Originele ideeën met rouwbloemen

Op pagina 4 in onze inspiratiegids vind je originele manieren om rouwbloemen te gebruiken bij een afscheid. Download de inspiratiegids en raak geïnspireerd.

'We vierden haar leven en dansten.'

In een serie verhalen nemen we je mee langs verschillende vormen van afscheid nemen van dierbaren. Deze keer het verhaal van Marianne van den Haak (48), die haar moeder verloor. De uitvaart van haar moeder stond in het teken van vrolijkheid. Met volop dans, kleur en bloemen. Marianne: ‘Mijn moeder genoot van het leven. Dat probeer ik ook mee te geven aan mijn kinderen. Maak het beste van het leven en begrijp dat ieder moment, klein of groot, belangrijk is. Verspil geen tijd, geniet'.

Vul nu je wensenboekje in
Met het online wensenboekje geef je eenvoudig aan hoe jouw afscheid er uit mag komen te zien. Het geeft je nabestaanden rust en helpt ze op weg.

Een ode aan het leven van haar moeder. Dat stond centraal tijdens het afscheid van Marianne’s moeder. Want Marianne’s moeder genoot van het alledaagse; een glaasje sherry in haar tuin, de buurkinderen die kwamen spelen. Zodra de eerste zonnestraal doorbrak, zat ze in haar tuintje. Tussen haar bloemen, met een kopje koffie of een glaasje sherry. ‘Veel mensen zoeken het grote spektakel op, maar mijn moeder hield erg van het gewone ritme. Haar thuis was haar paradijs op aarde.' 

Een erehaag vol bloemen

De uitvaart stond in het teken van het leven waar haar moeder met volle teugen van genoot. 'Mijn moeder heeft altijd gevonden dat ze een geweldig en rijk leven had. Tijdens haar uitvaart wilden we dat leven vieren, in plaats van rouwen om haar dood.’ Het afscheid werd gekenmerkt door kleur, bloemen en vrolijkheid. De liefde voor haar kinderen, voor goed eten en drinken, en voor dansen, waren duidelijk aanwezig.
Een uitvaart regelen zoals jij dat graag wil
Ook zonder verzekering helpt DELA je bij het regelen van een persoonlijk afscheid. Bekijk de mogelijkheden voor het regelen van een uitvaart zonder verzekering of maak een geheel vrijblijvende afspraak om je uitvaartwensen te bespreken.

'We kwamen wel eens thuis en dan stond ze in haar eentje te dansen. Dan was ze enorm aan het genieten', herinnert Marianne zich. Er werd op de uitvaart op diezelfde muziek met haar moeders dierbaren gedanst. ‘Ook hebben we haar door een erehaag vol met bloemen gedragen. Toen we haar in de rouwauto legden, hebben we haar met z’n allen uitgezwaaid. De zon scheen, er werd gelachen. Het was heel ontroerend om haar op die manier te mogen eren'.

Spullen met herinneringen

Na haar moeders dood richtte Marianne haar huis opnieuw in met allerlei spulletjes van haar moeder. 'Het was echt alsof ze in mijn oor fluisterde: ‘Ik heb altijd een warm thuis gecreëerd, nu mag jij je eigen warme thuis gaan bouwen.' Mijn moeder heeft tot het laatst genoten van bijna alles. Ze was zo tevreden. Ik probeer dat mee te geven aan mijn eigen kinderen. Maak het beste van het leven en begrijp dat ieder moment, klein of groot, belangrijk is. Verspil geen tijd, geniet'.

Download onze verhalenbundel met bijzondere uitvaartverhalen

Heb jij al eens nagedacht over jouw afscheid? En weten je geliefden hoe je dat wilt doen? Maak je wensen kenbaar. Bespreek ze. Hoe moeilijk dat misschien ook is. Wil je meer inspiratie over uitvaarten? Download onze bundel met verhalen over afscheid nemen in allerlei vormen. Groots en uitbundig of juist eenvoudig en intiem. Of helemaal anders, op een eigen, persoonlijke manier.