• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 

Uitvaartmuziek

Muziek zorgt op zowel de vrolijke als de verdrietige momenten voor een onuitwisbare herinnering. Muziek speelt daarom een belangrijke rol bij een uitvaart. Het maakt het afscheid persoonlijk en het zorgt voor een moment van herdenking en bezinning. Wat is het liedje van jouw leven? Wil je weten welke muziek het meest gekozen wordt bij een afscheid? Bekijk dan onze Uitvaartmuziek Top 100.

Welke rol speelt muziek bij uitvaarten?

Vroeger bepaalde ons geloof vaak welke muziek er bij onze uitvaart werd gespeeld. Inmiddels kiezen we vooral voor nummers die in het teken staan van ons leven. Maar waarom speelt muziek eigenlijk zo’n belangrijke rol tijdens het afscheid? En hoe ondersteunt het ons bij alle emoties die we hebben rondom het overlijden? We vroegen het aan Janieke Bruin-Mollenhorst, die is gepromoveerd op een onderzoek naar muziek bij uitvaarten.

Weten jouw geliefden hoe jij afscheid zou willen nemen?

Leg je uitvaartwensen vast en bespreek ze met elkaar.

Maak jouw lijst aan

Welke zeven liedjes vertellen het verhaal van jóuw leven? Bewaar en deel jouw liedjes op de www.dezevenvanjeleven.nl.

Papieren wensenboek aanvragen

In het papieren wensenboek beschrijf je eenvoudig hoe jij je afscheid voor je ziet en wat je laatste wensen zijn. We sturen het wensenboek per post naar je toe.

LEEF!

Wij helpen je graag met nadenken over emotionele en praktische zaken die nu en later mooier maken. Daarom versturen we meerdere keren per jaar de nieuwsbrief LEEF!. Inschrijven voor de LEEF! kan via onderstaande knop.

‘Het is belangrijk om je muziekvoorkeur of smaak voor de uitvaart vast te leggen.’

Ken je dat? Dat een bepaald liedje precies uitdrukt hoe je je voelt of in het leven staat? Voor veel mensen is dat zo. Ook rondom overlijden en bij de rouw is muziek enorm belangrijk: mensen putten steun uit de liedjes die ze doen denken aan hun overleden dierbaren. Uitvaartverzorger Irene Annink legt uit waarom uitvaartmuziek zo belangrijk is en waarom het vastleggen van muziekwensen waardevol is.

‘Mijn moeder zegt altijd: Is dit muziek van jullie tijd?!’

Joanne (48) verloor haar partner toen ze twee maanden zwanger was van zoon Jay (18). Ondanks de moeilijke start maakte ze er samen met Jay het beste van. Muziek speelt een belangrijke rol in hun leven. Jay vindt dat z’n moeder danst alsof ze 22 is, Joanne is blij dat Jay haar leert wat momenteel ‘in’ is.

Een uitvaart regelen zoals jij dat graag wil

Je kunt er voor kiezen om je uitvaartwensen te verzekeren. Maar ook zonder verzekering kun je bij DELA een uitvaart naar wens laten regelen. Bekijk de mogelijkheden voor het regelen van een uitvaart zonder verzekering.

‘Ik moet leren om trots te zijn op mezelf. Door muziek lukt dat beter.’

Als Esther (27) en haar moeder Aartje (60) samen koken, gaat de speciale kook-playlist aan. Veel van de liedjes roepen bijzondere herinneringen op, bijvoorbeeld aan Jos, de overleden vader en man van Esther en Aartje. Esther: ‘We hebben het altijd gezellig met elkaar, ook als we verdrietig zijn.’

Uitvaartwensen bespreken?

Wil je graag je uitvaartwensen met iemand doorspreken? Onze coöperatieconsulenten komen thuis bij je langs om de uitvaartwensen vast te leggen. Je hoeft daarvoor geen verzekering bij DELA te hebben.

6 manieren waarop muziek helpt bij rouw

56 procent van de mensen die ooit een dierbare hebben verloren, zegt dat muziek ze heeft geholpen bij de rouwverwerking.* Hoe is dat mogelijk? En wat gebeurt er eigenlijk in ons brein als we naar muziek luisteren? In dit artikel bespreken we zes manieren waarop muziek ondersteuning kan bieden bij verlies.

Vind de zeven liedjes van jouw leven met deze 8 tips

Denk jij als je Otis Redding met ‘Sittin’ On The Dock Of The Bay’ hoort meteen weer aan die ene vakantie in Frankrijk? Zittend op een steiger naast je grote zus, jullie voeten bungelend in de lucht, vlak boven het water? Alles was even precies zoals het moest zijn.

Vind de zeven liedjes van jóuw leven met deze 8 tips

Muziek kan ons helpen waardevolle herinneringen vast te houden of terug te halen. Welke zeven liedjes vertellen het verhaal van jóuw leven? Deze tips helpen je bij het opstellen van jouw Zeven van je Leven.