• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 

Veelgestelde vragen over natuurbegraven

Chat met onze medewerkers

Veelgestelde vragen over natuurbegraven

Hoeveel natuurbegraafplaatsen zijn er in Nederland?
Momenteel zijn er 16 natuurbegraafplaatsen in Nederland. Deze liggen met namen in het zuid- en noordoosten van Nederland.  Daarnaast zijn er in diverse provincies ruim 35 initiatieven voor nieuwe natuurbegraafplaatsen.
Welke soorten natuurbegraafplaats zijn er?

Natuurbegraven is een eeuwenoud gebruik, maar was in Nederland lange tijd vergeten. Iedereen werd begraven of gecremeerd. Nu de mensen weer bewuster bezig zijn met duurzaamheid en duurzaam leven, denken ze ook weer na over natuurbegraven.

Welke soorten graven zijn er op een natuurbegraafplaats?

De soorten graven kunnen verschillen per natuurbegraafplaats. Mogelijkheden bij natuurbegraven kunnen zijn:

  • een graf (bedoeld voor één kist)
  • een klein urnengraf (bestemd voor één urn)
  • een groot urnengraf (bestemd voor maximaal zes urnen)

Als u naast uw dierbare begraven wilt worden, kunt u twee graven naast elkaar op kopen.

Heeft DELA zelf een natuurbegraafplaats?

DELA heeft een natuurbegraafplaats in Bilthoven en Gouda.

Welke gevolgen heeft natuurbegraven voor de natuur?

De gevolgen voor de natuur zijn minimaal. Bij de begrafenis wordt de bovenste grondlaag precies op dezelfde manier weer teruggelegd. Hierdoor is een natuurgraf al snel niet meer zichtbaar en is de natuur direct weer hersteld. Ieder natuurgraf is bestemd voor één persoon en wordt ook niet meer opnieuw geopend.

Ook gelden er net als op een traditionele begraafplaats wettelijke regels voor grafdiepte, onderlinge afstand tussen graven en afstand tot grondwater. Daardoor is er geen sprake van vervuiling voor bijvoorbeeld het grondwater.

Is het mogelijk om meerdere mensen in een natuurgraf te begraven?

Bij natuurbegraven is ieder natuurgraf bestemd voor één persoon. De grond wordt dus maar één keer geopend en gesloten. U kunt wel twee graven naast elkaar vastleggen.

Kan ik alvast een natuurgraf vastleggen?

Op een natuurbegraafplaats kunt u zelf een mooie plek in het bos uitzoeken voor het graf. Als u een plek heeft gevonden die voldoet aan uw wensen, kunt u deze laten vastleggen. Helaas zijn niet alle plekken geschikt. Graven mogen er niet voor zorgen dat de natuur wordt aangetast. Onze medewerkers kunnen u hierbij adviseren. Bij het vastleggen krijgt u de GPS-coördinaten en wordt uw keuze vastgelegd in een grafakte. De procedure kan verschillen per natuurbegraafplaats.

Is een natuurgraf op een natuurbegraafplaats voor een bepaalde periode?
In tegenstelling tot bij een traditioneel graf biedt een natuurgraf eeuwigdurende rust.
Zijn grafmonumenten toegestaan op een natuurbegraafplaats?

Als u een gedenkteken op het graf wilt, zijn daar verschillende mogelijkheden voor. Houd er wel rekening mee dat het gedenkteken maximaal vijftien jaar op het graf mag staan. U heeft de keuze uit een gedenkteken van Cortenstaal of een gedenkteken van versteend hout. Het plaatsen van naam, geboortedatum en overlijdensdatum van uw dierbare op het gedenkteken is bij beide materialen mogelijk.  In verband met de natuurlijke omgeving en het aanzicht mag een gedenkteken maximaal 30 centimeter zijn. Het is ook mogelijk om op een groot urnengraf een gedenkteken te plaatsen. De regels voor grafmonumenten kunnen verschillen per natuurbegraafplaats.

