• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 
 

Originele ideeën met rouwbloemen

Op pagina 4 in onze inspiratiegids vind je originele manieren om rouwbloemen te gebruiken bij een afscheid. Download de inspiratiegids en raak geïnspireerd.

Wat kun je doen met de rouwbloemen na de uitvaart?

Wist je dat je na de uitvaart de rouwbloemen mee kumt nemen? Thuis blijven ze nog een tijdje mooi in een vaas. En je kunt de bloemen ook (laten) verwerken zodat ze een blijvende herinnering worden.

Bij een crematie blijven de bloemen achter, want ze mogen niet mee de oven in. Mensen aarzelen vaak om de rouwbloemen na het afscheid mee naar huis te nemen. Nergens voor nodig! Verdeel ze gewoon onderling en geef ze thuis een mooi plekje.

Weggeef-boeketjes

Je kunt ter plekke van de grafstukken kleine weggeef-boeketjes laten maken voor de gasten. Marieke Verhees verzorgt dat soort bloemrituelen. ‘Na de crematie en de nazit is het mogelijk dat ik er ben om het bloemstuk te ‘verdelen’ onder de mensen. Als je voor een complete kistbedekking hebt gekozen kan ik daar met gemak honderd mini-boeketjes van maken. Ook kan dit gecombineerd worden met een kaartje of een bidprentje.’ Kijk voor meer informatie op bloemmarie.nl/kistversieringen.

Op papier

Judith Rosema van het Inkt Atelier is kunstenaar, illustrator en een creatieve duizendpoot. Ze heeft een passie voor papier en kan o.a. de bloemen uit een rouwstuk een tweede leven geven door ze te verwerken in handgeschept papier. ‘Zo’n herinneringspapier kan ingelijst worden in een verdiepte lijst, in een mooi kastje neergezet worden of worden verdeeld onder de nabestaanden. Ik gebruik allerlei bloemen: groot, klein, rond, grillig, alle kleuren, maar ook grassen en bladgroen.’ Lees meer op inktatelier.com/herinneringspapier.

In epoxy

Jody de Groot van Floral Stories verwerkt rouwbloemen in epoxy. Dat heeft het effect alsof de bloemen in glas gegoten zijn. Ze maakt er objecten van, maar ook sieraden. Lees meer op floralstories.nl.

Droogbloemen

Als je de rouwbloemen meeneemt en ze laat drogen, kun je er van alles mee doen. Je kunt ze inlijsten op een mooie achtergrond. Of je kunt er met een paar druppels etherische olie potpourri van maken. Ook fijn om later in kleine zakjes aan de gasten te sturen als bedankje voor hun aanwezigheid. Wat je ook kunt doen is een afscheidsalbum maken met foto’s van de uitvaart en gedroogde bloemen.

Droogbloemen en oude foto's

In een lijstje

Het bedrijf Field of Hope maakt schitterende objecten van droogbloemen in vintage lijsten en gerecycled glas. Lees meer op fieldofhope.nl.

Uit de kunst

Loesje van Herp stikt met de hand bloemen op een katoenen doek of een wollen plaid. Hiermee maakt ze kunst voor aan de muur, ingelijst of juist niet. Ze maakt ook grote ‘wolken’ met bloemen. Zo kan ze van een rouwboeket een mooie tastbare herinnering maken. Kijk voor meer informatie op loesjevanherp.studio.

Interieursieraden

Daphne Hagendoorn van Blooming Ashes maakt ‘interieursieraden’, zoals tegeltjes en borden, waarin ze (rouw)bloemen en een beetje van de as van een dierbare verwerkt. Kijk voor meer informatie op bloomingashes.nl.

Doe inspiratie over rouwbloemen op

Welke bloemen passen bij jouw dierbare? Op pagina 4 van onze inspiratiegids vind je allerlei mogelijkheden om rouwbloemen te gebruiken bij een afscheid. Van bloemenslinger tot bloemenmuur, maar ook wat je na de uitvaart met de bloemen kunt doen. Vind de manier die bij het leven van je dierbare past.