• Overlijden melden 0800 955 66 55 -gratis- 24 uur per dag

Samenwonen en trouwen

Iemand gevonden waarmee u de rest van uw leven wilt delen? Samen plannen maken voor later is het leukste wat er is. Zoals samenwonen, een huis kopen en trouwen of een geregistreerd partnerschap. Wat moet u allemaal regelen? Wij helpen u op weg.

Chat met onze medewerkers

Samenwonen

Gaat u samenwonen? Dan breekt er een spannende en leuke tijd aan. Een nieuw huis huren of kopen, het huis inrichten en samen een leven opbouwen. Als u niet getrouwd of geregistreerd partner bent, kunt u een samenlevingscontact laten opstellen bij de notaris. Hierin kunt u praktische afspraken vastleggen. Aan een samenlevingscontract zitten bovendien een aantal voordelen.

Tip:
Heeft u een vraag over het opstellen van een samenlevingscontract? Neem dan contact op met onze VoorelkaarDesk. We beantwoorden uw vragen kosteloos.

5 voordelen van een samenlevingscontract

  • Afspraken in een samenlevingscontract zijn bindend;
  • Het is duidelijk wie meer geld heeft ingelegd, bijvoorbeeld bij het kopen van het huis of de inboedel;
  • Het partnerpensioen is eenvoudig geregeld;
  • U kunt genieten van fiscale voordelen;
  • U bespaart in een aantal gevallen op erfbelasting.

Lees alles over het samenlevingscontract

Trouwen

Trouwen doet u met het idee om in de toekomst lief en leed met elkaar te delen. En vanaf het ja-woord is volgens de wet alles van u samen. Ofwel: alles wordt eerlijk tussen u beiden verdeeld*, mocht u uit elkaar gaan. Ook de spullen die voor het huwelijk gewoon van u waren. Aan sommige spullen bent u gehecht en deze wilt u hiervan uitsluiten. Of misschien wilt u liever helemaal niet in gemeenschap van goederen trouwen. Laat in dat geval huwelijkse voorwaarden opstellen.

Geregistreerd partnerschap

Als u kiest voor geregistreerd partnerschap is volgens de wet alles van u samen*, tenzij u partnerschapsvoorwaarden opstelt.

*Deze informatie geldt tot en met 31 december 2017. Vanaf 1 januari 2018 is er een andere wetgeving over dit onderwerp. Ben je lid van DELA en wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met de DELA VoorelkaarDesk.

  • 040 219 91 00 Lid van DELA? Neem gerust contact op met de VoorelkaarDesk voor meer informatie. Bereikbaar op ma/vr van 8.30 tot 17.00 uur (di. tot 20.00 uur).
  • 040 219 91 00 Lid van DELA? Neem gerust contact op met de VoorelkaarDesk voor meer informatie. Bereikbaar op ma/vr van 8.30 tot 17.00 uur (di. tot 20.00 uur).