• Overlijden melden 0800 955 66 55 -gratis- 24 uur per dag

Wat is een samenlevingscontract?

Samenwonen is een leuke en belangrijke mijlpaal in je relatie. Maar er moeten ook dingen geregeld worden. Hoe worden de woonlasten verdeeld? Is de inboedel gezamenlijk bezit? Wat doen jullie met je pensioen? Met een samenlevingscontract maken jullie hier afspraken over. Zo is duidelijk wat jullie rechten en plichten zijn.

Wat houdt een samenlevingscontract in?

Ga je samenwonen, maar ben je niet getrouwd en heb je geen geregistreerd partnerschap? Dan is er wettelijk niets voor jullie geregeld. Alle bezittingen en schulden blijven gescheiden. Dat is niet altijd even handig. Daarom kunnen jij en je partner een samenlevingscontract opstellen. Dit zijn simpelweg afspraken over samenwonen die jullie op papier zetten.

Wat kost een samenlevingscontract?

Een samenlevingscontract kun je zelf opstellen of door een notaris laten maken. In het eerste geval is het kosteloos. Ga je bij een notaris langs, dan zijn daar kosten aan verbonden. Deze lopen erg uiteen, omdat notarissen zelf hun uurtarief mogen bepalen. Gemiddeld ligt het bedrag tussen de 200 en 500 euro. Lees eens verder over de DELA NotarisService. 

Het is aan te raden om een samenlevingscontract door de notaris op te laten stellen. Ten eerste kan de notaris het contract helemaal op jullie wensen afstemmen en wijzen op punten waaraan jullie zelf misschien niet hadden gedacht.

Ten tweede heeft een contract van de notaris meer waarde voor de rechter. Hierdoor heb je in sommige gevallen dezelfde rechten als mensen met een geregistreerd partnerschap of die getrouwd zijn. De Belastingdienst, pensioenfondsen en jeugdinstanties vragen bijvoorbeeld vaak om een notarieel samenlevingscontract.

Wat staat er in een samenlevingscontract?

In een samenlevingscontract kun je van alles regelen. Er zijn geen verplichte onderdelen. Jullie kunnen het dus helemaal naar eigen wens invullen. Vaak komen de volgende zaken aan bod:

  • De verdeling van de huishoudkosten. Betaal je elk de helft van de huur of de hypotheek? Of verdient een van jullie meer en betaalt hij of zij dus ook meer?
  • Wie betaalt de boodschappen?
  • Gebruik van de bankrekeningen. Bijvoorbeeld: waar is de gezamenlijke rekening wel en niet voor bedoeld?
  • Gezamenlijk bezit. Welke spullen blijven persoonlijk eigendom en wat wordt van jullie samen?
  • Hoe verdelen jullie de bezittingen als jullie uit elkaar gaan?
  • Een verblijvingsbeding. Dit houdt in dat je bij het overlijden van je partner de gemeenschappelijke bezittingen mag houden.
  • Wat doen jullie met je pensioen? Maken jullie aanspraak op een partnerpensioen?

Wat kan er niet geregeld worden met een samenlevingscontract?

Met een samenlevingscontract kun je een heleboel regelen, maar niet alles. Wie jouw bezittingen, spaargeld en mogelijk het huis erft in geval van overlijden, leg je apart vast in een testament. Doe je dat niet, dan gaan je persoonlijke bezittingen automatisch naar je familie.

Hoe eindigt een samenlevingscontract?

Zodra jullie niet meer samenwonen, komt er automatisch een einde aan het contract. Jullie hoeven dus niet naar de notaris. Ook in het geval van een huwelijk of overlijden vervalt het contract.

Meer informatie?

Wil je meer informatie over samenlevingscontracten? Of wil je afspraken laten vastleggen? Als lid van DELA kun je contact opnemen met onze VoorelkaarDesk. We beantwoorden graag al je vragen en onze notarissen kunnen je veel werk uit handen nemen.

Chat met onze medewerkers

  • 040 219 91 00 Bereikbaar 7 dagen per week van 9.00 tot 20.00 uur.
  • 040 219 91 00 Bereikbaar 7 dagen per week van 9.00 tot 20.00 uur.