• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 

Huwelijkse voorwaarden

Een bruiloft plannen is natuurlijk ontzettend leuk en u gaat een prachtige tijd tegemoet. Voordat de grote dag aanbreekt, is het een goed idee om na te denken wat er gebeurt als u uit elkaar gaat. Dit voelt misschien vreemd, maar in sommige gevallen is het niet verkeerd om een aantal afspraken vast te leggen:

Chat met onze medewerkers

Wanneer zijn huwelijkse voorwaarden belangrijk?

In sommige gevallen is het handig een aantal afspraken vast te leggen:

  • Als u of uw partner meer eigen vermogen of een hoger inkomen heeft;
  • Als er schulden zijn;
  • Als één van u of u allebei een eigen bedrijf heeft of mogelijk een eigen bedrijf wil gaan beginnen;
  • Als u financieel onafhankelijk wilt blijven;    
  • Als u of uw partner kinderen heeft uit een eerdere relatie

Huwelijkse voorwaarden zijn niet verplicht

Sinds 1 januari 2018 trouw je in Nederland in een beperkte gemeenschap van goederen. De bezittingen en schulden die je had vóór het huwelijk blijven van jou. Wat je samen tijdens het huwelijk opbouwt is wel van jullie beiden. Wil je hier niet vanaf wijken, dan hoeft u geen huwelijkse voorwaarden op te stellen.

Ben je lid van DELA en wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met de DELA VoorelkaarDesk.

Wat kunt u vastleggen in huwelijkse voorwaarden?

  • Overlijden of scheiden
    Wat gebeurt er met uw vermogen, schulden en eigendommen als u uit elkaar gaat of als één van u komt te overlijden?
  • Vermogen
    Welk deel van het vermogen is van u en wat is van uw partner? Heeft één van u beiden spaargeld, of juist schulden? Heeft u of uw partner een erfenis gekregen? En hoe verdeelt u het geld dat over is, nadat de boodschappen en huishoudelijke rekeningen zijn betaald?
  • Spullen
    Zijn er misschien spullen die u graag wilt hebben, mochten u en uw partner uit elkaar gaan? U kunt in de huwelijkse voorwaarden een lijst invoegen met daarop de verdeling van de spullen.
  • Pensioen
    Als u in loondienst werkt, bouwt u ouderdomspensioen op. In de wet staat dat bij scheiding uw partner de helft hiervan krijgt over de periode dat u was getrouwd. In de huwelijkse voorwaarden kunt u andere afspraken over de verdeling maken. 

Kinderen en huwelijkse voorwaarden

Mochten u en uw partner uit elkaar gaan, dan beslist u op dat moment of en hoeveel alimentatie zal worden betaald. Dit kan niet worden geregeld in de huwelijkse voorwaarden. Als u gaat scheiden, kunt u afspraken over de kinderen vastleggen in een ouderschapsplan.

Erfenis en huwelijkse voorwaarden

Nadenken over later is heel verstandig, logisch dat u uw partner en kinderen goed wilt achterlaten. Dit kunt u doen door een testament op te maken, in de huwelijkse voorwaarden kunt u niets opnemen over schenken en nalaten.

Meer informatie?

Heb je vragen over dit onderwerp? Als lid van coöperatie DELA kun je contact opnemen met de VoorelkaarDesk. Onze medewerkers helpen je graag verder.

  • 040 219 91 00 Bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.
  • 040 219 91 00 Bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.