• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 

5 redenen om te schenken

Chat met onze medewerkers

Steeds meer Nederlanders kiezen ervoor om hun geld te schenken, blijkt uit een peiling van Netwerk Notarissen. Met name aan de kinderen wordt geld gegeven. Maar waarom al tijdens het leven schenken, als u uw geld ook kunt nalaten in de vorm van een erfenis?

1. U verlaagt er uw vermogensbelasting mee.

Een volwassene heeft in 2024 een vrijstelling van € 57.000. Fiscale partners mogen elkaars vrijstelling gebruiken, samen € 114.000. Als je vermogen hoger is dan dit bedrag, dan betaal je daar jaarlijks vermogensrendementsheffing over. Hoeveel belasting je betaalt, hangt af van het rendement van je vermogen boven de vrijstelling. De Belastingdienst gebruikt fictieve rendementspercentages.

Dit zijn de voorlopige rendementspercentages voor 2024:
- Bank- en spaartegoeden en contant geld: 1,03%
- Beleggingen/andere bezittingen: 6,04%
- Schulden: 2,47%

Het percentage inkomstenbelasting in box 3 in 2024 is 36% (over het fictieve rendement). Voor meer informatie en voorbeeldberekeningen kijk op: www.belastingdienst.nl

2. Uw kinderen betalen minder erfbelasting.

Laat u geld na aan uw kinderen, dan zijn de eerste € 25.187 belastingvrij (2024). Over alles wat daarboven valt, moet 10 procent (tot € 152.368) of 20 procent (vanaf € 152.368) erfbelasting worden betaald. Erft uw kind bijvoorbeeld een bedrag van € 50.000 van de langstlevende ouder, dan moet over een bedrag van € 24.813 (€ 50.000 - € 25.187) 10 procent erfbelasting betaald worden. Dat is dus € 2.481. Schenkt u (een deel van dit bedrag), dan betalen uw kinderen – afhankelijk van de hoogte van de schenking – geen, of minder, erfbelasting.

3. U verlaagt de eigen bijdrage voor uw zorginstelling.

De eigen bijdrage is inkomens- en vermogensafhankelijk: Hoe meer vermogen u heeft, hoe meer u en uw partner moeten betalen om in een zorginstelling te mogen wonen. De eigen bijdrage wordt met terugwerkende kracht van twee jaar berekend. Schenkt u pas als u al in een zorginstelling bent opgenomen? Dan heeft de schenking pas na twee jaar effect op de hoogte van uw eigen bijdrage.

4. Met name 20’ers en 30’ers zijn gebaat bij een financieel ‘extraatje’.

Trouwen, kinderen krijgen, een huis kopen: voor veel mensen is de periode tussen hun twintigste en veertigste één van de duurste en meest turbulente. Schenkingen die een bijdrage leveren aan bijvoorbeeld het verlagen van de hypotheek of het betalen van de bruiloft, komen dan ook vaak beter van pas dan schenkingen op latere leeftijd (in de vorm van een erfenis).

5. U geniet mee met de investeringen van uw kinderen.

Schenkt u, dan kunt u met eigen ogen zien wat uw kinderen doen met uw geld. Het huis dat ze er prachtig van opknappen, uw kleindochter die ontzettend blij is met haar nieuwe piano. Momenten die u moet missen als u ervoor kiest uw geld na te laten in de vorm van een erfenis.

Bent u lid van Coöperatie DELA en benieuwd wat uw mogelijkheden zijn? Neemt u dan contact op met onze VoorelkaarDesk voor kosteloos advies. 040 219 91 00 / voorelkaardesk@dela.org