• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 

Welke verzekeringen heb je nodig bij samenwonen

Ga je samenwonen? Dat is een goed moment om je verzekeringen onder de loep te nemen. Welke verzekeringen zijn dubbel en welke ontbreken? Vaak kun je veel geld besparen zonder dat dit ten koste gaat van de dekking. Want je wilt met een gerust hart kunnen genieten van jullie nieuwe woning.

Chat met onze medewerkers

Welke verzekeringen heb je nodig?

Wanneer je gaat samenwonen, moet je waarschijnlijk een aantal verzekeringen aanvragen, aanpassen of opzeggen. Hoe dit voor jou precies zit, hangt af van jouw situatie. Je besluit om te gaan samenwonen heeft mogelijk gevolgen voor deze verzekeringen:

Inboedelverzekering

Alle spullen in je huis hebben vaak bij elkaar opgeteld een flinke waarde. De inboedelverzekering vergoedt de schade veroorzaakt door bijvoorbeeld brand, diefstal, inbraak en water. Als je al een dergelijke verzekering hebt, denk er dan aan dat deze aangepast of opgezegd moet worden. Jullie voegen je inboedels immers samen.

Opstalverzekering

Deze verzekering is alleen bedoeld voor mensen met een koophuis. Soms stelt de bank de opstalverzekering al verplicht als je een hypotheek afsluit. Je bent dan verzekerd tegen schade aan je huis veroorzaakt door brand, storm of water.

Overlijdensrisicoverzekering

Bij deze verzekering krijgt je partner een bedrag uitgekeerd wanneer je komt te overlijden. De bank verplicht je vaak al een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten zodra je een hypotheek aanvraagt. Zo weten ze zeker dat de hypotheek ook wordt afgelost als je vroegtijdig overlijdt.

Zorgverzekering

Veel mensen zijn collectief verzekerd. Dit betekent dat ze korting krijgen op hun premie. Bij de meeste zorgverzekeraars mag je je partner meeverzekeren. Zo genieten jullie allebei van de korting en bespaar je meer geld.

Uitvaartverzekering

Hiermee verzeker je je tegen de kosten van een uitvaart. Ook voor de uitvaartverzekering geldt: je partner meeverzekeren levert voordeel op. Dit regel je makkelijk via Mijn DELA.

Autoverzekering

Als je een eigen auto hebt, blijft deze gewoon op jouw naam staan. Houd er wel rekening mee dat je postcode je premie beïnvloedt. Deze kan dus omhoog of omlaag gaan zodra je verhuist.

Rechtsbijstandverzekering

Heb je een juridisch conflict, bijvoorbeeld over een onterecht ontslag of over een aankoop? Dan kan een rechtsbijstandverzekering je uit de brand helpen. Het is goedkoper om deze samen af te sluiten.

Reisverzekering

Als je op reis gaat, kun je je bagage verzekeren. Maar je kunt je ook verzekeren tegen medische kosten in het buitenland of als gevolg van gevaarlijke bestemmingen en activiteiten. Ook een reisverzekering is goedkoper als je deze samen afsluit.

Waar moet je nog meer aan denken?

De meeste verzekeringen kun je dus samen afsluiten om geld te besparen. Dit is vaak eenvoudig te doen door je huidige verzekering te wijzigen en op twee namen te zetten. De ander kan dan zijn verzekering opzeggen. Vergeet niet de dekking te controleren en zo nodig aan te passen aan jullie nieuwe situatie. En houd ook rekening met de opzegtermijn.

Verzekering aanpassen?

Ga je samenwonen en wil je je verzekering bij DELA laten aanpassen? Regel je wijzigingen makkelijk en snel via Mijn DELA.

Dit moet je regelen als je gaat samenwonen

Naast het controleren van je verzekeringen, zijn er nog wat zaken die je kunt regelen. Wie gaat bijvoorbeeld wat betalen? Wil je het samenwonen officieel maken met een samenlevingscontract? Heb je de verhuizing doorgegeven aan de gemeente? Bekijk hier alle informatie.