• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 

Ouderschapsplan

Natuurlijk wilt u goed voor uw kinderen blijven zorgen als u en uw partner uit elkaar gaan. Leg daarom afspraken vast over de zorg voor de kinderen en de financiën. Heeft u minderjarige kinderen, dan moet u een ouderschapsplan maken als uw relatie stuk loopt.

Chat met onze medewerkers

Om afspraken over de kinderen goed vast te leggen, bent u verplicht een ouderschapsplan opstellen dat door een rechter wordt bekeken. Als u getrouwd of geregistreerd partner was, kunt u een ouderschapsplan opnemen in het echtscheidingsconvenant.

Zelf een ouderschapsplan maken?

In principe kunnen u en uw ex-partner samen het ouderschapsplan opstellen. Hier hoeft geen notaris of advocaat aan te pas te komen. Om zeker te weten dat u alle belangrijke punten in het ouderschapsplan heeft staan, is een frisse blik van een specialist wel aan te raden. Ook is het zo dat alleen een advocaat het plan naar de rechter mag sturen, die het vervolgens zal beoordelen.

Wat staat er in een ouderschapsplan? 

In het ouderschapsplan staat een keur aan afspraken over diverse onderwerpen die belangrijk zijn voor uw minderjarige kinderen.

  • Ouderlijk gezag, wonen en contact
    Maak afspraken over wie het ouderlijk gezag heeft en of dit zo blijft. Het moet duidelijk zijn waar de kinderen voornamelijk wonen, maar ook hoe vaak ze bij de andere ouder zijn en of zij altijd vrij contact mogen opnemen met de ouder waar zij op dat moment niet zijn. Daarnaast maakt u afspraken over het overleg dat u heeft met uw ex-partner, over de verzorging van de kinderen of over zaken in uw eigen leven die op hen van invloed kunnen zijn.
  • School, medische zaken, verzekeringen
    Naar welke school gaan uw kinderen, nadat u en uw partner uit elkaar zijn? Overlegt u over alle schoolzaken, zoals rapporten? Gaat u ook samen naar ouderavonden? Het is ook een goed idee om vast te leggen bij wie de kinderen op de verzekeringspolissen staan.
  • Kinderalimentatie
    Het kan lastig zijn om de hoogte van de alimentatie te bepalen. Een advocaat of notaris kan helpen om de kosten van het grootbrengen van de kinderen te bepalen. De hoogte van de kinderalimentatie hangt af van het inkomen van u en uw partner. Ook spreekt u af hoe lang er alimentatie moet worden betaald

Afspraken over meerderjarige kinderen

Zijn uw kinderen 18 jaar of ouder, maar wonen ze nog wel thuis? In dat geval legt u geen afspraken vast in een ouderschapsplan, maar maakt u zelf afspraken met uw kinderen.

  • 040 219 91 00 Bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.
  • 040 219 91 00 Bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.