Wanneer ben je samenwonend?
Samenwonen is leuk en gezellig. Maar deze nieuwe situatie brengt ook veranderingen met zich mee. Zo kan het invloed hebben op je toeslagen, omdat jullie misschien fiscaal partners worden. Wat is samenwonen eigenlijk en wanneer ben je officieel samenwonend?
Chat met onze medewerkers
Wat is samenwonen?
Samenwonen kun je doen met je geliefde, maar ook met je broer of zus of een goede vriend of vriendin. Er hoeft dus geen romantische relatie te zijn om als samenwonend te worden gezien. De Belastingdienst noemt dit een gezamenlijke huishouding. Jullie kunnen ook een gezamenlijke huishouding hebben wanneer jullie allebei een eigen woning hebben.
Jullie hebben een gezamenlijke huishouding als jullie aan de volgende criteria voldoen:
- Jullie brengen samen de meeste tijd door op één adres. Dit is het hoofdverblijf. Het maakt dus niet uit of je nog een andere woning hebt.
- De kosten voor het huishouden, zoals de huur, de boodschappen en andere vaste lasten, worden gedeeld.
- Jullie zorgen voor elkaar. Taken in het huishouden zijn verdeeld en spullen worden gedeeld.
Uitzonderingen
Kamerhuurders en kostgangers zijn een uitzondering. Hierbij gaat het om een zogenoemde commerciële relatie en is er dus geen sprake van een gezamenlijke huishouding. Ook kun je niet samenwonen met je kind. In dat geval hebben jullie dus ook geen gezamenlijke huishouding. Ook als je verblijft bij familieleden die jouw zorg nodig hebben, geldt dit niet als een gezamenlijke huishouding.
Fiscaal partners of niet?
Wanneer je een gezamenlijke huishouding voert, ben je niet automatisch fiscaal partners van elkaar. Dit verschilt per geval. Woont er een minderjarig kind bij jullie? Dan zijn jullie wel fiscaal partners. Maar delen jullie geen koopwoning, woont er geen kind bij jullie, staan jullie niet samen ingeschreven bij een pensioenfonds en hebben jullie geen samenlevingscontract? Dan zijn jullie geen fiscaal partners. Of jullie fiscaal partners zijn, heeft invloed op de toeslagen en uitkeringen waarop je recht hebt.
Samenlevingscontract
Zodra je gaat samenwonen, is er wettelijk niets voor jullie geregeld. Wil je toch een aantal dingen voor en met elkaar afspreken, dan is een samenlevingscontract een goede optie. Wanneer je een samenlevingscontract hebt, zijn jullie wel automatisch fiscaal partners.
Meer informatie?
Wil je meer informatie over samenwonen? Of wil je afspraken laten vastleggen? Als lid van DELA kun je contact opnemen met onze VoorelkaarDesk. We beantwoorden graag al je vragen en onze notarissen kunnen je veel werk uit handen nemen.