• Overlijden melden - 0800 955 66 55 -gratis- 24 uur per dag

Een levenstestament regelen

Een levenstestament, is dat niet iets voor oude mensen? Dat hoeft niet. Als het noodlot toeslaat, kan een levenstestament van pas komen. Bijvoorbeeld als je een ongeluk krijgt en zelf geen beslissingen meer kunt nemen. Wie beheert dan jouw vermogen, wie betaalt de lopende rekeningen en wie zorgt er dan voor de kinderen?

Chat met onze medewerkers

Wat leg je vast in een levenstestament?

Wat je in een levenstestament vastlegt, bepaal je zelf. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Volmacht
  In het levenstestament is het mogelijk om een volmacht te geven aan iemand die namens jou beslissingen mag nemen, bijvoorbeeld over jouw eigen welzijn, kinderen en spullen.
 • Vermogen
  Je bepaalt wie namens jou de rekeningen mag betalen, het huis mag verkopen en schenkingen mag doen.
 • Gezondheid
  Er zijn allerlei medische zaken vast te leggen in een levenstestament. Bijvoorbeeld, wie medische beslissingen voor jou mag nemen als je dit zelf niet meer kunt. En je kunt aangeven welke behandeling je wenst of wanneer een bepaalde behandeling van jou stop gezet mag worden.

Geen rechter nodig

Zaken die in een levenstestament zijn vastgelegd, hoeven niet door een rechter te worden getoetst. Dit kan handig zijn. Krijg je een ongeluk, waardoor je niet meer zelfstandig kunt wonen en wil jouw partner vervolgens het huis verkopen? Als jouw partner die volmacht heeft gekregen in het levenstestament is dat geen probleem.

De VoorelkaarDesk helpt je graag

Ben je lid van coöperatie DELA en heb je vragen over jouw testament of wil je graag een testament op laten maken? Neem dan contact op met de consulenten van de VoorelkaarDesk. Zij geven antwoord op al je persoonlijke vragen. Ook kun je tegen een vast ledentarief een testament laten opmaken bij één van de notarissen waar DELA mee samenwerkt. De notarissen van de DELA NotarisService zijn gevestigd door heel het land.

 • 040 219 91 00 Bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur.
 • 040 219 91 00 Bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur.

8 Redenen om een levenstestament af te sluiten

Een testament is iedereen wel bekend, maar een levenstestament minder. Stel dat er iets gebeurt waardoor je zelf geen beslissingen meer kunt nemen. Door een ongeluk of dementie bijvoorbeeld. In een levenstestament leg je vast wie dan belangrijke beslissingen mag nemen. Bijvoorbeeld wie je huis mag verkopen, wie je vermogen gaat beheren of wie namens jou de rekeningen mag betalen of schenkingen mag doen. Goed om alvast over na te denken, want deze zaken zijn niet automatisch geregeld.

Meer over het levenstestament