• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 
 

Alles op een rij – Schenken bij leven

Alles wat je moet weten over schenken bij leven en belastingvrij schenken, hebben we voor je op een rij gezet. Zo zie je in één oogopslag op wat voor manieren jij een schenking kan doen.

 

Schenken is het nieuwe bezuinigen

Nederlanders zijn kampioen geld opzijzetten. Maar liefst € 422,8 miljard (2022) hebben we volgens de De Nederlandsche Bank met z’n allen aan de kant gezet. 'Fijn voor later, voor de kinderen,' vinden we, maar hoe verstandig is onze oppot-drang eigenlijk?

Minder belasting betalen door te schenken

Hoe meer geld we opzijzetten, hoe meer belasting we over het algemeen moeten betalen. Naast de vermogensbelasting die moet worden betaald vanaf € 57.000 per persoon (2024), gaan er als we ouder worden twee andere posten meespelen: de belasting die onze kinderen moeten betalen over hun erfenis, de zogenaamde 'erfbelasting', en de toeslag die betaald moet worden aan onze zorginstelling. Hoe groter onze financiële buffer, hoe hoger ze vaak uitvallen. 'Veel mensen hebben niet in de gaten hoe groot hun financiële buffer is,' zegt Teun, consulent VoorelkaarDesk bij coöperatie DELA. 'Kinderen mogen bijvoorbeeld € 25.187 (2024) belastingvrij erven van hun ouders. "Oooh, maar zoveel geld hebben wij niet," roepen veel mensen. Wat ze vergeten, is dat hun eigen huis, dat gedeeltelijk of geheel hypotheekvrij is, ook gewoon meetelt.'

Webinar Erfrecht en Levenstestament

Meerdere keren per jaar geven onze juristen antwoord op al je vragen tijdens het webinar Erfrecht en Levenstestament. Kijk voor een overzicht van alle webinars en andere bijeenkomsten op onze evenementenpagina.

Tijdig beginnen met schenken (op papier)

'Voor later, voor de kinderen' als synoniem voor 'voor de belastingdienst'? Niet als we tijdig beginnen met schenken (op papier). Veel mensen hebben hun schaapjes op het droge als ze eind vijftig, begin zestig zijn, terwijl hun kinderen zich in die periode juist in één van de meest turbulente levensfases bevinden. Ze kopen een huis, starten een eigen zaak, trouwen of krijgen kinderen. Dure tijden, waarin dat extraatje van pa en ma vaak harder nodig is dan tien of twintig jaar later. 'Bovendien kunnen ouders die op tijd geld schenken, in plaats van nalaten in de vorm van een erfenis, nog zien wat hun kinderen met hun geld doen,' zegt Teun. 'Ze kunnen nog meegenieten van dat nieuwe huis, van die nieuwe piano. Dat schenkt veel voldoening.'
De VoorelkaarDesk

Wil je alles zo goed mogelijk regelen voor jouw naasten maar heb je geen idee waar te beginnen? Onze VoorelkaarDesk (gratis voor leden) beantwoordt al jouw vragen over testament, voogdij, erven, schenken en belastingen, op een begrijpelijke, niet-juridische manier.

Voordelen tijdig schenken

Een honderdje onder het matras, een tientje in de sokken: met name vooroorlogse generaties hebben de neiging hun geld te verstoppen en er zo lang mogelijk aan vast te houden. 'Deze manier van oppotten, zien we tegenwoordig steeds minder,' zegt Teun. 'Voor jongere generaties is schenken bij het leven vanzelfsprekender. Is dat bij jouw ouders niet het geval, dan kun je ze uitleggen dat tijdig schenken een aantal belangrijke voordelen heeft. Vertel ze bijvoorbeeld dat ze er minder belasting door betalen en dat ze kunnen meegenieten van de manier waarop jij hun geld investeert.'

Zelf schenken?

Wij hebben alles rondom schenken bij leven voor je op een rijtje gezet. Zo zie je in één oogopslag op wat voor manieren jij een schenking kan doen.