• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 

Een samenlevingscontract regelen

Samenwonen is natuurlijk leuk en erg spannend. Voor elkaar zorgen krijgt een heel nieuwe betekenis. Een samenlevingscontract helpt om praktische zaken rondom inboedel, geld en overlijden vast te leggen. Dit zorgt voor duidelijkheid en heeft fiscale voordelen.

Chat met onze medewerkers

Afspraken over het huis

  • Samen een huis kopen
    Is het huis helemaal van jullie samen? Of legt de één meer in dan de ander? Dit kun je vastleggen in het samenlevingscontract. Zo is duidelijk hoeveel geld jij en jouw partner in het huis hebben gestoken. Ook de verdeling van de hypotheek kun je vastleggen. Betaal je beiden evenveel? Of betaalt degene met het hoogste salaris meer aan de hypotheek? 
  • Bij elkaar intrekken
    Als je intrekt bij jouw partner - of andersom - is het handig om een aantal afspraken op papier te zetten. Gaat je partner mee betalen aan de hypotheek en deelt je partner mee in de winst of het verlies bij verkoop van het huis? Of blijf je eigenaar van het huis en gaat je partner alleen meebetalen aan de woonlasten?
  • Samen huren
    Als je een huis huurt, lijkt een samenlevingscontract misschien niet nodig. Maar met een samenlevingscontract is het mogelijk om je partner medehuurder te maken, waardoor het gemakkelijker is om geldzaken te regelen.

Afspraken over de inboedel

Koop je samen nieuwe meubels? Trek je bij jouw partner in? Of ben je gehecht aan bepaalde persoonlijke spullen? In het samenlevingscontract kun je op een lijst, eventueel met foto’s, aangeven welke spullen van jezelf zijn en moeten blijven. Zo kan er, mochten jij en je partner ooit uit elkaar gaan, nooit discussie over ontstaan.

Afspraken over inkomsten

  • Inleg
    Natuurlijk wil je samen lekker leven in een nieuw huis. Betaalt één van beiden meer bij de koop of verbouwing van een huis, dan kun je afspreken dat degene die meer heeft ingelegd dit bedrag terugkrijgt bij verkoop van het huis. 
  • Inkomsten en uitgaven
    Geld is niet het leukste onderwerp om over te praten, maar is het een goed idee om te bedenken hoe de inkomsten en uitgaven gedeeld worden. Gaat alles van de gezamenlijke rekening, ongeacht verschillen in inkomsten of spaargeld? Of wordt alles naar verhouding verrekend?

Afspraken bij overlijden

Wie net gaat samenwonen, denkt er natuurlijk liever niet over na. Maar je wil degenen van wie je houdt natuurlijk wel goed achterlaten, mocht er iets gebeuren.

  • Pensioen
    Het is mogelijk om bij jouw pensioenfonds een partnerpensioen te regelen, zodat je partner een deel van het door jou opgebouwde pensioen ontvangt bij overlijden. Niet getrouwd of geregistreerd partner? Dan vragen de meeste pensioenfondsen om een samenlevingscontract.
  • Testament of niet?
    Als je niet bent getrouwd, moet je in een testament laten vastleggen dat je partner erfgenaam is. Lees er meer over bij (levens)testament.
  • Fiscale voordelen
    Een samenlevingscontract heeft een paar fijne voordelen. Zo is automatisch geregeld dat je fiscaal partner bent. Zo kun je belasting besparen. Daarnaast bespaar je bij overlijden op de erfbelasting. Als je 6 maanden of  langer een samenlevingscontract hebt, krijg je een vrijstelling van erfbelasting voor een bedrag tot € 723.526.

Samenlevingscontract en kinderen

Wie zorgt er voor de kinderen bij een scheiding of overlijden? In een samenlevingscontract leg je alleen vast hoe de kosten voor de kinderen worden verdeeld. Wie de zorg overneemt, bepaal je als het zover is. In geval van overlijden kun je het één en ander vastleggen over voogdij in een testament.

Is een samenlevingscontract verplicht?

Het is niet verplicht om een samenlevingscontract te laten opstellen, maar dit kan wel relevant zijn als je niet getrouwd of geregistreerd partner bent. Het is ook mogelijk om zelf het één en ander op papier te zetten. De afspraken hierin zijn ook rechtsgeldig. Wil je ook het één en ander regelen met over erfenis of het pensioen, dan heb je wel een akte nodig die door een notaris is opgesteld.

De VoorelkaarDesk helpt je graag

Ben je lid van coöperatie DELA en heb je vragen over jouw samenlevingscontract of wil je graag een samenlevingscontract op laten maken? Neem dan contact op met de consulenten van de VoorelkaarDesk. Zij geven antwoord op al je persoonlijke vragen. Ook kun je tegen een ledentarief een samenlevingscontract laten opmaken bij één van de notarissen waar DELA mee samenwerkt. De notarissen van de DELA NotarisService zijn gevestigd door heel het land.

  • 040 219 91 00 Bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.
  • 040 219 91 00 Bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.