• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 

Samenwonen en trouwen

Iemand gevonden waarmee u de rest van uw leven wilt delen? Samen plannen maken voor later is het leukste wat er is. Zoals samenwonen, een huis kopen en trouwen of een geregistreerd partnerschap. Wat moet u allemaal regelen? Wij helpen u op weg.

Chat met onze medewerkers

Samenwonen

Gaat u samenwonen? Dan breekt er een spannende en leuke tijd aan. Een nieuw huis huren of kopen, het huis inrichten en samen een leven opbouwen. Als u niet getrouwd of geregistreerd partner bent, kunt u een samenlevingscontact laten opstellen bij de notaris. Hierin kunt u praktische afspraken vastleggen. Aan een samenlevingscontract zitten bovendien een aantal voordelen.

Tip:
Heeft u een vraag over het opstellen van een samenlevingscontract? Neem dan contact op met onze VoorelkaarDesk. We beantwoorden uw vragen kosteloos.

5 voordelen van een samenlevingscontract

  • Afspraken in een samenlevingscontract zijn bindend;
  • Het is duidelijk wie meer geld heeft ingelegd, bijvoorbeeld bij het kopen van het huis of de inboedel;
  • Het partnerpensioen is eenvoudig geregeld;
  • U kunt genieten van fiscale voordelen;
  • U bespaart in een aantal gevallen op erfbelasting.

Lees alles over het samenlevingscontract

Trouwen

Trouwen doet u met het idee om in de toekomst lief en leed met elkaar te delen. En vanaf het ja-woord is volgens de wet alles van u samen. Ofwel: alles wordt eerlijk tussen u beiden verdeeld*, mocht u uit elkaar gaan. Ook de spullen die voor het huwelijk gewoon van u waren. Aan sommige spullen bent u gehecht en deze wilt u hiervan uitsluiten. Of misschien wilt u liever helemaal niet in gemeenschap van goederen trouwen. Laat in dat geval huwelijkse voorwaarden opstellen.

Geregistreerd partnerschap

Als u kiest voor geregistreerd partnerschap is volgens de wet alles van u samen*, tenzij u partnerschapsvoorwaarden opstelt.

*Deze informatie geldt tot en met 31 december 2017. Vanaf 1 januari 2018 is er een andere wetgeving over dit onderwerp. Ben je lid van DELA en wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met de DELA VoorelkaarDesk.

Meer informatie?

Heb je vragen over dit onderwerp? Als lid van coöperatie DELA kun je contact opnemen met de VoorelkaarDesk. Onze medewerkers helpen je graag verder.

  • 040 219 91 00 Bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.
  • 040 219 91 00 Bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.