• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 

Wat kost een erfenis afwikkelen bij de notaris?

Een erfenis afwikkelen betekent veel geregel. In een periode van rouw heb je daar niet altijd zin in. Ook kan het zijn dat je er geen tijd voor hebt of dat je niet helemaal thuis bent in de regels van het erfrecht en de erfbelasting. Veel mensen schakelen daarom een notaris in.

Chat met onze medewerkers

Met welke kosten moet je rekening houden?

De kosten voor het afwikkelen van een erfenis bij de notaris lopen erg uiteen. Dit komt ten eerste doordat notarissen hun eigen uurtarief bepalen. Dit tarief ligt vaak tussen de 100 en 200 euro. Deze bedragen liggen ver uit elkaar, waardoor de rekening per notaris dus behoorlijk kan verschillen.

Duur van de afwikkeling

Hoe langer het duurt om de erfenis af te wikkelen, hoe hoger de notariskosten zijn. Je bent al snel langer dan een jaar bezig met dit proces. Als de nalatenschap ingewikkeld is of als de erfgenamen het niet eens kunnen worden, kan de afwikkeling zelfs meerdere jaren in beslag nemen.

De uiteindelijke rekening voor het afwikkelen van de erfenis kan een paar honderd euro zijn als er een duidelijk testament is of wanneer alle erfgenamen het snel eens worden. Maar het kan ook duizenden euro’s of zelfs nog meer kosten. Doorgaans worden de notariskosten betaald uit de erfenis.

Overige kosten na overlijden

Naast de kosten voor de notaris zijn er nog verschillende andere kosten die mogelijk bij de nabestaanden komen te liggen. Bijvoorbeeld voor de uitvaart, de executeur en de vereffenaar.

Uitvaart

Veel mensen hebben een uitvaartverzekering afgesloten. Hierdoor zijn de kosten van hun begrafenis of crematie gedekt. Wanneer de overledene geen (goede) verzekering heeft, kunnen de kosten uit de erfenis worden betaald. Staat er niet genoeg geld op de rekening van de overledene? Dan moeten de nabestaanden de begrafenis of crematie zelf betalen.

Executeur

De executeur is de persoon die de erfenis afhandelt namens de erfgenamen. Vaak is de executeur zelf een van de nabestaanden, maar het kan bijvoorbeeld ook een notaris zijn. De beloning voor een executeur is wettelijk geregeld. Deze vergoeding is 1 procent van het vermogen op de dag van overlijden. Het kan zijn dat in het testament staat dat de beloning hoger of lager moet zijn.

Vereffenaar

Wanneer de erfenis beneficiair aanvaard is, de erfgenamen onvindbaar zijn of de erfgenamen ruzie hebben, wordt er een zogenoemde vereffenaar ingeschakeld door de rechter. Dit is iemand die spullen uit de erfenis mag verkopen om schulden af te betalen. Deze persoon heeft recht op een vergoeding. Hoe hoog deze is, bepaalt de rechter. De vergoeding wordt vaak van de erfenis afgetrokken.

Griffiekosten

Houd er rekening mee dat er ook kosten zijn verbonden aan bijvoorbeeld het beneficiair aanvaarden van een erfenis. Je moet hiervoor langs de rechtbank, waardoor je griffiekosten moet betalen.

Huis

Is een huis onderdeel van de erfenis? Dan krijg je vaak te maken met kosten voor de bepaling van de waarde van de woning (taxatiekosten), makelaarskosten en eventuele kosten voor het verhuizen van de spullen. Meer informatie? Wil je meer informatie over erven? Of wil je hulp bij het afwikkelen van een nalatenschap? Als lid van DELA kun je contact opnemen met onze VoorelkaarDesk. We beantwoorden graag al je vragen en onze notarissen kunnen je veel werk uit handen nemen.

  • 040 219 91 00 Bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.
  • 040 219 91 00 Bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.