• Overlijden melden - 0800 955 66 55 (24 uur per dag) 

Samenwonen en trouwen

Iemand gevonden waarmee u de rest van uw leven wilt delen? Samen plannen maken voor later is het leukste wat er is. Zoals samenwonen, een huis kopen en trouwen of een geregistreerd partnerschap. Wat moet u allemaal regelen? Wij helpen u op weg.

Chat met onze medewerkers

Samenwonen

Gaat u samenwonen? Dan breekt er een spannende en leuke tijd aan. Een nieuw huis huren of kopen, het huis inrichten en samen een leven opbouwen. Als u niet getrouwd of geregistreerd partner bent, kunt u een samenlevingscontact laten opstellen bij de notaris. Hierin kunt u praktische afspraken vastleggen. Aan een samenlevingscontract zitten bovendien een aantal voordelen.

Tip:
Heeft u een vraag over het opstellen van een samenlevingscontract? Neem dan contact op met onze VoorelkaarDesk. We beantwoorden uw vragen kosteloos.

5 voordelen van een samenlevingscontract

  • Afspraken in een samenlevingscontract zijn bindend;
  • Het is duidelijk wie meer geld heeft ingelegd, bijvoorbeeld bij het kopen van het huis of de inboedel;
  • Het partnerpensioen is eenvoudig geregeld;
  • U kunt genieten van fiscale voordelen;
  • U bespaart in een aantal gevallen op erfbelasting.

Lees alles over het samenlevingscontract

Trouwen

Trouwen doet u met het idee om in de toekomst lief en leed met elkaar te delen. Sinds 1 januari 2018 trouw je in Nederland in een beperkte gemeenschap van goederen. De bezittingen en schulden die je had vóór het huwelijk blijven van jou. Erfenissen en schenkingen vallen ook buiten de gemeenschap van goederen. Wat je samen tijdens het huwelijk opbouwt is wel van jullie beiden.

Geregistreerd partnerschap

Als u kiest voor geregistreerd partnerschap, dan geldt ook de beperkte gemeenschap van goederen. Je kunt ook besluiten om partnerschapsvoorwaarden op te stellen. Dan maken jullie vooraf afspraken over de verdeling van jullie bezittingen, bijvoorbeeld om dit strikt gescheiden te houden. Een notaris moet deze afspraken opstellen.

Meer informatie?

Heb je vragen over dit onderwerp? Als lid van coöperatie DELA kun je contact opnemen met de VoorelkaarDesk. Onze medewerkers helpen je graag verder.

  • 040 219 91 00 Bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur.
  • 040 219 91 00 Bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur.