• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 
 

Tips voor een open gesprek

Wil jij je dierbare troost bieden in een moeilijke tijd? Het praatstuk helpt je moeilijke zaken bespreekbaar te maken en geeft je tips voor het bieden van praktische en emotionele hulp.

 

Wat zeg je tegen iemand die ongeneeslijk ziek is?

Het leven kan ons soms aardig op de proef stellen. Horen dat je ongeneeslijk ziek bent en dat het einde nadert is zo’n moment. Wat zeg je tegen iemand die heeft gehoord dat hij of zij gaat overlijden? En hoe kun je er op zo’n moment zijn voor diegene?

Als je hoort dat iemand ongeneeslijk ziek is kan het lastig zijn om de juiste woorden te vinden die troost en steun bieden. Onthoud dat er geen perfecte zin is waarmee je de pijn kunt wegnemen. Met deze 7 tips helpen we je op weg:

  1. Wens de persoon sterkte: geef aan dat je meeleeft en wens hem of haar kracht toe. Het kan zijn dat je echt niet weet wat je moet zeggen. Geef dat gewoon eerlijk toe. Het is absoluut niet raar dat je in eerste instantie geen woorden kunt vinden voor zulk moeilijk nieuws.
  2. Biedt een luisterend oor: soms willen mensen gewoon graag gehoord worden. Je merkt meestal snel genoeg of iemand over de ziekte of de diagnose wil praten. Iedereen gaat anders om met hun eigen sterfelijkheid. Het komt regelmatig voor dat iemand het onderwerp de eerste periode liever vermijdt. Voor sommigen blijft het tot aan de dood een lastig onderwerp, terwijl anderen er makkelijk over praten. Probeer je daaraan aan te passen.
  3. Toon medeleven: probeer je in te leven in de ander. Het is een moeilijke en verwarrende tijd dus laat weten dat je er bent om hem of haar hierin te steunen, ongeacht wat er gebeurt. De meeste mensen waarderen het als je even langskomt om ze te steunen. Is dat praktisch lastig of wil je liever niet langsgaan? Een belletje of kaartje is dan een goed alternatief. Een sms of digitaal bericht kan wat onpersoonlijk overkomen.
  4. Biedt praktische hulp aan: na een terminale diagnose gaat iemand een moeilijke tijd tegemoet. Denk na of je de ander kunt helpen met dagelijkse taken zoals boodschappen doen, maaltijden bereiden of het regelen van afspraken. En ga samen leuke dingen doen als daar de mogelijkheid voor is. Zelfs kleine gebaren kunnen een grote impact hebben en de last verlichten. Het belangrijkste is dat je er voor diegene bent.
  5. Hoop is een krachtig middel, zelfs in de meest moeilijke tijden. Wees wel realistisch als er geen zicht meer is op genezing. Wel kun je dan bijvoorbeeld hopen dat diegene nog veel mooie dagen zal hebben, Blijf weg van clichés als ‘Het komt wel goed’ of ‘Je moet positief blijven’. Hoewel goedbedoeld kunnen zulke opmerkingen de persoon verdrietig maken, of zelfs zich onbegrepen of schuldig laten voelen over zijn of haar gevoelens.
  6. Respecteer de wensen en behoeften van de ander: elke persoon gaat anders om met zijn of haar ziekte. Heeft hij of zij geen behoefte aan hulp of gezelschap? Dring jezelf dan niet op en respecteer dit. Geef emoties de ruimte, bij jezelf en bij de ander.
  7. Geef onvoorwaardelijke liefde: boven alles heeft iemand die ongeneeslijk ziek is behoefte aan liefde en genegenheid. Geef knuffels als hij of zij daar behoefte aan heeft en laat hem of haar voelen niet alleen te zijn.
De dood bespreekbaar maken

Praten over de dood kan spannend, confronterend of zelfs ongepast zijn. In deze kaartenset vind je vragen die je helpen om het gesprek over leven en dood aan te gaan.

Mooie woorden delen

Vaak blijven mooie en liefdevolle woorden te lang onuitgesproken. Ze kunnen troost geven, dankbaarheid uitstralen of vertellen wat iets of iemand betekent. Het mooiste wat je iemand kunt geven, is soms verpakt in een paar zinnen. Om je te helpen met het delen van jouw mooie woorden hebben wij een handig stappenplan ontwikkeld met praktische tips. Of laat je inspireren door de verhalen van anderen.

Nog een leven voor zich

Besef dat iemand die terminaal ziek is nog een deel van zijn of haar leven voor zich heeft. Deze persoon kan nog volop in het leven staan. Doe dan ook geen uitspraken die vooruitlopen op het naderende einde, zoals ‘wat zal ik je missen’ of ‘je hebt een mooi leven gehad’. Geniet van de tijd die jullie samen nog gegund is. Ga leuke dingen doen als dat kan en maak herinneringen samen.

Download het praatstuk

Wil jij je dierbare troost bieden in een moeilijke tijd? Het praatstuk helpt je moeilijke zaken bespreekbaar te maken en geeft je tips voor het bieden van praktische en emotionele hulp.