• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 
 

Erfstukken

Erfstukken zijn cadeautjes, kleine geheugensteuntjes die je laten weten wie je bent en waar je vandaan komt. In onze verhalenbundel lees je hoe anderen herinneringen aan een dierbare levend houden.

 

Opa’s hakblok als waardevol erfstuk

Gladys Suurs (52): ‘Als ik opa’s hakblok bij mij in de keuken zie, voel ik mezelf weer het kleine meisje dat toekeek hoe mijn opa saté aan het voorbereiden was. “Gladys, het vlees moet altijd een spoortje vet hebben. En wat ketoembar, maar niet te veel, anders smaakt het naar zeep.” Hij is al heel lang geleden overleden, maar mijn moeder maakt het nog altijd op zijn manier. Toen haar huis werd verbouwd, sloeg ze aan het opruimen en vroeg ze me of ik haar hakblok dat haar vader heeft gemaakt, wilde hebben. Dat wilde ik zeker, het is voor mij jeugdsentiment: door het blok houd ik alle mooie herinneringen bij me.’

Zelfgemaakt van ijzerhout

'Wat het extra bijzonder maakt is dat mijn opa dit blok speciaal voor mijn moeder heeft gemaakt van donker ijzerhout. Dat is een knoertharde tropische houtsoort. In al die jaren dat mijn moeder het heeft gebruikt, is er geen scheurtje in gekomen. Het ziet er nog ontzettend mooi uit, en past ook perfect in mijn keuken. Ik hou van hout en hakblokken, en nu heb ik er eentje die echt oud is. Zo mooi! Het enige wat ik nog even moet doen, is het hout opschuren en invetten met olijfolie. Dan is het blok weer als nieuw, en kan ik het dagelijks gaan gebruiken. Net als mijn moeder deed. Dat vind ik heel bijzonder.'

 Dat hakblok is voor mij puur jeugdsentiment 

Nooit zo lekker als bij oma

‘Als ik echt lekker wil eten ga ik naar huis, naar mijn moeder. Maakt niet uit wanneer ik kom: er is altijd iets lekkers. Mijn favoriete gerecht? Gadogado met geroosterde saté en Lotek pindasaus van de toko. Naar het unieke familierecept, met schouderkarbonade voor het spoortje vet. Als we ergens anders saté krijgen, zeggen mijn dochters van 17 en 19 altijd: ‘Het is niet zoals bij oma, hè?’ Dat ben ik helemaal met ze eens. Ik maak ’m precies zoals mijn moeder het doet. Mét een vleugje suiker zodat het vlees karamelliseert. En nu zelfs klaargemaakt op haar hakblok, dat ik later graag, samen met alle andere Indische recepten, weer doorgeef aan mijn kinderen.’

Herinneringen doorgeven

Mooie herinneringen geven je de kracht om door te gaan. Met een erfstuk houd je de herinnering levend. Ze dienen als kleine geheugensteuntjes die je laten weten wie je bent en waar je vandaan komt. In onze bundel lees je verhalen over doorgaan na verlies en hoe anderen herinneringen doorgeven.