Mag ik bloemen leggen, een plantje planten of kaarsje branden bij het graf van mijn dierbare?

Nee, vanaf twee weken na de uitvaart mag u geen bloemen meer leggen bij het graf.  Ook is het niet toegestaan om een kaarsje te branden of om plantjes te planten of het graf op een andere manier te markeren met mos of schors en dergelijke. De reden hiervoor is dat het natuurlijk aangezicht van de natuurbegraafplaats, dat in de eerste plaats een natuurgebied is, zo min mogelijk verstoord moet worden.

Uiteraard mag u wel op de dag van de uitvaart bloemen bij het graf leggen.  Deze bloemen worden na 14 dagen verwijderd door medewerkers van de natuurbegraafplaats.

Welke regels gelden er voor kisten en bijvoorbeeld kleding in geval van natuurbegraven?

We streven ernaar zo min mogelijk milieubelastende materialen en kleding mee te begraven. Kisten, urnen of wades mogen alleen van natuurlijke materialen zijn. De keus uit milieuvriendelijke kisten en urnen is groot. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een kist van wilgentenen, bamboe of ongelakt hout met een binnenbekleding die goed biologisch afbreekbaar is zoals katoen. Of neem een urn van ongebakken klei of zeezouten voor het begraven van de as van uw dierbare.

Ook voor de stoffen waarin de overledene begraven wordt, bijvoorbeeld de schoenen, kleding, sieraden, maar ook eventueel de lijkwade, geldt dat zij gemaakt moeten zijn van makkelijk afbreekbare stoffen zoals katoen of linnen. Uitwendige protheses, pacemakers en sieraden mogen niet mee begraven worden. Inwendige protheses worden mee begraven.

De natuur gaat altijd verder. Hoe weet ik altijd het juiste graf terug te vinden?

Maakt u zich geen zorgen dat u zonder een gedenkteken het graf van uw dierbare niet meer zult terugvinden. U kunt met behulp van GPS, op bijvoorbeeld uw Tomtom of smartphone, de locatie van het graf terugvinden. Komt u er niet uit, dan staan onze medewerkers u graag terzijde, zij kunnen u de exacte locatie wijzen.

Is er een apart gedeelte voor urnengraven?

Nee, er is geen apart gedeelte voor urnengraven. U kunt in overleg met één van de medewerkers van begraafplaats en crematorium een geschikte plek uitzoeken. Zij kunnen u vertellen welke plekken op de natuurbegraafplaats beschikbaar zijn.

Is het verstrooien van as ook mogelijk op een natuurbegraafplaats?

Het verstrooien van as is niet mogelijk in het natuurgebied. U kunt de as wel begraven op de natuurbegraafplaats in een urnengraf.

Ik heb een uitvaartverzekering van DELA. Wordt natuurbegraven gedekt door mijn verzekering?

Vaak dekt de verzekering een deel van de kosten. Dit is afhankelijk van uw verzekering. Het beste is om telefonisch contact op te nemen met onze Klantenservice via 040 260 16 36 om specifiek uw situatie te bekijken.

Kan een natuurgraf door bijvoorbeeld een storm bloot komen te liggen?

Bij het vaststellen van locaties voor natuurgraven wordt rekening gehouden met de wortels van bomen. Hierdoor zijn er geen grote wortels in een natuurgraf en kunnen omgewaaide bomen geen graven blootleggen.

Kunnen er kinderen begraven worden op een natuurbegraafplaats?

Ja, er kunnen kinderen begraven worden op de natuurbegraafplaats. Er is geen speciaal gedeelte voor kindergraven.

Mag ik de grond laten wijden waarin ik begraven wordt?

Ja, iedereen is welkom op de natuurbegraafplaats ongeacht religie of levensbeschouwing. U mag religieuze of andersoortige rituelen uitvoeren, uiteraard met inachtneming van de natuur.