• Klantenservice 040 260 16 36 Ma t/m vrij van 8.00 tot 20.00 uur.

Overlijdens­risico­verzekering en je huurhuis

Veel mensen sluiten een overlijdensrisicoverzekering (ORV) af bij het kopen van een huis. Maar ook als je een huis huurt is het slim om over een overlijdensrisicoverzekering na te denken. Deze verzekering keert éénmalig een afgesproken bedrag uit bij een overlijden. Met dit bedrag kunnen bijvoorbeeld de vaste lasten betaald worden en kunnen jouw dierbaren in jullie huurhuis blijven wonen.

Een overlijdensrisicoverzekering, ook prettig bij huren

Jullie wonen samen in een huurhuis. Samen betalen jullie de vaste lasten, zoals de huur, verzekeringen, telefonie, internet, water, elektra enzovoort. Al met al vaak toch een flink bedrag per maand. Maar wat als jij of je partner komt te overlijden? Kun jij dan de vaste lasten alleen betalen? En houd je daarnaast nog genoeg over? Daarom kan, ook als je in een huurhuis woont, een overlijdensrisicoverzekering prettig zijn. Dan hoeven jullie je geen zorgen te maken over wegvallend inkomen.

Kenmerken overlijdensrisicoverzekering

  • De verzekering keert uit als één van jullie voor de einddatum van de verzekering overlijdt 
  • Je bepaalt zelf de hoogte van het bedrag dat je wilt verzekeren
  • Ook de vorm en looptijd van de verzekering kies je zelf
  • De verzekering is bedoeld om wegvallend inkomen op te vangen
  • Het is geen uitvaartverzekering

Meer informatie en bereken de premie


Handig om te weten

Is een overlijdensrisicoverzekering bij een huurwoning verplicht?

Als je in een huurwoning woont, ben je niet verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Je gaat geen lening aan bij een bank, zoals bij een koophuis wel vaak het geval is.

Heeft de uitkering van de overlijdensrisicoverzekering invloed op de huursubsidie die ik ontvang?
De eenmalige uitkering van je overlijdensrisicoverzekering kan gevolgen hebben voor je huursubsidie, maar ook voor je zorgtoeslag. De belastingdienst kan je hier meer informatie over geven. Je totale vermogen kan ook boven de heffingsvrijstelling uitkomen. Over de uitkering van je overlijdensrisicoverzekering hoef je in ieder geval geen inkomstenbelasting te betalen.
Kan ik als huisgenoot het huurcontract overnemen na overlijden?

Met de uitkering van de overlijdensrisicoverzekering kan de huur betaald worden. Maar of je partner of gezin in jullie huis kan blijven wonen, is niet alleen afhankelijk van geld. Het huurcontract is hierbij vooral belangrijk. Over het algemeen gelden onderstaande regels, maar kijk altijd zelf wat er in jullie eigen huurcontract staat of vraag het even na bij de verhuurder:

  • Ben je getrouwd of heb je een geregistreerd partnerschap?
    Dan kan jouw partner in het huurhuis blijven wonen. Het huurcontract loopt gewoon door na overlijden.

  • Staat je partner als medehuurder op het huurcontract?
    Dan zijn jullie beiden huurder. Ook als jullie niet getrouwd zijn of geen geregistreerd partnerschap hebben. Als één van jullie overlijdt, dan loopt het huurcontract gewoon door voor de ander.

  • Ben je niet getrouwd, heb je geen geregistreerd partnerschap en staat alleen jouw naam of de naam van je partner op het huurcontract?
    Dan heeft de ander niet automatisch het recht om in de woning te blijven wonen. Vaak mag de ander dan nog zes maanden in de woning blijven wonen, maar moet hij of zij daarna de woning verlaten. Via de rechter kan vaak nog wel een verzoek worden ingediend om toch het huurcontract over te nemen. Moet je partner toch verhuizen? Dan kan de uitkering van de overlijdensrisicoverzekering ook gebruikt worden voor de verhuizing naar een ander (huur)huis. 

  • Bij volwassen kinderen die nog bij de ouders inwonen geldt het volgende:
    Staan de kinderen als medehuurder op het contract? Dan loopt bij overlijden het huurcontract gewoon door op hun naam. Is dit niet het geval, dan kunnen ze bij de verhuurder of rechter een verzoek indienen om het huurcontract over te nemen.

Meer informatie over dit onderwerp is ook terug te vinden op de website van de belastingdienst.

Welk bedrag verzekeren?

Om de hoogte te bepalen van het bedrag dat je wil verzekeren, kijk je naar de kosten die na overlijden een aantal jaren opgevangen moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan vaste maandelijkse lasten, zoals de huur, verzekeringen, elektra, water, maar ook studiekosten of kosten voor hobby’s en sport.  Op basis hiervan bepaal je de hoogte van je verzekering.
 

Welke vorm kies je bij een huurwoning?

De overlijdensrisicoverzekering van DELA heeft drie vormen. Je kiest de vorm die past bij jouw wensen en situatie. Dit is dus niet afhankelijk van of je huurt of niet.

Lees meer over de verschillende vormen en bekijk voorbeelden van mogelijke situaties. 

 

Bereken de premie

Ben je benieuwd hoeveel premie je per maand betaalt? Bereken dan je premie.