• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 

Wat is geregistreerd partnerschap?

Lang niet elk stel heeft trouwplannen. Mogelijk hebben jij en je partner een goede reden om niet in het huwelijk te willen treden. Maar trouwen heeft wel een aantal praktische voordelen. Het geregistreerd partnerschap is een alternatief dat misschien beter bij jullie past.

Chat met onze medewerkers

Wat houdt geregistreerd partnerschap in?

Het geregistreerd partnerschap is een wettelijk erkende samenlevingsvorm, net als het burgerlijk huwelijk. Het is bedoeld voor mensen die hun relatie formeel willen maken zonder te trouwen.

In de praktijk zijn een geregistreerd partnerschap en een huwelijk min of meer hetzelfde, op enkele kleine verschillen na. Een voorbeeld is dat je het geregistreerd partnerschap buiten de rechter om kunt ontbinden. Dan moeten jij en je partner het wel eens zijn en mogen jullie geen minderjarige kinderen hebben.

Rechten en plichten

Bij een geregistreerd partnerschap heb je een aantal rechten en plichten ten opzichte van je partner. Zo mogen jullie elkaars achternaam gebruiken, zijn jullie fiscaal partners en hoeven jullie in een rechtszaak niet tegen (familieleden van) je partner te getuigen. Dit laatste heet het verschoningsrecht. 

Geregistreerde partners zijn ook elkaars wettelijke erfgenamen, tenzij je dat in je testament anders hebt geregeld. Jij en je partner zijn ook verplicht om in elkaars levensonderhoud te voorzien. En wanneer jullie kinderen krijgen, hebben jullie automatisch samen het ouderlijk gezag over hen. 

Bij sommige beslissingen heb je toestemming nodig van je partner, zoals voor de verkoop van het huis waarin jullie wonen. Het geregistreerd partnerschap kan ook gevolgen hebben voor jullie pensioen, bijvoorbeeld als jullie besluiten uit elkaar te gaan.

Voorwaarden geregistreerd partnerschap

Voor een geregistreerd partnerschap gelden dezelfde voorwaarden als voor een huwelijk. Zo moeten jij en je partner 18 jaar of ouder zijn. Ook mag je niet al met iemand anders getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben. Verder mogen bepaalde familieleden geen geregistreerd partnerschap aangaan. Denk bijvoorbeeld aan ouders en kinderen of broers en zussen.

Wat kost geregistreerd partnerschap?

De kosten van een partnerschapsregistratie verschillen per gemeente. En de prijzen zijn ook nog afhankelijk van de datum, de tijd, de locatie en de eventuele ceremonie. Wil je weten van welk bedrag jij en je partner uit moeten gaan? Kijk dan op de website van de gemeente waar jullie wonen. De meeste gemeenten hebben een prijslijst op hun site staan.

Meer informatie?

Heb je vragen over dit onderwerp? Als lid van coöperatie DELA kun je contact opnemen met de VoorelkaarDesk. Onze medewerkers helpen je graag verder.

  • 040 219 91 00 Bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.
  • 040 219 91 00 Bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.