• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 

Wat is een samenlevingscontract?

Samenwonen is een leuke en belangrijke mijlpaal in je relatie. Maar er moeten ook dingen geregeld worden. Hoe worden de woonlasten verdeeld? Is de inboedel gezamenlijk bezit? Wat doen jullie met je pensioen? Met een samenlevingscontract maken jullie hier afspraken over. Zo is duidelijk wat jullie rechten en plichten zijn.

Wat staat er in een samenlevingscontract?
Er zijn geen verplichte onderdelen in een samenlevingscontract. Jullie kunnen het dus helemaal naar eigen wens invullen. Vaak komen de volgende zaken aan bod:

  • Huishoudkosten: betaal je elk de helft van de huur of de hypotheek? Of verdient een van jullie meer en betaalt hij of zij dus ook meer?
  • Bankrekeningen: waar is de gezamenlijke rekening wel en niet voor bedoeld?
  • Bezittingen: welke spullen blijven persoonlijk eigendom en wat wordt van jullie samen?
  • Een verblijvingsbeding: mag je bij het overlijden van je partner de gemeenschappelijke bezittingen houden?
  • Pensioen: maken jullie aanspraak op een partnerpensioen?

Wat kost een samenlevingscontract?
Een samenlevingscontract kun je zelf opstellen. Ga je bij een notaris langs, dan zijn daar kosten aan verbonden. Gemiddeld ligt het bedrag tussen de € 200 en € 500.

Wat moet je nog meer regelen?
Als je gaat samenwonen is het ook een goed moment om je verzekeringen onder de loep te nemen. Welke verzekeringen zijn dubbel en welke ontbreken? Vaak kun je veel geld besparen zonder dat dit ten koste gaat van de dekking. Samenwonen kan gevolgen hebben voor deze verzekeringen.

Vragen?
Heb je een vraag over het opstellen van een samenlevingscontract? Neem dan contact op met onze VoorelkaarDesk. We beantwoorden alle vragen kosteloos. Ook kun je tegen een vast ledentarief een samenlevingscontract laten opmaken bij één van de notarissen waar DELA mee samenwerkt. De notarissen van de DELA NotarisService zijn gevestigd door heel het land.


Chat met onze medewerkers

  • 040 219 91 00 Bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.
  • 040 219 91 00 Bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.