• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 
 

Inspiratiegids uitvaart

Op pagina 11 van onze inspiratiegids vind je meer originele ideeën voor wat je met de as van een dierbare kunt doen. Download de inspiratiegids en raak geïnspireerd.

97% van de lezers beoordeelt de inspiratiegids positief

Vier en een halve ster van de 5

De as van je dierbare verstrooien in de natuur

Was het de wens van je dierbare om zijn of haar as te laten verstrooien in de natuur? Dat kan bijvoorbeeld op open zee of tijdens een wandeling op een plek waar jullie graag kwamen. Je dierbare helemaal één laten worden met de natuur kan ook, dan gebruik je de as als compost in een speciale, biologisch afbreekbare urn waarin je een plantje of boompje plant.

Op het water

Van de wet mag je as zonder toestemming op open zee verstrooien. Houd rekening met de wind! Je kunt een speciale urn gebruiken die je in het water laat zakken. Die bestaat uit materiaal dat langzaam oplost. Je kunt ook vanaf een schip bij verschillende aanbieders de as laten verstrooien op de Noordzee, de Waddenzee, een binnenwater of rivier. Daarna kan het schip wellicht een cirkel om de plek heen varen en wordt als laatste groet de scheepshoorn of –bel geluid.

As op een papieren bootje

Vouw van speciaal wateroplosbaar papier een bootje, doe er een beetje as in en laat het op water wegdrijven.

Met het vliegtuig of helikopter

Vanuit een helikopter of klein vliegtuig kan as worden verstrooid boven de Noordzee, de Waddenzee, het IJsselmeer, rivieren, plassen en specifieke natuurgebieden. Een paar familieleden kunnen mee in het vliegtuigje. Je kunt ook kiezen voor een fly-by. Het vliegtuig maakt dan vlak na het verstrooien een ronde om de plek waar de nabestaanden staan. De as wordt zichtbaar verstrooid. Tot slot maakt het vliegtuig nog een extra rondje als eregroet. Er zijn online diverse aanbieders te vinden die dit aanbieden.

Vrouw met wandelstok

As in een wandelstok

Er bestaat een speciale wandelstok waarin as kan worden gedaan, die dan vervolgens wordt vrijgegeven. Tijdens een mooie wandeling laat je met elke stap een klein beetje as achter, zo zal de wandelstok steeds lichter worden terwijl je rustig afscheid kunt nemen. In het kader van duurzaamheid is deze wandelstok ook te huur in twee varianten: één wandelstok, groot genoeg voor alle as van je dierbare, óf een set van twee kleinere stokken om de as te verdelen. De huurprijs is inclusief een gratis urntje dat onderdeel is van de wandelstok. Je mag het urntje na de wandeling houden als tastbare herinnering van het afscheid. Kijk voor meer informatie op tolad-one.com.

As als compost voor nieuw leven

In een milieuvriendelijke bio-urn wordt as als het ware de compost voor zaden van een plant, struik of boom die je erin plant. De urn en de as worden milieuvriendelijk opgenomen in de natuur. Zo ontstaat nieuw leven in de vorm van een boom, struik of plant.

In de tuin

Van de wet mag het niet: een urn met de as van een dierbare in de tuin begraven. Maar het ministerie van Binnenlandse Zaken ziet het begraven van een asbus of urn in de eigen achter- of voortuin als ‘thuis bewaren’. En thuis bewaren van as is toegestaan.

Puur natuur

Een urn kan begraven worden op een natuurbegraafplaats. De urn moet biologisch afbreekbaar zijn. Op een natuurbegraafplaats speelt behoud en beheer van de natuur een hoofdrol. Er worden verschillende bomen geplant voor een gevarieerd bos. Ook wordt er zorgvuldig gemaaid zodat heide en bloemen de kans krijgen te groeien op de grasvelden. Je kunt een eeuwigdurend natuurgraf kopen dat altijd onderdeel van de natuur zal blijven. Op veel natuurbegraafplaatsen mag je de plek markeren, bijvoorbeeld met een vergankelijke houten gedenkschijf. Op sommige plekken kun je een gedenkboom plaatsen. Bekijk alle natuurbegraafplaatsen in Nederland op allenatuurbegraafplaatsen.nl.

Inspiratiegids uitvaart

In onze gratis inspiratiegids staan meer dan 100 praktische voorbeelden van wat er allemaal mogelijk is bij een uitvaart. Inspiratieonderwerpen: rouwkaart en advertentie, bloemen, muziek, locaties, mooie woorden, kist of wade, eten en drinken, rituelen, foto en video, en asbestemming.