• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 
 

Maak een klein gebaar

Wil je een dierbare laten weten dat je aan hem of haar denkt? De labels met mooie spreuken kun je bijvoorbeeld bevestigen aan een bosje bloemen of een cadeautje.

 

10 tips om iemand die ziek is te steunen

Als je in de situatie belandt waarin iemand die dicht bij je staat ziek wordt en misschien gaat overlijden wil je er voor diegene zijn. Hoe doe je dat zonder jezelf uit het oog te verliezen? En wat kan je doen om in een moeilijke tijd, mooie momenten te creëren? Blijf met elkaar in contact. Vraag waar heeft iemand behoefte aan op welk moment. Want er zijn 101 manieren om iemand te steunen. We geven je tien suggesties:

1. Blijf naar elkaar luisteren, blijf in contact. Het is makkelijk om als iemand ziek is, elkaar kwijt te raken. Je vreest voor de toekomst, je weet nog niet waar je aan toe bent en die combinatie maakt dat je soms in jezelf keert. Stel elkaar vragen, ook als je overweldigd bent door de situatie.

2. Zorg voor balans in je relatie. Het leven moet niet in z’n geheel om een van de twee gaan draaien.

3. Neem degene die ziek is niet in bescherming tegen jouw emoties. Laat hem of haar zien wat het jou doet. Daarnaast, steun geven voelt goed, ook voor degene die ziek is. Je hoeft dus niet altijd positief te blijven, als je je zo niet voelt. We hebben de neiging om sterk te willen zijn voor een ander. Hoewel we dat doen vanuit de beste bedoelingen, voelt de ander toch wat er speelt. Eerlijk zijn is cruciaal om samen goed door een ziekteproces heen te komen.

Tip
Petra Servaes vertelt: ‘Ik sprak een stel waarbij hij zich sterk wilde houden voor haar. “Anders wordt ze nog verdrietiger als ze mijn verdriet ziet.” Waarop zij antwoordde: “Ik wil wél jouw verdriet kunnen zien, ik wil jou ook steunen.”’

4. Blijf ook de leuke dingen doen die je samen graag deed. Het is belangrijk om samen momenten te hebben waarin je het even niet hebt over ziek zijn of doodgaan, momenten waarop jullie je even weer jullie zelf voelen.

5. Als iemand weet dat die gaat overlijden, vraag dan of er dingen zijn die iemand écht nog wil doen. Of het een reis is, het bijwonen van een concert of een middag in de speeltuin met de kleinkinderen: zo’n verzoek inlossen is voor iedereen fijn. Je kunt hierbij ook gebruik maken van organisaties die helpen bij het vervullen van wensen van ernstig zieke mensen

6. Als iemand wat verder van je af staat, stuur dan bijvoorbeeld een kaartje of een bloemetje om te laten weten dat je aan diegene denkt.

7. Je hoeft niet altijd te praten. Dat vindt niet iedereen fijn.  Soms geven mensen aan: ik vind het prettig als je er gewoon bent. Stel bijvoorbeeld voor om samen een filmpje te kijken of samen even een stuk te lopen.

8. Steun iemand door praktische dingen voor hem of haar te doen. Maak eten, help iemand met klussen die gedaan moeten worden, vang de kinderen op.

9. Mensen doen zich soms heel stoer voor, maar als jij echt denkt dat het niet goed gaat, probeer het daar dan over te hebben. Adviseer als je denkt dat dat zinvol is, professionele hulp.

10. Tot slot, vergeet niet dat je zelf ook steun kan gebruiken. Vind een luisterend oor, iemand waar je mee kan bulderen van het lachen, of iemand die hetzelfde heeft meegemaakt. Zelf overeind blijven is even belangrijk als zorgen voor diegene die ziek is. 

DELA Wensenboek

Denk je al wel eens na over je eigen uitvaart? Het is niet fijn om over je wensen na te denken, maar het is wel belangrijk. Hiermee neem je je naasten later een hoop zorgen uit handen. In het DELA Wensenboek kun je eenvoudig jouw wensen op een rij zetten.

Maak een klein gebaar

Wil je een dierbare laten weten dat je aan hem of haar denkt? Of diegene een hart onder de riem steken? Download hier labels met mooie spreuken die je kan bevestigen aan bijvoorbeeld een bosje bloemen of een cadeautje.