Het DELA LeefdoorPlan
Met de overlijdensrisicoverzekering van DELA zorg je ook na jouw overlijden voor jouw dierbaren. Al vanaf een paar euro per maand.
98% van de leden beveelt de dienstverlening van DELA aan
Wat is het nut van een overlijdensrisicoverzekering?
Na een overlijden komt er veel af op de nabestaanden. Te midden van alle emoties moeten ze van alles regelen. Zorgen over geld is het laatste waar ze mee bezig willen zijn. Met een overlijdensrisicoverzekering (ook wel een levensverzekering genoemd) bescherm je jouw dierbaren tegen geldzorgen na je overlijden. Hoeveel er wordt uitgekeerd, bepaal je zelf. Is een overlijdensrisicoverzekering (ook wel: ORV) verplicht? Waar moet je op letten bij het afsluiten? En waarom is het zo verstandig om er eentje af te sluiten?
7 redenen waarom het verstandig is om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten
Een overlijdensrisicoverzekering (ook wel: ORV) is niet verplicht, maar vaak wel heel verstandig. Er zijn zeven goede redenen om er op tijd een af te sluiten:
1. Jouw partner kan de hypotheek of huur blijven betalen
Uit onderzoek blijkt dat 45 procent van alle Nederlanders de hypotheek of huur niet meer kan betalen als de partner overlijdt. Hoe is dat bij jullie? In een moeilijke, verdrietige periode moeten verhuizen is enorm ingrijpend. Je gezin moet een huis vol met herinneringen achterlaten en je kinderen moeten misschien naar een andere school. Daarnaast is het op dit moment niet gemakkelijk om een andere, betaalbare woning te vinden. Het is een belangrijke reden waarom het verstandig is om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten.
Overlijdensrisicoverzekering
De overlijdensrisicoverzekering van DELA, het DELA LeefdoorPlan, beschermt jouw dierbaren tegen financiële zorgen als je overlijdt voor de einddatum van de verzekering. Hoeveel er wordt uitgekeerd, bepaal je zelf.
2. Je geeft je partner financiële ademruimte
Het overlijden van een partner is een ontzettend zware, ingrijpende gebeurtenis. Naast het grote verdriet worden veel mensen lichamelijk ziek. Ze kunnen niet slapen en hebben last van hoofdpijn, buikpijn of druk op de borst. Toch moeten er rondom het overlijden allerlei praktische dingen worden geregeld. Ook de verzorging van de kinderen, het huishouden en andere verplichtingen gaan gewoon door. Met het bedrag dat wordt uitgekeerd door een ORV kan jouw partner:
- zijn of haar leven vormgeven zonder jou;
- een tijdje minder werken;
- op zoek gaan naar ander werk;
- huishoudelijke hulp of kinderopvang betalen;
- tijd en ruimte nemen om te rouwen.
3. Het leven van je kinderen kan zo normaal mogelijk doorgaan
Ook na je overlijden wil je voor jouw kinderen zorgen. Hobby’s of vakanties met het gezin zorgen voor houvast in een moeilijke tijd. Maar veel van die dingen kosten geld. Je partner en kinderen hebben misschien recht op verschillende toeslagen, zoals een uitkering uit de Algemene nabestaandenwet (Anw) en het nabestaandenpensioen. Vaak zijn die toeslagen gebonden aan regels en ze dekken meestal niet alle kosten. Met een ORV kunnen jouw kinderen bijvoorbeeld:
- naar de kinderopvang blijven gaan;
- de schoolbijdrage of studiekosten betalen;
- hun hobby’s blijven uitoefenen;
- genieten van een vakantie.
4. Je wilt als alleenstaande zorgen voor je nabestaanden
Je bent alleenstaand en vraagt je af: Is een overlijdensrisicoverzekering nodig? Ook als je geen partner hebt, kan het verstandig zijn om een ORV af te sluiten, bijvoorbeeld in de volgende gevallen:
- Heb je een kind met je ex-partner? Dan is je ex bij de opvoeding (deels) aangewezen op jouw inkomen. Met een overlijdensrisicoverzekering zorg je dat je ex-partner goed voor je kind kan blijven zorgen.
- Ben je mantelzorger voor je ouder(s) of een ander familielid? Met de uitkering van een ORV kan de zorg van je dierbaren ook na jouw overlijden worden betaald.
