• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 
 

Het DELA LeefdoorPlan

Met de overlijdensrisicoverzekering van DELA zorg je ook na jouw overlijden voor jouw dierbaren. Al vanaf een paar euro per maand.

 

98% van de leden beveelt de dienstverlening van DELA aan

Vier en een halve ster

Wie maak je begunstigde van jouw levensverzekering?

Met een overlijdensrisicoverzekering (ORV) zorg je ervoor dat je dierbaren na jouw overlijden geen geldzorgen hebben. Een ORV wordt meestal in eerste instantie uitgekeerd aan je partner. Dat komt doordat verzekeraars een standaardbegunstiging volgen. Maar wat als je wilt dat jouw ORV wordt uitgekeerd aan je kinderen, zakenpartner of ex-partner? Ook dat kan gewoon. Je moet dan wel de begunstiging van de overlijdensrisicoverzekering doorgeven aan je verzekeraar.

Als je een overlijdensrisicoverzekering afsluit, dan wordt er een (groot) bedrag uitgekeerd als je overlijdt voor de einddatum van de verzekering. Daarmee bescherm je je gezin of andere dierbaren. De persoon (of personen) die dit bedrag krijgt, noemen we de begunstigde. Voor de begunstigde(n) heb je twee mogelijkheden:

  • Je houdt je aan de standaardbegunstiging. De standaardbegunstiging (standaardvolgorde) wordt vastgelegd door de verzekeraars.
  • Je wijst zelf de begunstigde van de levensverzekering aan. Je wijkt dan af van de standaardvolgorde, omdat je wilt dat iemand anders de uitkering krijgt.

Hoe ziet de standaardbegunstiging van een ORV eruit?

Als je een ORV afsluit bij een verzekeraar, dan volgt die verzekeraar in eerste instantie de standaardbegunstiging. Die kan per verzekeraar iets verschillen. Bij DELA ziet de standaardbegunstiging er zo uit:

  • Rang 1: Verzekeringnemer (dat is de persoon die de verzekering afsluit).
  • Rang 2: Echtgenoot, geregistreerd partner of partner met een samenlevingscontract van de notaris.
  • Rang 3: Wettelijke en natuurlijke kinderen.
  • Rang 4: Overige erfgenamen.

Begunstigden binnen dezelfde rang krijgen ieder een even groot deel, behalve als je zelf een andere verdeling doorgeeft.

Als je dus wilt dat de ORV na jouw overlijden wordt uitgekeerd aan je partner, dan hoef je bij het afsluiten van de ORV bij DELA niks te doen: jouw partner is automatisch de begunstigde. Tip: Het biedt voordelen om een ORV voor jullie allebei af te sluiten. Denk er eens over na.

Overlijdensrisicoverzekering

De overlijdensrisicoverzekering van DELA, het DELA LeefdoorPlan, beschermt jouw dierbaren tegen financiële zorgen als je overlijdt voor de einddatum van de verzekering. Hoeveel er wordt uitgekeerd, bepaal je zelf.

Wanneer kun je beter zelf de begunstigde van je levensverzekering aanwijzen?

Je kunt ook kiezen voor een andere begunstiging en zelf een begunstigde aanwijzen. Bij DELA noemen we dit een afwijkende begunstiging. Naast personen mag je ook goede doelen of bedrijven opgeven als begunstigde. Dat kan nuttig zijn als je bijvoorbeeld een eigen zaak hebt.

Je kunt bijvoorbeeld een afwijkende begunstiging opgeven als:

  • Je wilt dat de ORV wordt uitgekeerd aan je kinderen (laten we ze even Ben en Leo noemen);
  • Je wilt dat (een deel van) de uitkering gaat naar je ex-partner, zodat de alimentatie en overige kosten voor jullie gezamenlijke kinderen betaald kunnen worden;
  • Je wilt dat de ORV wordt uitgekeerd aan je partner, maar jullie zijn niet getrouwd, geen geregistreerd partners en hebben geen samenlevingscontract van de notaris;
  • Je wilt dat (een deel van) de uitkering naar je zaak gaat, zodat je zakenpartners door kunnen.

Let op: Als je wilt dat het geld wordt verdeeld tussen een aantal mensen, dan moet je die bij DELA samen laten opnemen binnen één rang. Wij keren namelijk altijd het volledige bedrag uit aan de persoon of personen in de hoogste rang. Dat kan er bijvoorbeeld zo uitzien:

  • Rang 1. Maria de Vries-de Groot (moeder)
  • Rang 2. Ben de Vries (75%) en Leo de Vries (25%) (kinderen)
  • Rang 3. Een goed doel

Wat gebeurt er als de begunstigde van je levensverzekering al is overleden?

Het kan gebeuren dat jouw begunstigde al is overleden als de ORV wordt uitgekeerd. In dat geval gaat het bedrag bij DELA naar de andere begunstigde(n) in dezelfde rang of naar de begunstigde(n) in de volgende rang. In het voorbeeld hierboven: Als Maria al is overleden, dan gaat het volledige bedrag naar Ben en Leo. Is Leo ook al overleden? Dan gaat het volledige bedrag naar Ben.

Hoe zit het met de aanvaarding van de begunstiging voor een levensverzekering?

In principe kun je iedereen aanwijzen als begunstigde, zonder dat de begunstigde ervan weet. Toch is het verstandig om er met elkaar over te praten. Het is prettig als mensen weten waar ze aan toe zijn. Als jouw partner of je kinderen weten dat ze na jouw overlijden een bepaald bedrag krijgen, kan dat veel rust geven.

Heb je gekozen voor een andere begunstiging dan de standaardbegunstiging van de ORV? Dan kun je bij DELA kiezen voor schriftelijke aanvaarding van de begunstiging. Dat betekent dat de verzekeringnemer én de begunstigde van de levensverzekering hun handtekening moeten zetten voor akkoord. Dit is vooral bedoeld als zekerheid voor de begunstigde. Als de verzekeringnemer namelijk op een later moment toch een andere begunstigde wil aanwijzen, dan kan dat alleen met toestemming van de bestaande begunstigde. Bijvoorbeeld: de begunstigde op de polis is de ex-partner, die de verzekeringsuitkering nodig heeft voor de zorg van de kinderen. Doordat de verzekeringnemer en de ex-partner samen voor de begunstiging getekend hebben, kan de ex-partner niet ‘zomaar’ uit de polis worden gehaald voor een nieuwe liefde.

Hoe snel wordt een ORV uitgekeerd?

Voor nabestaanden is het heel belangrijk dat een ORV snel wordt uitbetaald. Er valt een inkomen weg en de kosten lopen gewoon door. Hoe snel het precies gaat, ligt aan een paar dingen. Soms moet er wat onderzoek worden gedaan om bijvoorbeeld zeker te weten dat het geld ook echt wordt betaald aan de juiste begunstigde. Bij DELA doen we er in ieder geval alles aan om snel uit te keren.

Zorg voor je dierbaren met de overlijdensrisicoverzekering van DELA

Met het DELA LeefdoorPlan (overlijdensrisicoverzekering) zorg je al vanaf een paar euro per maand voor jouw dierbaren. Met het bedrag dat na je overlijden wordt uitgekeerd, kan je partner bijvoorbeeld de hypotheek of huur blijven betalen, of kunnen je kinderen studeren.