Bespreek je wensen met je naasten

Weet jij hoe je jouw afscheid vorm wilt geven en vind je het een lastig onderwerp om met je naasten te bespreken? Wij helpen je op weg met deze download, om het gesprek wat gemakkelijker te maken.

 

Afscheid nemen doe je samen, deel je uitvaartwensen

Weten jouw dierbaren hoe je jouw afscheid vorm wilt geven? Zijn ze op de hoogte van je wensen? Bijvoorbeeld welke muziek je mooi vindt, of welke locatie bij je past? Of vind je het lastig om daarover te beginnen? Wij geven je graag een paar concrete tips om dit beladen onderwerp bespreekbaar te maken.

Maak je uitvaartwensen bespreekbaar

Praten over de dood kan pijnlijk en confronterend zijn. Het herinnert ons aan onze sterfelijkheid, aan het feit dat we niet voor altijd samen zullen zijn. En dus proberen we het onderwerp liever uit de weg te gaan. Begrijpelijk, maar zou je niet liever je afscheid vormgeven samen met je naasten? Uiteindelijk zullen zij  je uitvaart vormgeven, dus is het ook belangrijk dat zij op de hoogte zijn van jouw wensen.

Met onderstaande tips willen we je helpen om je uitvaartwensen bespreekbaar te maken met je dierbaren:

Wacht niet te lang met bespreken

Hoe eerder je je uitvaartwensen bespreekt met je dierbaren, hoe makkelijker het over het algemeen is. De dood voelt nog ver weg, waardoor de sfeer minder beladen is en belangrijke keuzes beter kunnen worden gemaakt.

Kondig het aan

Dat jij makkelijk praat over zware onderwerpen zoals de dood, wil natuurlijk niet zeggen dat dat voor jouw naasten ook geldt. Ben je van plan om je uitvaartwensen met ze te bespreken, zeg dan bijvoorbeeld: ‘Als jij er klaar voor bent, zou ik graag eens willen praten over ons afscheid.’ Je dierbaren kunnen zich op die manier mentaal voorbereiden op het gesprek en worden er niet tijdens het ontbijt door overvallen.

Vul nu je wensenboekje in

Met het online wensenboekje geef je eenvoudig aan hoe jouw afscheid er uit mag komen te zien. Het geeft je nabestaanden rust en helpt ze op weg.

Denk na over de plek en het tijdstip

Veel mensen associëren plekken met herinneringen. Bespreek je je uitvaart samen met je partner onder de appelboom in jullie tuin, dan bestaat de kans dat die plek vanaf dat moment ‘de plek waar we praatten over de dood’ is.

Als je weet dat jouw naasten daar gevoelig voor zijn, kies dan voor een wat neutralere locatie. Bespreek het bijvoorbeeld tijdens een wandeling of tijdens een dag aan zee. Bij voorkeur wat eerder op de dag want veel mensen kunnen niet zo goed slapen na een gesprek over de dood.

Leg uit waarom bepaalde keuzes belangrijk voor je zijn

Zijn je dierbaren het niet eens met bepaalde wensen, leg dan uit waarom jij er waarde aan hecht. Wil je bijvoorbeeld liever niet thuis worden opgebaard omdat je bang bent dat je kleinkinderen die vertrouwde plek gaan associëren met de dood, geef dat dan eerlijk aan. Je geliefden begrijpen je keuzes op die manier beter, óók als ze er zelf anders over denken. Ben je geen prater? Dan kun je je wensen met bijbehorende uitleg opschrijven in een wensenboekje en dat gebruiken als houvast.

Sta open voor de mening van je dierbaren

Kunnen je dierbaren zich ondanks jouw uitleg écht niet vinden in een bepaalde uitvaartwens, geef hen dan de ruimte om uit leggen waarom niet. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat jij graag wilt dat jouw as wordt uitgestrooid over zee, maar dat je geliefden aangeven je graag op een meer ‘tastbare’ plek te willen bezoeken. Jullie kunnen er dan samen voor kiezen om een deel van de as uit te laten strooien en een deel bij te zetten op een natuurbegraafplaats of te verwerken in een sierurn.

Natuurlijk gaat het erom dat jouw uitvaart past bij jou, maar als er een middenweg mogelijk is, dan is die het verkennen waard. Afscheid nemen doe je immers samen.

Afscheid nemen doe je samen

Natuurlijk gaat het erom dat jouw uitvaart past bij jou, maar als er een middenweg mogelijk is, dan is die het verkennen waard. Een persoonlijk afscheid helpt je naasten bij het verwerken van verlies. En uiteindelijk is het ook aan je naasten om jouw laatste afscheid vorm te geven. Deel dus je wensen met je naasten!

Een uitvaart regelen zoals jij dat graag wil

Wij verzorgen een afscheid naar wens voor iedereen die bij ons verzekerd is. Maar ook zonder verzekering kun je bij DELA een uitvaart naar wens laten regelen.

Mogelijkheden voor het regelen van een uitvaart zonder verzekering

Bekijk de uitvaartverzekering van DELA

Maak je wensen bespreekbaar

Weet jij hoe je jouw afscheid vorm wilt geven of vind je het een lastig onderwerp dat je liever vermijdt? Wij helpen je op weg met deze download, die het gesprek met je dierbaren wat gemakkelijker maakt. Zie het als een praatstuk, dat richting geeft aan het bespreken van de mogelijkheden rondom een afscheid. Ook over onderwerpen waar je misschien nog niet eerder aan gedacht hebt.