• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 
 

Erven of schenken

Wil je erven of schenken en weten wat voor jou van toepassing is? In een handige infographic vertellen wij de feiten en cijfers.

 

Erven of schenken, een geschenk voor nu of later

Wil je geven tijdens het leven of liever achterlaten als je er niet meer bent? Als er sprake is van erven of schenken, dan is het belangrijk om rekening te houden met de huidige wet- en regelgeving. Je wilt het immers goed geregeld hebben voor je naasten.

Waarom wachten met schenken?

Schenken is een mooi cadeau waarvan de ontvanger gelijk al kan genieten. Bijvoorbeeld als je kinderen een nieuw huis willen kopen. In 2021 waren de jaarlijkse belastingvrije bedragen tijdelijk met € 1.000 verhoogd. Vanaf 1 januari 2022 geldt deze tijdelijke verhoging niet meer. Jaarlijks kun je nu € 2.274 (2022) belastingvrij schenken aan wie je maar wilt. Betreft het je kinderen dan kun je een bedrag van € 5.677 belastingvrij schenken (2022). Dit kan financieel interessant zijn!

Webinar Erfrecht en Levenstestament

Meerdere keren per jaar geven onze juristen antwoord op al je vragen tijdens het webinar Erfrecht en Levenstestament. Kijk voor een overzicht van alle webinars en andere bijeenkomsten op onze evenementenpagina.

 Wist je dat je belastingvrij kunt schenken en dat dit op kan lopen tot wel € 106.671? 

Vrijstelling erfbelasting

Naast schenken kun je ook geld of bezittingen achterlaten. Door je erfenis goed vast te leggen, zorg je goed voor je dierbaren later. Ook hier zitten belastingvoordelen aan vast. Iedereen betaalt belasting over een erfenis, maar er gelden speciale vrijstellingen voor bepaalde doelgroepen. Voor kinderen en kleinkinderen is de vrijstelling van erfbelasting bijvoorbeeld € 21.559 (2022).

Heb je een vraag over erven of schenken? Neem dan contact op met DELA en leg je vraag voor aan de consulenten van de VoorelkaarDesk. Ze geven kosteloos en in heldere taal antwoord op al je vragen. Deze service is kosteloos voor leden van DELA.

Download onze infographic over erven en schenken

Elke bijzondere gelegenheid is er één om bij te stil te staan. Een huwelijk, geboorte of de aankoop van een nieuw huis. Schenken is dan misschien heel voordelig. Wil je erven of schenken en weten wat voor jou van toepassing is? In een handige infographic vertellen wij de feiten en cijfers.