Alles op een rij – Schenken bij leven

Alles wat je moet weten over schenken bij leven en belastingvrij schenken, hebben we voor je op een rij gezet. Zo zie je in één oogopslag op wat voor manieren jij een schenking kan doen.

 

Schenken bij leven biedt fijne voordelen

Is jouw kind in verwachting van een baby of staat hij of zij op het punt om een eerste huis te kopen? Als ouder ben je natuurlijk apetrots, want het is jóuw kind die ineens écht volwassen is geworden. Je wilt in deze spannende tijd graag iets betekenen, misschien wel in de vorm van een schenking. Waar moet je op letten? DELA zet het voor je op een rij.

Bij het doen van een schenking denk je misschien meteen aan een erfenis, maar je kunt ook schenken bij leven. Als ouder kun je dan meegenieten van de schenking, want het is toch veel leuker om te kunnen zien wat je kind met het geldbedrag doet? Schenken bij leven heeft bovendien een aantal fijne voordelen. Als je onder de vrijstellingsgrens blijft, hoef je geen belasting te betalen. Door nu (in plaats van later) te schenken, voorkom je ook dat je kind veel erfbelasting moet betalen.

Belastingvrij schenken

Je kunt schenkingen doen in alle soorten en maten en in veel gevallen ook nog eens belastingvrij. Als ouders mag je per kind ieder jaar € 6.633 (2024) onbelast schenken. Dat mag voor een verjaardag zijn of gewoon zomaar, je hoeft geen reden voor de schenking op te geven. Een eenmalige schenking kan ook, tot een bedrag van € 31.813 (2024) hoef je geen schenkbelasting te betalen. Je kind moet wel tussen de 18 en 40 jaar oud zijn, dat is de enige voorwaarde. 

Webinar Erfrecht en Levenstestament

Meerdere keren per jaar geven onze juristen antwoord op al je vragen tijdens het webinar Erfrecht en Levenstestament. Kijk voor een overzicht van alle webinars en andere bijeenkomsten op onze evenementenpagina.

Schenking voor aankoop huis van je kind

Per 2024 is de vrijstelling van een schenking voor een eigen woning vervallen. De gewone eenmalig verhoogde vrijstelling van € 31.813 (tussen 18-40 jaar) blijft wel gewoon bestaan (vrij besteedbaar).

Schenking voor studie van je kind

Gaat je kind studeren? Dan kun je ter ondersteuning een bedrag van € 66.268 schenken (2024). Kanttekening is wel dat de studie van je kind minstens 20.000 euro per jaar moet kosten, dus ‘gewone’ studies zijn helaas uitgesloten.

Notaris nodig?

Je wilt een samenlevingscontract, schenkingsakte of (levens)testament laten opstellen bij de notaris. Maar waar moet je beginnen? De DELA NotarisService geeft onze leden kosteloos advies en doen al het benodigde voorwerk voor de notaris.

Neem contact op via dit formulier of bel 040 219 91 00.

 

Schenken op papier

Wil je wel graag schenken, maar heb je jouw geld in aandelen of een huis gestoken? Dan kun je schenken op papier. Deze manier van schenken is handig als je niet in één keer een groot geldbedrag wilt overmaken. Het bedrag gaat namelijk pas naar je kind als jij en jouw partner zijn overleden of op een ander moment, het is maar net wat in de akte staat vastgelegd. In de tussentijd ontvangt je kind van jou wel ieder jaar 6 procent rente op het verschuldigde bedrag, omdat de Belastingdienst de schenking als een schuld ziet. Dat is fijn, want op deze manier slinkt het vermogen door de jaren heen en hoeft jouw kind later minder erfbelasting te betalen.

Schenking terugdraaien

In sommige gevallen is het fijn om een schenking ongedaan te kunnen maken, bijvoorbeeld als jouw situatie onverwachts is veranderd. Dat heet herroepelijk schenken. Je kunt de schenking dan altijd of alleen in een specifieke situatie terugdraaien, zodat jij niet in de problemen komt.

Maak een keuze

Ben je van plan om een schenking te doen? Denk dan eerst goed na over het soort schenking: ga je voor een jaarlijkse schenking, een eenmalige schenking of toch een specifieke schenking als je kind een huis gaat kopen? Lees je van tevoren goed in, zodat je op de hoogte bent van alle regelingen en eventuele uitzonderingen en niet voor verrassingen komt te staan.

Schenken bij leven

Wij hebben alles rondom schenken bij leven voor je op een rijtje gezet. Zo zie je in één oogopslag op wat voor manieren jij een schenking kan doen.