• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 
 

Hulp bij rouwverwerking

Hoe je de draad van het leven weer oppakt na verlies is voor iedereen anders. Jouw dierbaren kunnen je helpen bij rouwverwerking. In het praatstuk omschrijven we onderwerpen en tips om in gesprek te gaan.

 

9 manieren om de herinneringen aan een overleden dierbare levend te houden

Tastbare herinneringen zijn ontzettend waardevol, zeker als iemand waar wie we houden er niet meer is. In dit artikel bespreken we bijzondere en nieuwe manieren om de herinneringen aan jouw overleden partner, kind, vader, moeder, opa of oma levend te houden. Wat dacht je bijvoorbeeld van een knuffelkei, herinneringskunst of een knuffelbeer die doet denken aan papa of mama?

Als iemand van wie we houden komt te overlijden, doet dat veel pijn. Gelukkig betekent dat niet dat we hem of haar helemaal moeten missen. Alles wat we samen hebben meegemaakt, nemen we namelijk mee – in ons hoofd en in ons hart. Salvador Dalí had gelijk toen hij zei: ‘Elk afscheid betekent de geboorte van een herinnering.’

Tastbare herinneringen

Bovenop de ‘gewone’ herinneringen die we hebben, kunnen tastbare herinneringen aan een overleden partner, kind of ouder heel troostend zijn. Ze helpen ons om een stukje van onze dierbare heel dicht bij ons te houden. Hieronder bespreken we negen bijzondere (tastbare) herinneringen.

9 mooie manieren om herinneringen levend te houden

 1. Fotolijsten met as 
  As wordt vaak bewaard in een urn of sieraad, maar kan ook worden verwerkt in een fotolijst – in een mooi vormgegeven ashartje of asbuisje. Het bijzondere hiervan is dat je de as direct kunt bewaren bij een mooie fotoherinnering aan je dierbare.

  Tip: Een Memory Box is een wat diepere fotolijst met ruimte voor een kleine urn en andere spulletjes die doen denken aan de overleden dierbare. Het is een mooie manier om al bij leven herinneringen te verzamelen. Vraag aan jouw moeder, vader, opa of oma om er lieve boodschappen of betekenisvolle spulletjes in te leggen.

 2. Een herinneringsbankje 
  Was jouw overleden dierbare graag buiten? Was er een speciaal plekje waar jullie graag kwamen? In overleg met Staatsbosbeheer kunnen er herinneringsbankjes in de natuur worden geplaatst. Een prachtige manier om op een bijzondere plek herinneringen aan jouw overleden vader, moeder, oma, opa, of partner levend te houden.

 3. Een knuffelpop 
  Kleine kinderen begrijpen vaak nog niet goed wat de dood precies is. Tastbare, knuffelbare herinneringen zijn dan heel waardevol. De Knuffelmakers maken knuffels die lijken op jouw dierbare: een unieke herinnering aan een overleden vader, moeder, opa, oma of kind.

 4. Een knuffelkeitje 
  Een pottenbakker boetseert een knuffelsteen met onderin een gaatje, waar je wat as van jouw dierbare in kunt (laten) doen. De steen ligt prettig in de hand en je kunt hem overal mee naartoe nemen. Op deze manier maak je nieuwe herinneringen waar jouw overleden dierbare toch nog een beetje bij is.

 5. Vingerafdruksieraden
  Kies je voor een hanger, ring of broche met een vingerafdruk, dan vereeuwig je de laatste aanraking met jouw overleden dierbare. Door de lichte structuur van de vingerafdruk kun je de herinnering aan hem of haar heel gemakkelijk oproepen door er overheen te wrijven.

 6. Herinneringskunst 
  Kunst kan een mooie manier zijn om de gevoelens die we hebben voor onze (overleden) dierbaren uit te drukken. Neem eens een kijkje bij onze sculpturen of laat een uniek portret maken.

  Dichtster Tanja Helderman schrijft persoonlijke gedichten op aanvraag. Lees je het gedicht voor tijdens het afscheid en doe je het later in een lijstje, dan heb je voor altijd een bijzondere tastbare herinnering.

  Ontwerpster en illustratrice Angelique Verheij maakt onder andere ‘altaartjes’ om herinneringen bij te koesteren. 

  Tip: Kunst kun je ook zelf maken. Doe bijvoorbeeld een handgeschreven briefje van je moeder of een gedroogd blaadje van de favoriete bloem van je oma in een lijstje.

 7. Bijzondere erfstukken 
  Met name opa’s en oma’s hebben spullen in huis waaraan we sterke (jeugd)herinneringen hebben. Is er iets wat je na het overlijden van jouw opa of oma graag zou willen hebben? Zeg dat dan gerust tegen ze. Veel grootouders hebben een (handgeschreven) lijstje met wie wat krijgt. Zo kreeg Tanja de jurk die haar oma droeg tijdens de bruiloft van haar ouders.

 8. Herinneringsboek of -spel
  Over de overledene kunnen praten is een belangrijk onderdeel van herinneringen levend houden. Leg een herinneringsboek op de salontafel of op een andere zichtbare plek in huis. Gasten kunnen er zo hun eigen herinneringen in schrijven én het geeft jou de kans om over jouw dierbare te praten. Wil je liever spelenderwijs herinneringen ophalen? Dan is een memoryspel (laten) maken een goede optie. 

 9. Een persoonlijke playlist 
  Muziek wakkert herinneringen aan, vaak meer dan verhalen of foto’s dat kunnen. Schrijf de nummers op die jou doen denken aan bijzondere momenten met je dierbaren. Tijdens een uitvaart en in de periode erna kunnen liedjes een krachtige manier zijn om herinneringen aan jouw overleden kind, partner, vader, moeder, opa of oma levend te houden.
Hoe anderen hun dierbare herinneren

Bekijk en lees de verhalen van hoe anderen hun overleden dierbare herinneren. Bijvoorbeeld met een herinningsboom of as-tattoo.

Hulp bij rouwverwerking

Tijdens je eigen rouwverwerking kun je het moeilijk vinden om het gesprek aan te gaan met de mensen om je heen. Voor jezelf en voor anderen kan het dan fijn zijn om te praten over wat jij nodig hebt om door te kunnen leven na dit verlies. Zo krijg jij de hulp waar je behoefte aan hebt en weten jouw dierbaren beter wat ze voor je kunnen betekenen. Download hier het praatstuk; een leidraad voor een gesprek waarin onderwerpen en tips zijn omschreven.