• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 
 

Herinneringsproducten

Hoe je iemand gedenkt is voor iedereen anders. De één vindt troost in een mooi gedenkteken, de ander draagt de herinneringen met zich mee in een bijzonder sieraad. Laat je inspireren door onze herinneringsproducten.

 

Wat doe jij met de as van je dierbare?

Net als een mooie afscheidsdienst, kan een mooie bestemming voor de as van je dierbare helpen bij het verwerken van je verdriet. Strooi je de as uit op zijn of haar favoriete plekje? Kies je misschien voor een urn? Of draag je je dierbare liever voor altijd dichtbij je in een sieraad? Wij vertellen je graag meer over de verschillende mogelijkheden die er zijn.

Wanneer krijg je de as mee naar huis?

As van een overleden persoon wordt een maand bewaard bij het crematorium. De termijn van een maand is wettelijk bepaald om je als nabestaande te beschermen. Zo krijg je de tijd en wordt voorkomen dat er geen overhaaste beslissingen genomen worden voor de bestemming van de as. Na deze maand kun je de as ophalen bij het crematorium.

Dit mag je doen met de as van jouw dierbare

Je kunt tegenwoordig veel doen met de as van je dierbare. Als je niet weet wat de wens van je dierbare was, dan kun je kiezen voor iets wat paste bij de overledene. Of misschien heb je zelf een idee wat je als nabestaande een goed gevoel geeft. Niet alles is wettelijk toegestaan en bij speciale en afwijkende wensen kun je contact opnemen met de desbetreffende gemeente en een vergunning aanvragen. Informeer goed naar de mogelijkheden, de uitvaartverzorger helpt je hierbij graag. Hieronder geven we je een aantal mogelijkheden.

Bewaren van as in een urn of kunstwerk

Urnen en kunstwerken als bewaaroptie voor as zijn er genoeg. In vele maten, kleuren en van verschillende materialen. Er zijn zelfs zogenaamde ‘knuffelurnen’ die door hun vorm, materiaalgebruik en uitstraling niet lijken op de traditionele urn. Kijk voor inspiratie eens op onze webshop met herinneringsproducten

Een urn kun je op een mooi plekje in huis neerzetten. Een alternatief is een plekje in een urnenmuur of urnentuin bij een crematorium of op een begraafplaats. De urn kan ook begraven worden in je eigen tuin of op een begraafplaats in een bestaand of eigen graf. Sommige urnen zijn tegenwoordig zelfs ecologisch afbreekbaar en voorzien van een zaadje voor een plant of boom.

Uitstrooien op open water

Een mogelijkheid die veel gekozen wordt, is per boot of per vliegtuig as te verstrooien in of op zee, in een meer of rivier. Bij water waar veel herinneringen zijn gemaakt. Of omdat het symbolisch goed past bij de overledene of nabestaanden. Dit kun je zelf goed organiseren of eventueel laten doen. Je kunt ook hier een mooie herinnering van maken en het moment vastleggen op foto of video. Zo is het een mooi document om nog eens te bekijken op een bijzondere herinneringsdag.

Vul nu je wensenboekje in

Met het online wensenboekje geef je eenvoudig aan hoe jouw afscheid er uit mag komen te zien. Het geeft je nabestaanden rust en helpt ze op weg.

Ga naar het online wensenboekje

As verstrooien op een speciaal strooiveld

Crematoria beschikken in veel gevallen over speciale strooivelden. Het verstrooien van as gebeurt op een tijdstip dat met jou is afgesproken. Als nabestaande kun je bij de asverstrooiing aanwezig zijn. Je mag ook zelf de as verstrooien als je dat wilt. Op de plaats waar de as is verstrooid, mag je bloemen neerleggen.

