• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 
 

Gedichtenbundel

Het vinden van de woorden om iemand troost te bieden kan lastig zijn. Om je te helpen je medeleven te betuigen, hebben wij mooie condoleance teksten en gedichten rondom overlijden gebundeld.

 

Sterkte wensen bij ziekte met een persoonlijk gedicht

Als er iemand in je omgeving ernstig ziek wordt, dan weet je vaak niet wat je moet zeggen. Ziekte is niet alleen verdrietig, het is ook onzeker. Komt het weer goed? Wat gaat er allemaal door hem of haar heen? Een gedicht is een mooie manier om sterkte te wensen bij ziekte, zonder dat je teveel in hoeft te gaan op de (moeilijke) details.

Gedichten gaan meestal over ‘grote’ thema’s, zoals de liefde, hoop of de betekenis van het leven. Een gedicht is daarmee wat algemener en breder dan mooie woorden die we schrijven voor één speciaal persoon. Als je het moeilijk vindt om de juiste woorden te vinden, zoals bij ziekte, kan dat heel prettig zijn. De ontvanger kan zelf betekenis verlenen aan het gedicht en jij hoeft niet teveel in te gaan op confronterende details.

Welk gedicht je kiest om sterkte te wensen bij ziekte, hangt natuurlijk af van allerlei factoren. De vragen hieronder helpen je om een tekst te vinden of te schrijven die past bij jullie.

Een bestaand gedicht gebruiken of zelf schrijven?

Heb je een hechte band met de zieke (een familielid of goede vriend) of staat hij of zij wat verder van je af (een buurman of collega)? Over het algemeen geldt: hoe dichter de persoon bij je staat, hoe makkelijker en mooier het is om zelf een gedicht te schrijven. Dit artikel kan je daarbij helpen.

Staat de zieke wat verder van je af, dan kan een bestaand gedicht heel mooi zijn. In onze gedichtenbundel vind je mooie gedichten waarmee je sterkte kunt wensen bij ziekte.

Stap 1: Wat betekent de zieke voor je?

Vaak staan we er niet bewust bij stil wat iemand precies voor ons betekent. We weten alleen dat hij of zij belangrijk voor ons is. Schrijf eens in een paar kernwoorden op waarom de ontvanger zo speciaal voor jou is. Wat voegt hij of zij toe aan je leven? Wat waardeer je zo aan hem of haar? Vind je het moeilijk om dat in woorden te vatten, dan kun je ook dingen opschrijven die jullie samen hebben gedaan en waarvan je hebt genoten.

Stap 2: Heb je mooie woorden die je wilt delen?

Zijn er mooie woorden die je nooit eerder hebt uitgesproken of opgeschreven? Schrijf een paar dingen op die je met de zieke wilt delen. Je kunt de kernwoorden van hierboven gebruiken als uitgangspunt of je gevoel voor hem of haar beschrijven. Wees daarbij niet bang voor grootse uitspraken als: ‘je bent een kanjer van een vriend’ of ‘ik hou heel veel van jou’.

Stap 3: Welke woorden kunnen steun geven?

Woorden die steun of hoop geven, zijn heel belangrijk, zeker bij ziekte. Waar mensen steun uit putten verschilt, maar veel mensen halen kracht uit de natuur. Het besef dat alles doorgaat, is op een bepaalde manier troostend. Kijk eens uit het raam en schrijf op wat je ziet. Zitten er vogels in de bomen? Wat is de kleur van de lucht? Spelen er kinderen op straat? Sluit je gedicht af met een paar lieve woorden, zoals: ‘Ik moest aan je denken terwijl ik dit allemaal zag. Wat kan de wereld mooi zijn, ook als het allemaal even moeilijk is.’

Wil je een bestaand gedicht gebruiken? Prachtige gedichten over de natuur vind je onder andere in de dichtbundels van Toon Tellegen of via Gedichtenstad. Of natuurlijk in onze eigen dichtbundel:

Herinner mij niet in sombere dagen.
Herinner mij in de stralende zon.
Herinner mij hoe ik was,
toen ik alles nog kon.

 

Stap 4: Combineer wat je hebt opgeschreven tot mooie woorden

Door het opschrijven van herinneringen, gevoelens en gedachtes over jouw dierbare, heb je een goed beeld van het soort gedicht waarnaar je op zoek bent.

Als je zelf een gedicht wilt schrijven, kun je wat je hebt opgeschreven als uitgangspunt nemen. Een goede opbouw is: zeggen wat de zieke voor je betekent, uitspreken wat je graag wilt meegeven, afronden met woorden van steun. Blijf daarbij zo dicht mogelijk bij je gevoel. Als de woorden jou raken, is de kans groot dat ze jouw dierbare ook raken.

Op een bijzondere manier sterkte wensen bij ziekte

Wil jij op een bijzondere manier sterkte wensen bij ziekte? In onze gedichtenbundel vind je troostende gedichten die je kunt delen met jouw dierbare.