• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 

Erfbelasting voor kinderen

Kinderen wat meegeven voor later. U geeft ze een goede basis, zodat zij hun dromen kunnen laten uitkomen. Met uw hulp kunnen zij bijvoorbeeld een droomhuis of eindelijk een nieuwe auto kopen of die ene lange reis maken. Een erfenis kan een financieel steuntje in de rug zijn, maar hoe zit het dan precies met erfbelasting?

Chat met onze medewerkers

Ieder kind mag € 25.187 (2024) belastingvrij van u erven. Erven de kinderen meer dan dit bedrag, dan betalen zij hier erfbelasting over. Zij betalen 10% erfbelasting op bedragen tot € 152.368 (2024) en 20% op het deel dat meer is dan € 152.368 (2024).

Besparen op erflasten

U wilt uw kinderen liever niet met hoge kosten opzadelen, dus kunt u ook besparen op de erfbelasting. Dit kunt u op twee manieren doen:

  • Laat een bedrag na aan uw eventuele kleinkinderen
  • Schenk een bedrag tijdens leven

Schenken aan kinderen

Geef wat moois aan uw kinderen mee, door al bij leven aan ze te schenken. Het is niet alleen leuk om te zien wat zij met het geld zullen doen, maar uw kinderen betalen zo later ook minder erfbelasting. Door rekening te houden met de vrijstellingen van schenkbelasting kunnen uw kinderen genieten van uw gift, zonder dat zij hier belasting over hoeven te betalen.

Lees er alles over bij schenken en schenkbelasting

Schenken aan kleinkinderen

Uw kleinkinderen helpen bij het opzijzetten voor iets moois? Ook aan uw kleinkinderen kunt u belastingvrij schenken. Dat kan tot € 2.658 (2024) belastingvrij per kleinkind per kalenderjaar.

Schenken op papier

Zijn uw kinderen of kleinkinderen nog niet zo oud? En wilt u ze liever een bedrag schenken waar ze later pas bij kunnen? Dan kunt u schenken op papier. Hiervoor moet u naar de notaris. Door te schenken op papier kunt u schenken binnen de vrijstelling van de schenkbelasting, maar de kinderen of kleinkinderen krijgen het geschonken bedrag pas na uw overlijden.

Lees hoe schenken op papier precies werkt

Nalaten aan kleinkinderen

Heeft u geen testament, dan erven uw partner en kinderen automatisch van u. Uw kleinkinderen erven in eerste instantie nog niet van u. In een testament kunt u laten vastleggen dat ook uw kleinkinderen een erfenis van u ontvangen. Ieder kleinkind mag tot € 25.187 (2024) belastingvrij van u erven.

  • 040 219 91 00 Bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.
  • 040 219 91 00 Bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.