• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 
 

Hulp bij rouwverwerking

Hoe je de draad van het leven weer oppakt na verlies is voor iedereen anders. Jouw dierbaren kunnen je helpen bij rouwverwerking. In het praatstuk omschrijven we onderwerpen en tips om in gesprek te gaan.

 

Na een ongeluk tóch afscheid kunnen nemen

Francisca’s man Henri werkte als zelfstandig elektromonteur en overleed op zijn 43ste na een noodlottig ongeval. De politie vertelde Francisca dat ze geen afscheid zou kunnen nemen van haar man omdat zijn hoofd ernstig beschadigd was. Dankzij onze collega Miranda was Henri weer herkenbaar en konden Francisca en haar kinderen toch afscheid nemen.

Miranda maakt het haar missie om het onmogelijke, mogelijk te maken. ‘Als iemand de deur uitstapt en niet meer terugkomt, dan zien we vaak ongeloof. Dat is heel onwerkelijk. Daarom doen we er alles aan om mensen afscheid te kunnen laten nemen, al is het maar voor een stukje.’

In deze video vertellen Miranda en Francisca over hoe waardevol het is als iemand na bijvoorbeeld een ongeluk weer herkenbaar gemaakt kan worden.

Oneindig aandacht

Wanneer wij een uitvaart voor je verzorgen, dan kun je er zeker van zijn dat onze uitvaartverzorger uit jouw eigen plaats of regio komt. Wij hebben namelijk vestigingen in het hele land, dus we zijn altijd in de buurt. Al onze uitvaartspecialisten krijgen bij ons volop de ruimte voor opleidingen, wij investeren in hun vak. Zo kunnen we meer betekenen voor nabestaanden en hebben we alle kennis in huis voor de laatste verzorging, vervoer en de afscheidsceremonie. En bovenal doen we dit werk met ons hart en staan we altijd voor je klaar.

In de dagen rondom een afscheid zijn wij er helemaal voor de nabestaanden. Samen regelen we een afscheid naar wens. Wat gebeurt er die periode allemaal achter de schermen? En hoe zetten we onze kennis en kunde in voor een warm en persoonlijk afscheid? Miranda vertelt over haar vak en hoe ze met oneindig aandacht het verschil maakt voor nabestaanden.

Reconstructie: wat is dat?

Soms is iemand zo beschadigd, bijvoorbeeld door een ongeval, dat het lastig is om afscheid te kunnen nemen. Juist dan is het voor mensen enorm waardevol als het wél kan. Soms is het lastig om afscheid te kunnen nemen, bijvoorbeeld als iemand er anders uitziet door een ernstige ziekte, of als iemand een ernstig ongeval heeft gehad. Reconstructie kan dan helpen om iemand er weer te laten uitzien zoals zichzelf, zodat de nabestaanden toch afscheid kunnen nemen. Het is voor mensen enorm waardevol als dat tóch kan.

Afhankelijk van het letsel passen we verschillende reconstructietechnieken toe. Alle technieken zijn erop gericht om iemand er weer als zichzelf uit te laten zien. We maken bijvoorbeeld de huid mooi met airbrushingtechnieken en vullen we eventuele beschadigingen op met een speciale was. Verfijnde hechtgingstechnieken zorgen ervoor dat er geen of nauwelijks hechtingen zichtbaar zijn. Zo hebben we bijvoorbeeld eens de hand van iemand mooi gemaakt, zodat de familie toch voor een stukje afscheid kon nemen.

Papa is nu bij ons

Francisca en haar kinderen konden Henri na de goede zorg van Miranda uiteindelijk zelfs thuis opbaren. De kinderen zeiden elke ochtend goeiemorgen en elke avond welterusten tegen hem. Dat hij thuis was, betekende veel voor het gezin. Haar dochter zei: ‘Papa is nu bij ons.’ Die tijd samen hielp de familie bij het afscheid nemen. Francisca zegt, ‘Wat mij erg is opgevallen is dat we door DELA zo persoonlijk geholpen zijn. Ze wezen me erop dat we de tijd mochten nemen om te rouwen. Van buitenaf kon je eigenlijk niet zien wat Henri was overkomen. Dat we hem thuis bij ons hadden, heeft ons heel erg geholpen bij het afscheid nemen.’

Download 8 tips voor een warm en persoonlijk afscheid als er geen wensen vastgelegd zijn

Hoe regel je een afscheid als er geen wensen vastgelegd zijn? Het kan moeilijk zijn om te weten waar je moet beginnen. We geven je graag 8 tips die helpen bij het regelen van een warm en persoonlijk afscheid.