• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 

Wat is een testament?

Tijdens het leven wil je eigenlijk niet te veel bezig zijn met het moment dat je er niet meer bent. Maar je vindt het wel belangrijk dat je nalatenschap goed geregeld is voor je vrienden en familie. Daarom kiezen veel mensen voor het opstellen van een testament. Maar wat is dat eigenlijk?

Chat met onze medewerkers

Naar wie gaat je nalatenschap?

Een testament is een document waarin iemand vastlegt wat er bij overlijden moet gebeuren met zijn of haar nalatenschap. Iedereen die overlijdt, laat iets na. Dit kunnen bijvoorbeeld geld, schulden, spullen of dieren zijn. In een testament staat hoe deze erfenis wordt verdeeld en wie de executeur is. Een ander woord voor testament is wilsbeschikking.

Je kunt zelf een beperkt aantal zaken rechtsgeldig op papier zetten zonder de notaris. Je mag namelijk je uitvaartwensen en de verdeling van inboedelspullen en sieraden in een zelfgeschreven document vastleggen. Dit wordt een codicil genoemd. Een codicil is rechtsgeldig als je het zelf met de hand geschreven hebt en er een datum en je handtekening onder staan. Geld nalaten of erfgenamen aanwijzen kan niet in een codicil. Dit moet altijd bij de notaris in een testament vastgelegd worden.

Om een testament te maken, moet je in ieder geval 16 jaar of ouder zijn. Een andere eis is dat je handelingsbekwaam bent. Dit betekent dat je in staat bent om je eigen wil te bepalen. Een testament is een persoonlijk document, dus zowel jij als je partner hebben een eigen testament.

Wat zegt de wet?

De wet voorziet in een aantal regels over de nalatenschap. Deze zijn alleen van toepassing als een overledene geen testament heeft. De wet wijst dan erfgenamen aan in een bepaalde volgorde. De echtgenoot en de kinderen zijn als eerste aan de beurt, in een testament. Ook allerlei andere zaken zijn niet wettelijk geregeld, zoals wie de voogdij van je kinderen krijgt na het overlijden. Zonder testament of inschrijving in het gezagsregister neemt de rechter hier een beslissing over.

Welke soorten testamenten zijn er?

Je kunt kiezen uit verschillende soorten testamenten. Welk testament in jouw geval het beste is, is afhankelijk van jouw situatie en je wensen. Als lid van DELA kun je hiervoor contact opnemen met de VoorElkaarDesk.

Meer informatie?

Wil je nog meer informatie over dit onderwerp? Of heb je hulp nodig bij het opstellen van jouw testament? Als lid van DELA kun je contact opnemen met onze VoorelkaarDesk. We beantwoorden graag al je vragen. 

  • 040 219 91 00 Bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.
  • 040 219 91 00 Bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.