• Klantenservice 040 260 16 36 Ma t/m vrij van 8.00 tot 20.00 uur.

Uitkering van de verzekering

Als de verzekerde overlijdt is het belangrijk dat je het overlijden zo snel mogelijk bij ons meldt. Dan zetten we het proces in gang om te kunnen uitkeren. Hoe dit precies werkt, lees je op deze pagina.

Hoe werkt het met de uitkering van de overlijdensrisicoverzekering?

  • Nadat je ons hebt laten weten dat een verzekerde overleden is, sturen wij de nabestaanden 10 werkdagen na overlijden van de verzekerde het formulier Uitkeren DELA LeefdoorPlan bij overlijden.  
  • Vul dit formulier in en stuur het naar ons op. Stuur ook de documenten mee waar we om vragen, zoals een kopie van de overlijdensakte. In het formulier vind je welke documenten je precies naar ons moet opsturen.
  • Zodra wij het ingevulde formulier en de extra documenten hebben ontvangen, beoordelen wij de informatie. In sommige gevallen vragen we om extra gegevens. 
  • Je krijgt daarna meestal binnen 5 werkdagen een bericht van ons over de uitkering van de overlijdensrisicoverzekering.
  • De uitkering gaat naar de begunstigde. Dit is de persoon die recht heeft op de uitkering van de overlijdensrisicoverzekering. Er kan ook meer dan één begunstigde zijn. Je vindt de begunstigde(n) op de polis of in de algemene voorwaarden van de overlijdensrisicoverzekering. 
  • Staat op de polis van de verzekering dat deze is verpand? Dan is de overlijdensrisicoverzekering gekoppeld aan een hypotheek. Dit betekent dat de pandhouder de eerste begunstigde is. In de meeste gevallen is dat de bank. Blijft er na de uitkering aan de pandhouder nog geld over? Dan keren we dat uit volgens de standaard begunstiging. Je vindt deze in de algemene voorwaarden. 

Hoe lang duurt het voordat jullie de overlijdensrisicoverzekering uitkeren?

Wij keren zo snel mogelijk uit. We beoordelen eerst het ingevulde vragenformulier en de meegestuurde documenten. In sommige gevallen vragen we nog om extra gegevens. Meestal ontvang je binnen 5 werkdagen een bericht van ons over de uitkering van de overlijdensrisicoverzekering. 

Soms hebben we onvoldoende gegevens om een beslissing te nemen over de uitkering. Of twijfelen we over de juistheid van de gegevens die we bij de aanvraag van de overlijdensrisicoverzekering hebben ontvangen. We kunnen dan nog geen beslissing nemen over de uitkering van de verzekering. We leggen het dossier dan eerst voor aan een onafhankelijke commissie van het Verbond van Verzekeraars: de Toetsingscommissie Gezondheidsgegevens. We laten je dit altijd via een brief weten. 

Wanneer keren jullie de overlijdensrisicoverzekering niet of maar voor een deel uit?

In de algemene voorwaarden lees je wanneer wij niet of maar een deel van de overlijdensrisicoverzekering uitkeren.

Waarom sturen jullie pas 10 werkdagen na het melden van het overlijden het formulier voor het uitkeren van de overlijdensrisicoverzekering?

Wij weten uit ervaring dat de eerste dagen na de uitvaart vaak in het teken staan van verdriet en veel regelen. Een brief met daarbij een vragenformulier met vragen over de overledene komt dan vaak niet gelegen. Uiteraard kunnen nabestaanden het formulier ook eerder invullen. Het formulier vind je hier.

Kan ik de uitkering van een overlijdensrisicoverzekering ook voor de uitvaart gebruiken?

Ja, dat kan. Maar een overlijdensrisicoverzekering is eigenlijk bedoeld om een partner of gezin te helpen om door te leven als de verzekerde overlijdt. Naasten kunnen de uitkering gebruiken om een deel van de hypotheek af te lossen of om de huur en andere kosten te kunnen blijven betalen. 
Het is geen uitvaartverzekering, maar de naasten kunnen de uitkering wel voor een uitvaart gebruiken. Je naasten mogen namelijk zelf weten waar ze de uitkering van de overlijdensrisicoverzekering voor gebruiken. Dat geldt trouwens niet als de verzekering verpand is. Dan keren we uit aan de pandhouder om de hypotheek helemaal of voor een deel af te lossen. Bovendien is de overlijdensrisicoverzekering een tijdelijke verzekering die geen waarde opbouwt. De verzekering heeft een einddatum. Dat betekent dat we niets uitkeren als de verzekerde nog leeft aan het einde van de looptijd. Een uitvaartverzekering heb je levenslang. Die keert altijd uit zodra de verzekerde overlijdt. Lees meer over onze uitvaartverzekering.

Overlijden melden

Meld een overlijden telefonisch via 088 335 35 35 (of vanuit het buitenland 00 31 40 260 16 73).

Onze medewerkers staan voor je klaar om je verder te helpen.