• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 

Wat moet je regelen als je gaat trouwen

Als je gaat trouwen, breekt een leuke tijd aan. Maar voordat jullie elkaar eeuwige trouw beloven, moet er veel geregeld worden. En niet alleen romantische dingen. Zo is het verstandig om afspraken te maken over wat er gebeurt als jullie uit elkaar gaan. Al is dat nu het laatste waar je aan wilt denken.

Chat met onze medewerkers

Ik ga trouwen. Wat moet ik regelen?

Los van de ringen, uitnodigingen, de taart en natuurlijk de jurk zijn er ook een aantal verplichte zaken die jullie moeten regelen, zodat jullie straks ook echt voor de wet getrouwd zijn. Ten minste twee weken voor de datum van de bruiloft doe je aangifte van jullie trouwplannen bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente waar jullie willen trouwen. Dit wordt ook wel ondertrouw genoemd. 

Hoe dit precies in zijn werk gaat, verschilt per gemeente. Neem daarom eerst contact op met de gemeente of kijk op de website. Sinds 1 juli 2016 is het in veel gemeenten mogelijk om digitaal aangifte te doen. Maar dit kan nog niet in alle gemeenten.

Burgerlijk huwelijk

Bij de aangifte geef je onder meer door op welke dag en tijd jullie elkaar het jawoord willen geven en welke achternaam of -namen jullie gaan gebruiken. Wil je de trouwlocatie zelf uitkiezen? Dan kun je dit ook aangeven. De kosten van het burgerlijk huwelijk verschillen per gemeente, maar ook per dag, tijdstip en locatie. 

Ook geef je tijdens de aangifte door wie de getuigen zijn. Dit moeten minimaal twee en maximaal vier getuigen van 18 jaar of ouder zijn. Als dit geregeld is, kunnen jullie trouwen voor de burgerlijke stand. Dit heet het burgerlijk huwelijk. In Nederland is alleen het burgerlijk huwelijk rechtsgeldig.

Religieus huwelijk

Nadat het burgerlijk huwelijk bij de gemeente is voltrokken, kunnen jullie elkaar ook het jawoord geven  tijdens een religieuze ceremonie in bijvoorbeeld een moskee of kerk. Dit mag dus alleen als het huwelijk eerst is voltrokken door een ambtenaar van de burgerlijke stand.

Beperkte gemeenschap van goederen

Sinds 1 januari 2018 trouw je in Nederland in een beperkte gemeenschap van goederen. De bezittingen en schulden die je had vóór het huwelijk blijven van jou. Erfenissen en schenkingen vallen ook buiten de gemeenschap van goederen. Wat je samen tijdens het huwelijk opbouwt is wel van jullie beiden.

Huwelijkse voorwaarden

Je kunt ook besluiten om op huwelijkse voorwaarden te trouwen. In de huwelijkse voorwaarden kunnen jullie afspraken maken over de verdeling van jullie bezittingen vóór het huwelijk. Ook kunnen huwelijkse voorwaarden een uitkomst bieden als je partner tijdens het huwelijk schulden maakt en je hiervoor niet wilt opdraaien.

Heb je nog vragen over dit onderwerp? Als lid van DELA kun je contact opnemen onze VoorelkaarDesk. Onze notarissen nemen je graag werk uit handen.

  • 040 219 91 00 Bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.
  • 040 219 91 00 Bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.