheid in de besteding van het geld.

Wat moet je doen als je je lichaam wilt doneren?

Wil je je lichaam na je overlijden doneren aan de wetenschap, dan kun je contact opnemen met een anatomisch instituut bij jou in de buurt. Zij kunnen je alles vertellen over dit onderwerp en je ook verder informeren over een eventuele stop op aanmeldingen.

Man speelt gitaar tijdens een uitvaartdienst

Uitvaartwensen vastleggen