Uitstrooien in de tuin of eigen betekenisvolle plek

In Nederland is het toegestaan om zelf as te verstrooien in je eigen tuin of buitenruimte. Hoe mooi is het als dit de geliefde plek van de overledene is. Of een betekenisvolle plek voor en van de hele familie. Daar waar zoveel fijne herinneringen gemaakt zijn. Wil je de as uitstrooien in het bos of op een stuk land? Dan moet je hiervoor toestemming vragen bij de eigenaar van het stuk grond. Het is in ieder geval in beide gevallen een mooie plek om te herinneren en samen het verlies een plaats te geven. As uitstrooien in het buitenland is vaak ook een wens. De regels verschillen per land. Deze kun je navragen bij de ambassade. Als je de as meeneemt in het vliegtuig, is het verstandig om eerst te checken bij de luchtvaartmaatschappij of en hoe je de as mee mag nemen. En welke papieren je eventueel nodig hebt.

Verwerk de as in een sieraad

Je dierbare overledene altijd met je meedragen kan met een sieraad waarin de as verwerkt is. Op onze website is een mooi assortiment te vinden. En ook kunstenaars en juweliers denken graag met je mee voor een nieuw of al bestaand sieraad. Zo kan de ketting met amulet van je oma of de trouwring van een vader of moeder een nieuwe betekenis krijgen. Een herinnering aan een dierbaar persoon die je letterlijk met je meedraagt.

Zo heeft Patricia een ‘knuffelsteen’ en een ketting met as van haar vader die ze allebei koestert. Nadat haar vader uiteindelijk nog vrij plotseling is overleden, helpen deze tastbare herinneringen aan haar vader haar tijdens goede en minder goede momenten. Wil je het volledige verhaal van Patricia lezen? Dat kan hier.

Een tatoeage met of zonder as

Een steeds populairdere manier van herinneren is het laten zetten van een tatoeage. Dit kan met of zonder as erin verwerkt. Kies je voor een tatoeage met as, dan draag je iemand altijd met je mee. Een bijzondere herinnering en een dubbele betekenis aan je tatoeage. De as van een overledene kan worden verwerkt in inkt en met die inkt kun je een tattoo laten zetten. Maar officieel is het niet toegestaan in verband met hygiëne-richtlijnen. Volgens de Nederlandse Wet moet de inkt waarmee een tatoeage wordt gezet steriel zijn. Doordat er as door de inkt wordt gemengd, wordt deze niet meer als steriel beschouwd. Het laten zetten van zo’n tatoeage brengt dus risico’s met zich mee.

Juliette liet een as tatoeage zetten voor haar overleden oma. ‘Zo draag ik haar dus voor altijd bij me, dichterbij kan niet’. Benieuwd naar de tatoeage en het verhaal van Juliette? Lees het hier.

Tastbare herinnering

Herinneringen aan een overleden dierbare(n) draag je altijd met je mee. Maar misschien vind je het fijn om ook een tastbare herinnering te hebben? Dat kan in de vorm van een tatoeage, maar ook een herinneringssieraad of urn behoren tot de opties. Kijk in onze webshop voor de mogelijkheden.

Verstrooien in de lucht

Als laatste een hele speciale mogelijkheid. Wilde je dierbare een knallend einde? Kies dan voor een beetje as in een vuurpijl. Heel origineel en een speciaal moment om te herinneren. Let op, het mag alleen vanaf een Nederlandse kustlocatie in de richting van zee. Laat je goed informeren over de regels en mogelijkheden.

Lees ook ons artikel waarin we 11 hele bijzondere dingen die je met as kunt doen selecteerden. Zoals as in een heliumballon laten opstijgen, er een diamant van laten maken of de as naar de maan laten schieten.

Denk goed na over je keuze

Het uitstrooien van de as van je dierbare doe je over het algemeen maar één keer. Het is dus belangrijk om hier goed over na te denken. Onder de nabestaanden zijn vaak veel verschillende wensen of ideeën voor en met de as van de overledene. Neem daarom de tijd om een goede keuze te maken en overleg dit met elkaar. En het is altijd mogelijk om de as onderling te verdelen. Zo kan iedereen zelf een keuze maken voor een eigen herinnering.

Download de verhalenbundel

Hoe je de draad van het leven weer oppakt, is voor iedereen anders. De één vindt troost in een mooi gedenkteken en praat daarover. De ander houdt herinneringen in stilte levend met een bijzonder erfstuk. Mensen herinneren en rouwen anders, op hun eigen manier. Download onze bundel met verhalen en lees hoe anderen de draad van het leven weer oppakken.