• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 
 

Stappenplan

Hoe moeilijk het ook is: na het verlies van een dierbare gaat het leven door. Een passend afscheid is een eerste stap binnen het rouwproces. Dit stappenplan voor het regelen van een uitvaart helpt je op weg.

 

Afscheid in coronatijd: 'Ik ben zó blij dat ik weer bij mensen thuis mag komen.’

Uitvaartverzorgster Maddie gaat weer naar mensen thuis om de uitvaart te regelen. ‘Ik kan niet uitleggen hoe fijn ik het vind dat ik weer naar mensen toe mag voor het voorgesprek.’ Lees het verhaal van uitvaartverzorger Maddie

‘Het is een oerinstinct om dichtbij elkaar te willen zijn, vooral als we verdrietig zijn. De basis van ons vak is om vanuit verbondenheid een afscheid met nabestaanden regelen, daar gaat het om. Daarom ben ik juist zo blij dat ik weer bij mensen thuis mag komen. Het is makkelijker om mensen te ‘lezen’ als je bij ze aan tafel bent. Je kunt hen dan beter aanvoelen. 

We zaten op een lijn met jou

Mijn vader is afgelopen lente overleden. Doordat ik hem had verloren, voelde ik nog meer dan normaal mee met alle mensen die afscheid moesten nemen van dierbaren in kleine kring. Ik kreeg van een nabestaande een mailtje waarin hij schreef: ‘Wat fijn om te ervaren dat jij ook gewoon een mens bent. We voelden de nabijheid en het begrip voor wat wij hebben door gemaakt. We konden het tijdens de dienst niet plaatsen, waarom we zo op een lijn zaten met jou. Maar achteraf snapten we dat je ook net iemand verloren had.’ Dat mensen de moeite nemen om me dat nog te laten weten, is zo bijzonder.

Uitvaart in coronatijd
Let op! Dit verhaal is geschreven in coronatijd, rekening houdend met de toen geldende coronaregels. Ben je op zoek naar meer informatie over afscheid nemen in coronatijd? Bekijk onze corona-informatiepagina.

We komen er met iedereen uit

De situatie rondom corona blijft onzeker en daar moeten we mee omgaan. Ik heb geleerd van de afgelopen periode dat je er met iedereen uitkomt. Oók als mensen niet zo digitaal ingesteld zijn of het moeilijk vinden om zich uit te drukken aan de telefoon. We vinden altijd een manier om elkaar te bereiken en een waardig afscheid te organiseren. Dat is een troostende gedachte, maar ik hoop tóch dat ik mensen thuis op mag blijven zoeken.’  

Stap voor stap een persoonlijk afscheid regelen

Een afscheid regelen, hoe doe je dat? In een tijd waarin emoties vaak een grote rol spelen, moet je beslissingen nemen. Welke keuzes komen er op je af? Dit stappenplan voor het regelen van een uitvaart helpt je op weg.