• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 

Wat moet je regelen als je gaat samenwonen?

Samenwonen is een grote stap in je relatie. Niet alleen is het fijn om samen in een huis te wonen, maar het kan ook een aardige besparing opleveren. Jullie hebben namelijk geen dubbele woonlasten meer. Waar moet je verder zoal rekening mee houden?

Chat met onze medewerkers

Waar moet je aan denken als je gaat samenwonen?

Jullie gaan een huishouden delen. Hierbij komen een heleboel dingen kijken. Zo worden jullie samen verantwoordelijk voor de vaste lasten en zijn jullie in de nieuwe situatie mogelijk fiscaal partners. Het is een goed idee om van tevoren na te denken over een aantal belangrijke zaken:

Geldzaken

Het is verstandig om een overzicht te maken van gezamenlijke uitgaven en inkomsten. Bespreek ook wie wat gaat betalen. Veel stellen die gaan samenwonen, openen een gezamenlijke rekening. Dat maakt het betalen van de vaste lasten een stuk overzichtelijker. Je stort allebei elke maand een bedrag op die rekening om de kosten te dekken.

Relatie officieel maken

Overweeg ook je relatie officieel te maken. Dit kan handig zijn voor het regelen van zaken rondom belastingen, kinderen, pensioenen en nalatenschap. Je relatie kun je op drie manieren officieel maken: door een samenlevingscontract af te sluiten, een geregistreerd partnerschap aan te gaan of door te trouwen.

Fiscaal partnerschap

Wanneer je gaat samenwonen, kan dat gevolgen hebben voor de hoogte van de toeslagen en/of uitkeringen die jij of je partner ontvangt. Als jullie getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract hebben, zijn jullie automatisch fiscaal partners. Ook in andere gevallen kan dit op jullie van toepassing zijn. Kijk dat dus even na en geef veranderingen door aan de Belastingdienst.

Verzekeringen en abonnementen

Controleer welke verzekeringen en abonnementen jullie hebben. Je wilt immers niet ergens dubbel voor betalen. De meeste verzekeringen kun je samen afsluiten. Dit is eenvoudig te wijzigen door de verzekering op twee namen te zetten. De ander kan dan zijn verzekering opzeggen. Dit kan flink in de kosten schelen. Let wel op de opzegtermijn en vergeet niet om de dekking aan te passen aan jullie nieuwe situatie.

Verhuizing doorgeven

De persoon die verhuist, moet dit doorgeven aan de gemeente. Gaan jullie samenwonen in een nieuwe woning? Meld dit dan allebei bij de gemeente waar jullie gaan wonen.

Pensioen

Een ander belangrijk punt is jullie pensioen. In sommige gevallen heb je recht op partnerpensioen. Dit betekent dat je partner jouw pensioenuitkering krijgt wanneer je overlijdt. Hiervoor moet je je partner wel aanmelden. Voor meer informatie kun je terecht bij jullie pensioenfondsen.

Overlijden

Als een van jullie komt te overlijden, verandert er van alles. Bedenk bijvoorbeeld dat degene die achterblijft minder inkomen heeft als er geen goede overlijdensrisicoverzekering is afgesloten. Kan hij of zij de vaste lasten nog wel betalen? En wat gebeurt er met jullie bezittingen? Overweeg een testament op te laten stellen, zodat deze zaken goed geregeld zijn.

Meer informatie?

Wil je meer informatie over samenwonen? Of wil je afspraken laten vastleggen? Als lid van DELA kun je contact opnemen met onze VoorelkaarDesk. We beantwoorden graag al je vragen.

  • 040 219 91 00 Bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.
  • 040 219 91 00 Bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.