• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 
 

Herinneringsproducten

Hoe je iemand gedenkt is voor iedereen anders. De één vindt troost in een mooi gedenkteken, de ander draagt de herinneringen met zich mee in een bijzonder sieraad. Laat je inspireren door onze herinneringsproducten.

 

Bijzondere dingen die je met as van overledene kunt doen

Na een crematie wordt de as meestal bewaard in een speciale asbus. In Nederland is het alleen toegestaan voor nabestaanden om de asbus te openen, bijvoorbeeld om de as uit te strooien. Maar de tijden veranderen en tegenwoordig zijn er verschillende nieuwe mogelijkheden, wat je allemaal met het as van een overledene kunt doen. We hebben verschillende opties voor je op een rijtje gezet.

Afscheidspost in de zee

Schrijf een afscheidsgroet of mooi gedicht voor je dierbare. Plaats deze daarna in een speciaal ontworpen zee urn. In eerste instantie blijft de zee urn drijven, maar na verloop van tijd zinkt de urn naar de bodem. Deze urn is speciaal ontwikkeld voor een afscheid bij de zee. Zo laat je het as van een dierbare op een zo milieuvriendelijke manier te water. 

Kies voor biologisch

Wil je na je overlijden opgaan in de vrije natuur, op een plek waar je altijd graag was? Dat kan met een bio-urn. Een bio-urn is 100% biologisch afbreekbaar en daarom zeer geschikt om de as van je dierbare te verstrooien in zee of te begraven in de natuur. Alle bio-urnen zijn gemaakt van natuurlijke organische materialen van plantaardige of minerale oorsprong. Op deze manier kan de as op een milieuvriendelijke wijze aan de natuur worden teruggegeven.

Tastbare herinnering

Herinneringen aan een overleden dierbare(n) draag je altijd met je mee. Maar misschien vind je het fijn om ook een tastbare herinnering te hebben? Dat kan in de vorm van een tatoeage, maar ook een herinneringssieraad of urn behoren tot de opties.

De lucht in als vuurpijl

Het is mogelijk om de as te verwerken in vuurwerkpijlen. Asverstrooiing per pijl is toegestaan vanaf Nederlandse kustlocaties richting de zee.  

Verlaat de wereld in een heliumballon

Het Nederlandse bedrijf Hemelvlucht.nl biedt de mogelijkheid om de as te laten opstijgen in grote heliumballonnen. Bij goed weer kunnen nabestaanden de ballon tot wel 30 minuten lang volgen. De ballonnen bereiken een hoogte van ongeveer 25 kilometer in de atmosfeer voordat ze uit elkaar springen. Op dat moment verspreidt de as zich in verschillende windrichtingen rondom de aarde. Helium is een natuurlijk edelgas, niet brandbaar, niet explosief. Helium maakt gewoon deel uit van onze atmosfeer en dus niet belastend voor het milieu. De ballonnen die zij gebruiken zijn dezelfde als die gebruikt worden door weerstations. De ballonnen knappen in heel veel kleine stukjes uit elkaar, en zijn niet schadelijk voor dieren. Ook zijn de ballonnen biologisch afbreekbaar. 

Als zandloper

Bij Urnenhemel kun je ervoor kiezen om een deel van de as te laten verwerken in een symbolische zandloper. 

Herrijzen als diamant

‘Diamonds are forever’, zong Shirley Bassey. Een goede reden om na je overlijden terug te keren als diamant. Het Nederlandse bedrijf LifeGem Diamant heeft een speciale technologie ontwikkeld waarmee as kan worden omgezet in meerdere stenen met een gewicht tussen de 0,05 en 1,8 karaat. Het karaat en de kleur van de diamant zijn afhankelijk van jouw eigen wensen. Houd er wel rekening mee dat hieraan een prijskaartje hangt: de kosten variëren van 2.000 tot 20.000 euro. 

Gedenksieraden

Je kunt de as van je dierbare laten verwerken in unieke gedenksieraden. Verschillende ambachtslieden zijn gespecialiseerd in het maken van op maat gemaakte sieraden, zoals hangers, ringen of armbanden, waarin een klein deel van de as wordt verwerkt. Zo heb je een tastbare en persoonlijke herinnering.  

Gedenktuin

Het aanleggen van een gedenktuin kan een rustige en vredige plek bieden om je dierbare te eren. Je kunt een speciaal gedeelte in je achtertuin maken of een openbare tuin kiezen waar je de as verstrooit of begraaft. Het planten van hun favoriete bloemen of van een gepersonaliseerd gedenkteken maakt het extra persoonlijk en bijzonder.  

Vul nu je wensenboekje in

Ken je ons online wensenboekje al? Je vult eenvoudig in hoe jouw afscheid eruit moet komen te zien. Je nabestaanden zien dan in een oogopslag wat er moet worden geregeld.

Een herinneringsboom

Met speciale technieken kun je uit de vruchtbare bestanddelen van de as een jonge boom kweken. Zodra de boom volledig geworteld is en alle voedingsstoffen heeft opgenomen, kun je deze op een locatie naar keuze planten. Via Mijn-boom.nl kun je de boom uitkiezen die je wilt worden. 

Een kunstwerk vol herinnering

Het laten maken van een gedenkkunstwerk kan een prachtige manier zijn om je dierbare te eren en te herdenken. Kunstenaars kunnen op maat gemaakte schilderijen, sculpturen of zelfs glaswerk maken waarin de as wordt verwerkt. Zo heb je een betekenisvol en blijvende herinnering aan je dierbare.  

Bespreek jij je uitvaartwensen met je dierbaren?

Door nu al na te denken over je afscheid en erover te praten met je dierbaren, neem je zorgen uit handen en maak je het nog persoonlijker. Wist je dat je wensen kan bespreken met ons? Juist tijdens het leven.