• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 
 

Hulp bij rouwverwerking

Hoe je de draad van het leven weer oppakt na verlies is voor iedereen anders. Jouw dierbaren kunnen je helpen bij rouwverwerking. In het praatstuk omschrijven we onderwerpen en tips om in gesprek te gaan.

 

9 manieren om de herinneringen aan een overleden dierbare levend te houden

Tastbare herinneringen zijn ontzettend waardevol, zeker als iemand van wie we houden er niet meer is. In dit artikel bespreken we bijzondere en nieuwe manieren om de herinneringen aan jouw overleden partner, kind, vader, moeder, opa of oma levend te houden. Wat dacht je bijvoorbeeld van een knuffelkei, herinneringskunst of een knuffel die lijkt op papa of mama?

Als iemand van wie we houden komt te overlijden, doet dat veel pijn. Gelukkig nemen we alles wat we samen hebben meegemaakt, mee in ons hoofd en in ons hart. Salvador Dalí had gelijk toen hij zei: ‘Elk afscheid betekent de geboorte van een herinnering.’

Tastbare herinneringen

Bovenop de ‘gewone’ herinneringen die we hebben, kunnen een urn of ander aandenken als tastbare herinnering aan een overleden partner, kind of ouder heel troostend zijn. Ze helpen ons om een stukje van onze dierbare heel dicht bij ons te houden. Hieronder bespreken we negen bijzondere (tastbare) herinneringen.

9 mooie manieren om herinneringen levend te houden

 1. Fotolijst met as
  Vaak bewaren mensen as van hun dierbare in een urn of sieraad. Maar er bestaan ook as-fotolijstjes met een mooi vormgegeven ashartje of asbuisje. Het bijzondere hiervan is dat je de as kunt bewaren bij een mooie fotoherinnering aan je dierbare.

  Tip: Een Memory Box is een wat diepere fotolijst met ruimte voor een kleine urn en andere spulletjes die doen denken aan je dierbare. Het is ook een mooie manier om al bij leven herinneringen te verzamelen. Vraag aan jouw moeder, vader, opa of oma om er lieve boodschappen of betekenisvolle spulletjes in te leggen.

   

 2. Bankje met naam
  Was jouw dierbare graag buiten? Was er een speciaal plekje waar jullie graag kwamen? In overleg met Staatsbosbeheer kunnen er herinneringsbankjes in de natuur worden geplaatst. Een prachtige manier om op een bijzondere plek herinneringen aan jouw overleden vader, moeder, oma, opa, of partner levend te houden.

   

 3. Even knuffelen
  Kleine kinderen begrijpen vaak nog niet goed wat de dood precies is. Tastbare, knuffelbare herinneringen zijn dan heel waardevol. De Knuffelmakers maken knuffels die lijken op jouw dierbare: een unieke herinnering aan een vader, moeder, opa, oma of zelfs huisdier.

  Knuiffels van de knuffelmakers

 4. Ashanger of steen
  Bewaar as of een aandenken in een handgemaakt kunstwerk in de vorm van een ashanger, knuffelsteen of koestersteen. Door het kleine formaat neem je ’m makkelijk mee. Bijvoorbeeld naar je werk of naar het strand, of je legt hem onder je kussen of stopt hem in je broekzak.

   

 5. Vingerafdruk
  Elke vingerafdruk is uniek, niemand op de wereld heeft dezelfde. Wil je een vingerafdruk van degene die je lief was dicht bij je dragen? Vraag aan de uitvaartondernemer wat de mogelijkheden zijn om de vingerafdruk van je dierbare af te nemen. Je kunt de vingerafdruk altijd bij je dragen, bijvoorbeeld op een assieraad waarin je ook een klein beetje as kunt bewaren. Er zijn ook sieraden voor alleen een vingerafdruk óf alleen wat as.

   

 6. Herinneringskunst
  Wil je graag een mooi portret van je dierbare of een beeld voor in de tuin dat hem of haar symboliseert? Of wil je een kunstwerk laten maken met daarin een bekende uitspraak of stopwoord van je dierbare? Er zijn vele schilders en beeldhouders die in opdracht een portretten of sculpturen kunnen maken. Kies bijvoorbeeld voor de favoriete kunstenaar van je dierbare.

  Liever een gedicht? Dichteres Tanja Helderman schrijft persoonlijke gedichten op aanvraag. Lees je het gedicht voor tijdens het afscheid en doe je het later in een lijstje, dan heb je voor altijd een bijzondere tastbare herinnering.

  Soms is een foto te persoonlijk of maakt hij je verdrietig. Die wil je dan liever niet in een lijstje doen. Terwijl het moment waarop de foto werd gemaakt wél een lijstje waard is. Grafisch ontwerper Willemijn Loman maakt van zo’n foto een abstracte, op maat gemaakte print. Zo ontstaat een klein kunstwerk en een bijzonder moment voor jou in kleur vereeuwigd.

  Tip: Kunst kun je ook zelf maken. Doe bijvoorbeeld een handgeschreven briefje van je moeder of een gedroogd blaadje van de favoriete bloem van je oma in een lijstje.

  Coulorblock kunstwerk in een fotolijst

 7. De jurken van je moeder
  Geef een nieuwe bestemming aan de kleding van je dierbare. Kijk bijvoorbeeld eens op recouture.nl of stephanie-ontwerpt.nl voor inspiratie. Ze maken kleden, dekens, kussens, tassen of een nieuw kledingstuk van items die je anders waarschijnlijk weg zou doen. Deze unieke creaties bieden troost.

   

 8. Zullen we een spelletje spelen? 
  Door een memoryspel te (laten) maken met oude foto’s kun je spelenderwijs herinneringen ophalen. Fijn om het geheugenspel te spelen met oudere familieleden die bij de plaatjes kunnen vertellen over vroeger en over het leven van de dierbare van wie jullie samen afscheid hebben moeten nemen. 

   

 9. Lievelingsliedjes  
  Muziek wakkert herinneringen aan, vaak meer dan verhalen of foto’s dat kunnen. Schrijf de nummers op die jou doen denken aan bijzondere momenten met je dierbaren. Tijdens de uitvaart en in de periode erna kunnen liedjes een krachtige manier zijn om herinneringen aan jouw overleden vader, moeder, partner, kind, opa of oma levend te houden. 

Hoe anderen hun dierbare herinneren

Bekijk en lees de verhalen van hoe anderen hun overleden dierbare herinneren. Bijvoorbeeld met een:

Hulp bij rouwverwerking

Tijdens je eigen rouwverwerking kun je het moeilijk vinden om het gesprek aan te gaan met de mensen om je heen. Voor jezelf en voor anderen kan het dan fijn zijn om te praten over wat jij nodig hebt om door te kunnen leven na dit verlies. Zo krijg jij de hulp waar je behoefte aan hebt en weten jouw dierbaren beter wat ze voor je kunnen betekenen. Download hier het praatstuk; een leidraad voor een gesprek waarin onderwerpen en tips zijn omschreven.