Uitvaartverhalen

Opzoek naar inspiratie over uitvaarten? Download het online boekje met verhalen over afscheid nemen in allerlei vormen. Groots en uitbundig of juist eenvoudig en intiem.

11 bijzondere dingen die je met as van overledene kunt doen

Na een crematie wordt as in een speciale asbus gedaan. Het openmaken daarvan mag in Nederland alleen door nabestaanden worden gedaan. Vaak staat het as van pa of ma keurig op de schouw in een mooi bewerkte urn of wordt het uitgestrooid. Maar tijden veranderen. Zo kun je bijvoorbeeld een boom worden, een diamant of zelfs je as naar de maan laten schieten… We selecteerden 10 bijzondere dingen die je met as kunt doen.

De lucht in als vuurpijl

Het kan! Je kunt as verwerken in vuurwerkpijlen. Gemiddeld blijft er na een crematie 3 tot 4 kilo as over en een vuurpijl kan ongeveer 500 gram dragen. Asverstrooiing per pijl mag alleen vanaf Nederlandse kustlocaties in de richting van de zee. De kosten? 2.495 euro per verstrooiing inclusief fotoreportage. Maar dan heb je wel een knallend einde.

Astronaut worden

Altijd astronaut willen worden? Het Amerikaanse bedrijf Celestis regelt dat je as (voor een gedeelte) de ruimte in wordt geschoten. Voorgoed blijft de as er niet, het dwarrelt uiteindelijk weer terug op aarde. Een andere optie is om as mee te sturen met een satelliet. Daar reist het een tijdje mee en komt de satelliet terug op aarde, dan verdampt de as in de dampkring. Als je wil dat as voorgoed verdwijnt dan kun je het mee laten sturen met een explorer die nooit meer op aarde terugkomt.

Naar de maan

Via de Luna Service van Celestis kun je regelen dat je as op de maan wordt uitgestrooid. Eens in de zoveel jaar vindt er een strooisessie plaats. De volgende maanreis staat gepland in 2018. Het kost ongeveer 12.500 dollar.

Verlaat de wereld in een heliumballon

Het Nederlandse bedrijf Hemelvlucht.nl kan je as oplaten in grote heliumballonnen. Als het weer goed is, kunnen nabestaanden de ballon tot 30 minuten uitzwaaien. De ballonnen bereiken een hoogte van ongeveer 25 kilometer in de atmosfeer en springen vervolgens uit elkaar. De as komt vrij en verspreidt zich over de verschillende windstreken die rondom de aarde gaan. Kost 495 euro, inclusief muziek en een fotoreportage.

Koraalriffen redden

Eternal Reef helpt koraalriffen weer opbouwen en maakt met as en cement structuren die in zee worden geplaatst. Daarop kan vervolgens koraal groeien.

Als zandloper

Via het bedrijf The Grass in Amerika kun je as in een zandloper laten gieten.

Tattoo

De as van een overledene kan worden verwerkt in inkt, en met die inkt wordt dan een tattoo gezet. Officieel is het niet toegestaan in verband met hygiëne-richtlijnen. Maar de familie Hazes deed het en het is toch een mooi eerbetoon. Voor sommige mensen zelfs de ultieme vorm van herdenken van een dierbaar persoon.
Vul nu je wensenboekje in

Ken je ons online wensenboekje al? Je kunt eenvoudig aangeven hoe jouw afscheid eruit moet komen te zien. Je nabestaanden zien dan in een oogopslag welke zaken er moeten worden geregeld. Zelfs zonder DELA verzekering kunnen wij de uitvaart naar wens regelen. Bekijk de mogelijkheden.

3D-print van je hoofd

Een beetje luguber, maar het kan. Een levensecht 3D-beeld als urn. Nabestaanden kunnen een borstbeeld van hun dierbare laten maken, bijvoorbeeld voor op de schouw.

Word een boom

Remember in Green maakt gebruik van een speciaal ontwikkelde methode waarmee een jonge boom wordt gekweekt op de vruchtbare bestanddelen van de as van een overledene. Zodra de boom volledig geworteld is en alle voedingsstoffen heeft benut, kan deze geplant worden op een plek naar keuze. Je mag in het bomenboek zelf uitkiezen welke boom je wilt worden.

Herrijs als diamant

Diamonds are forever, zong Shirley Bassey. Goede reden om na je dood terug te komen als diamant. Het Nederlandse LifeGem Diamant verandert met een speciale technologie 200 gram as in meerdere stenen van ongeveer 0,05 tot 1,8 karaat. Het karaat en de kleur is afhankelijk van je eigen wensen. Zit wel een prijskaartje aan: je betaalt tussen de 2.000 tot 20.000 euro.

Kies voor biologisch

Berg de as in een biologisch afbreekbare urn voor een minimale ecologische voetafdruk op aarde. Begraaf de urn in de grond. De urn is gemaakt van vruchtbare potgrond en zeer geschikt om een struik of boom bovenop de urn te plaatsen.

Bespreek jij je uitvaartwensen met je dierbaren?

Door nu al na te denken over je afscheid en erover te praten met je dierbaren, neem je zorgen uit handen en maak je het nog persoonlijker. Wist je dat je wensen kan bespreken met ons? Juist tijdens het leven.