• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 
 

Inspiratiegids uitvaart

Op pagina 8 van onze inspiratiegids vind je meer originele ideeën voor muziek tijdens de uitvaart. Download de inspiratiegids en raak geïnspireerd.

 

Wat voor soort muziek kies je voor de uitvaart?

Muziek is al eeuwenlang onderdeel van uitvaartrituelen. Lang waren dit vrijwel altijd kerkelijke rituelen. Het repertoire werd dan ook door de kerk bepaald. Nu kijkt niemand er meer van op als er hardrock of een mantra door de aula schalt.

Wat gaat het worden?

Voordat je begint met nadenken over de muziek is het handig als je weet wat voor soort uitvaart het wordt. Willen jullie bijvoorbeeld:

 • Een traditioneel afscheid (denk dan aan ‘Time to say Goodbye’ – Andrea Boccelli & Sarah Brightman)
 • Een uitvaart waarbij het leven vrolijk wordt gevierd (bijvoorbeeld met ‘Don’t stop me now’ – Queen)
 • Een religieuze dankdienst (vaak gekozen: ‘Ave Maria’ – Jessye Norman (onder vele anderen)
Niet alleen het soort uitvaart, maar uiteraard ook wiens afscheid wordt gevierd, bepaalt de muziekkeuze. De nummers die we hierboven noemen, worden vaak gedraaid bij uitvaarten op onze locaties.

 

Ons liedje

Muziek zegt iets over hoe iemand was. Of het brengt je terug naar dierbare momenten die je met hem of haar deelde. Kies je voor dat ene lied dat helemaal van jullie was? Dat kan een romantische ballad zijn, maar net zo goed een carnavalskraker of een top 40-hit.

De Zeven liedjes van je Leven

Heb jij al een Zeven van je Leven-lijst? Dat zijn 7 liedjes waaraan je bijzondere herinneringen hebt, bijvoorbeeld omdat ze je doen denken aan een lieve dierbare. Door ze vast te leggen, maak je van mooie momenten, levendige herinneringen.

Altijd zong en danste ze

Mandy: ‘Mijn moeder verkocht bloemen op de markt en zong en danste daarbij de hele dag. Haar repertoire varieerde van Hazes tot Streisand. Ze had ook een geweldig gevoel voor humor. Iedereen zei altijd dat ze bij de revue had moeten gaan. We wisten meteen met welk lied we het afscheid wilden laten eindigen. Toen ‘Her name was Lola, she was a showgirl’ door de aula galmde, moest iedereen lachen. Het was een dag met een lach en een traan, precies zoals mijn moeder had gewild.’

Rollercoaster voor de moeder van Nicole

Tijdens de uitvaart van de moeder van Nicole werd ‘Rollercoaster’ van Danny Vera gedraaid. Nicole: ‘Geïnspireerd door de songtekst hebben we later een magnoliaboom geplant en daar een deel van de as begraven.’ I will find my way back home where magnolia grows, where magnolia grows ...

Eresaluut ‘Last Post’

De ‘Last Post’ was oorspronkelijk een militair trompetsignaal dat het einde van de dag aankondigde. Het groeide uit tot een eresaluut aan gesneuvelde makkers. Het kan ook tijdens begrafenissen worden ingezet, zoals bij de oma van Tim. ‘Bij mijn oma’s afscheidsdienst heeft mijn vader de trompet gepakt, vastberaden om haar met de ‘Last Post’ een laatste groet te brengen. Halverwege werd hij door emoties overmand, zijn ademhaling stokte, en daardoor klonk het heel vals. We moesten er allemaal om lachen, gelukkig mijn vader zelf ook.’

Muzikale kinderen

Een uitvaart heeft op kinderen een enorme impact. Het helpt vaak als je ze erbij betrekt. Zijn ze muzikaal? Laat ze dan een van hun favoriete liedjes zingen, of het versje dat oma altijd met ze zong. Bespelen ze een instrument, dan kunnen ze daarmee optreden.

Levensloop op muziek

De juiste woorden vinden voor een speech bij een afscheid kan lastig zijn. Diverse muzikanten zijn gespecialiseerd in het op muziek zetten van iemands levensloop. Bijvoorbeeld bij Luizter kunnen ze je daarbij helpen. Zij schreven, vertelden en zongen al meer dan 200 verschillende Luizterverhalen.

Portugees levenslied

Een beroemd Portugees muziekgenre is fado. Fado is eigenlijk het Portugese levenslied: hartstochtelijk en weemoedig. De teksten gaan vaak over liefde en ‘saudade’ wat verlangen of heimwee betekent. Het is daarom uitermate geschikt om naar te luisteren bij een afscheid.

Geluiden uit de natuur

Brekende golven, bosgeluiden, regen of tjilpende vogels. Geluiden uit de natuur zijn niet alleen rustgevend, maar kunnen ook troostend werken. Mooi om te beluisteren bij binnenkomst of het verlaten van de aula. En al helemaal toepasselijk als je dierbare een groot natuurliefhebber was.

Muziek kan meer

Uitvaartverzorger Mariska Eppink vertelt: ‘Ik heb nog nooit een uitvaart begeleid zonder muziek. Liedjes vertegenwoordigen wat er wordt gevoeld. Vanuit het perspectief van de degene van wie afscheid wordt genomen of van een nabestaande. Waar het soms moeilijk is een gevoel onder woorden te brengen, kan muziek dat wel doen.’

Begrafenismarsen

Een dodenmars of begrafenismars is een klassieke muziekstuk, bedoeld om te spelen bij de afscheidsceremonie. Deze tien worden vaak gekozen:

 1. Grande Symphonie funèbre van Berlioz
 2. Tweede Pianosonate van Chopin
 3. Music for the Funeral of Queen Mary van Purcell
 4. Saul van Händel
 5. Marche Funèbre a l’occasion de la mort du général Hoche van Paisello
 6. Derde Symfonie, Eroica van Beethoven
 7. Het tweede deel van Symphony nr. 7 van Bruckner
 8. Marche funèbre d’une marrionette van Gounod
 9. Grande Marche Funèbre van Messemaekers
 10. Treurmars in memoriam Rikard Nordraak van Edvard Grieg

 

Inspiratiegids uitvaart

In onze gratis inspiratiegids staan meer dan 100 praktische voorbeelden van wat er allemaal mogelijk is bij een uitvaart. Inspiratieonderwerpen: foto en video, bloemen, kist of wade, rouwkaart en advertentie, muziek, locaties, mooie woorden, eten en drinken, rituelen en asbestemming.