De overlijdensrisicoverzekering: regel het voor je gezin
Met een overlijdensrisicoverzekering zorg je voor je gezin, ook als je er niet meer bent. Ze ontvangen eenmalig een bedrag als je overlijdt voor de einddatum van de verzekering en kunnen zo de financiële gevolgen opvangen.
5. Je hebt leningen
Volgens het BKR hebben ruim 7,6 miljoen Nederlanders een lening. Die leningen gebruiken ze bijvoorbeeld voor een nieuwe auto of het verbouwen het huis. Heb jij een persoonlijke lening afgesloten en kom je plotseling te overlijden? Dan klopt de geldverstrekker aan bij jouw nabestaanden voor de overgebleven schuld. De uitkering van een ORV kunnen je nabestaanden gebruiken om de schuld mee terug te betalen.
6. Je bent zzp’er of hebt een eigen zaak
Vooral als zzp’er kan het heel verstandig zijn om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Naast de punten hierboven zijn er bijvoorbeeld lopende lasten van je onderneming die je partner moet betalen na jouw overlijden. Meer hierover lees je in ons artikel over een overlijdensrisicoverzekering voor zzp’ers. Run je samen met anderen een zaak? Dan zorgt een zakelijke ORV ervoor dat de overige zakenpartners het aandeel van de overleden partner kunnen overnemen.
7. Je wilt voor een relatief lage premie een mooi bedrag verzekeren
Je kunt een ORV afsluiten vanaf een paar euro per maand. Als je komt te overlijden voor de einddatum, wordt er een groot bedrag uitgekeerd. Dat voorkomt dat jouw dierbaren geldzorgen hebben, vooral als je niet zo veel geld of bezittingen hebt om na te laten.
Waar moet je op letten bij een overlijdensrisicoverzekering?
Veel verzekeraars waaronder DELA bieden een overlijdensrisicoverzekering (ORV) aan. Bij het afsluiten ervan, moet je een paar belangrijke keuzes maken:
- Welk bedrag wil je verzekeren? Bij DELA kun je een bedrag tussen de 10.000 en 1.000.000 euro verzekeren. Dat bedrag krijgen jouw nabestaanden na je overlijden.
- Hoe lang moet de verzekering lopen? Je kunt de einddatum van de verzekering verbinden aan bepaalde mijlpalen, zoals de eindtijd van je hypotheek of het moment waarop je kinderen afstuderen. Je kunt ook kiezen voor een bepaalde leeftijd. Bij DELA en veel andere verzekeraars is de einddatum van de verzekering uiterlijk één dag voordat de verzekerde 75 jaar wordt.
Hoe bepaal je de hoogte van de uitkering?
Je wilt een ORV afsluiten, maar twijfelt over de hoogte van de uitkering? Houd rekening met de volgende zaken:
- Welke toeslagen krijgt je gezin als jij er niet meer bent?
- Is er al een oude ORV of een ORV die een deel van de hypotheek gaat betalen?
- Hoeveel vermogen hebben jullie?
- Zijn er leningen die nog terugbetaald moeten worden?
- Wat is je maandelijkse inkomen? Dit bedrag moet jouw partner straks missen.
- Wat zijn de vaste lasten? Hoeveel betalen jullie per maand aan hypotheek of huur, nutsvoorzieningen, verzekeringen, eventuele leningen en kosten voor de kinderen?
- Wat zijn de variabele lasten? Hoeveel geven jullie ongeveer per maand uit aan boodschappen, kleding (voor de kinderen) en vakanties?
- Zijn er wensen voor de toekomst? Welke grote uitgaves zitten eraan te komen? Willen de kinderen bijvoorbeeld studeren?
- Wat kost de zorg die jou als mantelzorger voor je dierbaren moet vervangen?
- Welke periode moet de uitkering overbruggen?
Met een overzicht van al deze zaken en bedragen kun je de hoogte van de uitkering bepalen.
Zorg voor je dierbaren met de overlijdensrisicoverzekering van DELA
Met het DELA LeefdoorPlan (overlijdensrisicoverzekering) zorg je al vanaf een paar euro per maand voor jouw dierbaren. Met het bedrag dat na je overlijden wordt uitgekeerd, kan je partner bijvoorbeeld de hypotheek of huur blijven betalen, of kunnen je kinderen studeren.