• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 

Een levenstestament regelen

Een levenstestament, is dat niet iets voor oude mensen? Dat hoeft niet. Als het noodlot toeslaat, kan een levenstestament van pas komen. Bijvoorbeeld als je een ongeluk krijgt en zelf geen beslissingen meer kunt nemen. Wie beheert dan jouw vermogen, wie betaalt de lopende rekeningen en wie zorgt er dan voor de kinderen? Een levenstestament geldt tijdens leven en houdt ook weer op bij overlijden. Dat is het verschil met een gewoon testament

Chat met onze medewerkers

Wat leg je vast in een levenstestament?

Wat je in een levenstestament vastlegt, bepaal je zelf. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Volmacht
  In het levenstestament is het mogelijk om een volmacht te geven aan iemand die namens jou beslissingen mag nemen, bijvoorbeeld over jouw eigen welzijn, kinderen en spullen.
 • Vermogen
  Je bepaalt wie namens jou de rekeningen mag betalen, het huis mag verkopen en schenkingen mag doen.
 • Gezondheid
  Er zijn allerlei medische zaken vast te leggen in een levenstestament. Bijvoorbeeld, wie medische beslissingen voor jou mag nemen als je dit zelf niet meer kunt. En je kunt aangeven welke behandeling je wenst of wanneer een bepaalde behandeling van jou stop gezet mag worden.

Geen rechter nodig

Zaken die in een levenstestament zijn vastgelegd, hoeven niet door een rechter te worden getoetst. Dit kan handig zijn. Krijg je een ongeluk, waardoor je niet meer zelfstandig kunt wonen en wil jouw partner vervolgens het huis verkopen? Als jouw partner die volmacht heeft gekregen in het levenstestament is dat geen probleem.

De VoorelkaarDesk helpt je graag

Ben je lid van coöperatie DELA en heb je vragen over jouw testament of wil je graag een testament op laten maken? Neem dan contact op met de consulenten van de VoorelkaarDesk. Zij geven antwoord op al je persoonlijke vragen. Ook kun je tegen een vast ledentarief een testament laten opmaken bij één van de notarissen waar DELA mee samenwerkt. De notarissen van de DELA NotarisService zijn gevestigd door heel het land.

 • 040 219 91 00 Bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.
 • 040 219 91 00 Bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

8 Redenen om een levenstestament af te sluiten

Met een levenstestament...
...houd je de regie in eigen handen. Je kiest namelijk via een volmacht zèlf iemand die namens jou beslissingen mag nemen. Ook kun je aangeven hoe je wilt dat die persoon beslissingen neemt. Op deze manier bepaal jij wat er met jou, je huis en je geld gebeurt als je niet meer in staat bent om zelf de keuzes te maken.

Bekijk de andere 7 redenen voor een levenstestament