Geen uitvaart­verzekering. Wat nu?

Als je geen uitvaartverzekering hebt, kun je je afvragen of er later wel geld is voor je uitvaart. Misschien is het toch goed om een uitvaartverzekering af te sluiten? Of zijn er ook andere manieren om er nu al voor te zorgen dat later alles goed geregeld is? Wij zetten de mogelijkheden graag voor je op een rij.

Moet er nu een uitvaart geregeld worden, maar is er geen uitvaartverzekering? Bekijk hier de mogelijkheden voor een uitvaart zonder verzekering.

Zelf sparen

Een voor de hand liggende mogelijkheid is zelf sparen. Dit is natuurlijk alleen een keuze als je er voldoende financiële ruimte voor hebt. Als je het geld kunt missen. Je hebt dan geen uitvaartverzekering nodig om de uitvaartkosten op te vangen. Houd bij het bepalen van het te sparen bedrag wel rekening met inflatie. In de loop van de tijd worden producten en diensten nou eenmaal duurder, dus ook een uitvaart. Daarnaast is het belangrijk dat je het geld dat je spaart voor je uitvaart, niet toch aan andere zaken uitgeeft. Zodat je zeker weet dat de uitvaartkosten gedekt blijven.

Tegen de tijd dat het zover is, kunnen je nabestaanden zelf een uitvaartondernemer kiezen die hen helpt met de uitvaart. Ook al heb je geen uitvaartverzekering, dan nog kunnen je nabestaanden toch de uitvaart door ons laten regelen en verzorgen. Bekijk de mogelijkheden bij een uitvaart zonder verzekering.

Sparen voor je uitvaart of verzekeren?

Van alle Nederlanders is 65 procent verzekerd voor de uitvaart. De rest kiest voor andere manieren - zoals zelf sparen - of regelt niks. In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen van de verschillende manieren.

Vooruitbetalen

Het kan ook zo zijn dat je wel voldoende spaargeld hebt om zelf de uitvaart te betalen, maar dat je zeker wilt weten dat je het niet aan iets anders uitgeeft en zaken goed geregeld zijn. Dan kun je ervoor kiezen om je uitvaart vooruit te betalen. Dit kan met een uitvaartdeposito. Je bepaalt zelf het bedrag dat je wilt inleggen. Bij overlijden komt het bedrag vrij om de uitvaartkosten mee te betalen.

Als DELA bieden wij ook uitvaartdeposito’s aan. Bekijk de mogelijkheden van het DELA Depositofonds.

 

Uitvaartverzekering afsluiten

Als je geen of weinig spaargeld hebt dan kan een uitvaartverzekering een goede keuze zijn. Voor een klein bedrag per maand ben je al verzekerd. Je nabestaanden hebben dan geen zorgen over hoge uitvaartkosten.

Als je wel de financiële ruimte hebt om te sparen, kun je overwegen om je toch te verzekeren. Je bent bij DELA vanaf de eerste dag al verzekerd voor het hele verzekerde bedrag. Je hoeft dat bedrag dan niet eerst bij elkaar te sparen. Zo is er bij overlijden direct voldoende geld voor je nabestaanden om de uitvaart van te betalen. En kun je je spaargeld ergens anders voor gebruiken.

Bij DELA bieden wij drie soorten uitvaartverzekeringen aan:

  • Naturaverzekering: bij een uitvaartverzekering in natura krijgen je nabestaanden na je overlijden een pakket van diensten. Vanuit deze verzekering helpt een van onze uitvaartverzorgers je nabestaanden om een mooi, persoonlijk afscheid te regelen. Je dierbaren hebben bij een uitvaartverzekering in natura dus geen zorgen over het regelwerk of over de kosten. Deze verzekering noemen we bij DELA het UitvaartPlan in diensten.
  • Geldverzekering: bij een kapitaalverzekering keert de verzekeraar na je overlijden een geldbedrag uit. Je bepaalt zelf hoe hoog dit bedrag is. Bij deze verzekering regelen je nabestaanden de uitvaart zelf. Dat kan in Nederland, maar ook in het buitenland. En willen ze alsnog hulp? Dan kunnen zij er ook nog voor kiezen om de uitvaart toch door een uitvaartondernemer of door ons te laten verzorgen. Deze verzekering noemen we bij DELA het UitvaartPlan in geld.
  • Koopsomverzekering: bij deze verzekering leg je eenmalig een bedrag in: de koopsomstorting. Hiermee verzeker je een geldbedrag dat bij overlijden vrij komt. Van dat geld kunnen je nabestaanden dan (een deel van) jouw uitvaart betalen. Deze verzekering noemen we bij DELA het UitvaartPlan tegen koopsom.

Lees meer over het DELA UitvaartPlan in geld of diensten en het DELA UitvaartPlan tegen koopsom

 

Overlijdensrisicoverzekering afsluiten

Een andere keuze die we ook nog willen noemen, is de overlijdensrisicoverzekering. Hiermee bescherm je je dierbaren tegen financiële zorgen na overlijden. Bij deze verzekering wordt na overlijden binnen de looptijd van de verzekering een bedrag uitgekeerd. Ook hierbij bepaal je zelf de hoogte van het bedrag. Alleen mogen de nabestaanden bij deze verzekering wel zelf kiezen waar ze het geld voor gebruiken. Dat mag dus ook iets anders zijn dan de uitvaart. 

Lees meer over de overlijdensrisicoverzekering van DELA: het DELA LeefdoorPlan.


Twijfel je nog? Doe de test!

Weet je nog niet zeker of je je wilt verzekeren? Dan hebben wij een handige test voor je. Hiermee ontdek je snel of een uitvaartverzekering waardevol voor jou zou kunnen zijn. Doe de test!

Een uitvaartverzekering? Heb ik die wel nodig?

Een uitvaartverzekering is er voor iedereen. Ben je benieuwd of je wel of geen uitvaartzekering nodig hebt? Doe dan de "Heb ik een uitvaartverzekering nodig?"-test.

Het DELA UitvaartPlan

Het DELA UitvaartPlan, de uitvaartverzekering van DELA, sluit je af als je je wilt verzekeren voor de kosten en verzorging van je uitvaart (begrafenis of crematie).

Chat met onze medewerkers