• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 
 

Erven of schenken

Wil je erven of schenken en weten wat voor jou van toepassing is? In een handige infographic vertellen wij de feiten en cijfers.

 

Erven of schenken, een geschenk voor nu of later

Wil je geven tijdens het leven of liever achterlaten als je er niet meer bent? Als er sprake is van erven of schenken, dan is het belangrijk om rekening te houden met de huidige wet- en regelgeving. Je wilt het immers goed geregeld hebben voor je naasten.

Waarom wachten met schenken?

Schenken is een mooi cadeau waarvan de ontvanger gelijk al kan genieten. Bijvoorbeeld als je kinderen een nieuw huis willen kopen. In 2023 kon je jaarlijks nog  € 2.418 belastingvrij schenken aan wie je maar wilt. In 2024 geldt de vrijstelling van € 2.658. Betreft het je kinderen? Dan kun je een bedrag tot € 6.633 belastingvrij schenken (2024). Dit kan financieel interessant zijn!

Het belastingvrije schenkbedrag van € 6.633 aan je kind mag eenmalig worden verhoogd naar € 31.813 (als je kind tussen de 18 en 40 jaar oud is). Behalve als deze vrijstelling al eerder is gebruikt. Het bedrag mag vrij besteed worden. De vrijstelling geldt ook als de partner van uw kind tussen de 18 en 40 jaar is. In allebei de gevallen telt ook de dag van de 40ste verjaardag nog mee. 

Webinar Erfrecht en Levenstestament

We houden regelmatigs webinars Erfrecht en Levenstestament. Hierin geven onze juristen antwoord op al je vragen.

 Wist je dat je in 2024 aan je kind € 66.268 belastingvrij kunt schenken voor de studie? 

Vrijstelling erfbelasting

Naast schenken kun je ook geld of bezittingen achterlaten. Door je erfenis goed vast te leggen, zorg je goed voor je dierbaren later. Ook hier zitten belastingvoordelen aan vast. Iedereen betaalt belasting over een erfenis, maar er gelden speciale vrijstellingen voor bepaalde doelgroepen. Voor kinderen en kleinkinderen is de vrijstelling van erfbelasting bijvoorbeeld € 25.187 (2024).

Heb je een vraag over erven of schenken? Neem dan contact op met DELA en leg je vraag voor aan de consulenten van de VoorelkaarDesk. Ze geven kosteloos en in heldere taal antwoord op al je vragen. Deze service is kosteloos voor leden van DELA.

Download onze infographic over erven en schenken

Elke bijzondere gelegenheid is er één om bij te stil te staan. Een huwelijk, geboorte of de aankoop van een nieuw huis. Schenken is dan misschien heel voordelig. Wil je erven of schenken en weten wat voor jou van toepassing is? In een handige infographic vertellen wij de feiten en cijfers.