Stappenplan
Hoe moeilijk het ook is: na het verlies van een dierbare gaat het leven door. Een passend afscheid is een eerste stap binnen het rouwproces. Dit stappenplan voor het regelen van een uitvaart helpt je op weg.
'Heldere en duidelijke uitleg over mogelijkheden na overlijden.'
Welke mogelijkheden van opbaren zijn er?
De opbaring speelt een belangrijke rol binnen de rouwverwerking. Het geeft je de kans om afscheid te nemen van je dierbare, op een manier die bij jullie past. Maar welke mogelijkheden van opbaren zijn er eigenlijk? En hoe maak je de laatste momenten met je dierbare zo bijzonder mogelijk?
Wat is een opbaring?
Zodra het overlijden bij ons wordt gemeld, komen we naar jullie toe om je dierbare te verzorgen en op te baren. Dit kan thuis of op een andere locatie. Je dierbare ligt daarbij op bed, in de uitgezochte kist of op een opbaarplank. Je kunt in deze periode in alle rust afscheid nemen van je dierbare. De opbaring eindigt na de uitvaartplechtigheid.
Welke mogelijkheden van opbaren zijn er?
Bij DELA bieden we de volgende mogelijkheden van opbaren aan:
- Thuisopbaring: Familieleden en vrienden kunnen zo afscheid nemen in een vertrouwde omgeving.
- Uitvaartcentrum: Uitvaartcentra hebben speciale rouwkamers waar je met foto’s, muziek of andere herinneringen een persoonlijke sfeer kunt creëren. Veel uitvaartcentra hebben bovendien 24-uurskamers. Anders dan bij een ‘gewone’ rouwkamer mag je een 24-uurskamer dag en nacht zonder afspraak bezoeken.
- Crematorium: Ook crematoria hebben vaak eigen rouwkamers. Je dierbare kan hier worden opgebaard tot het moment van de crematie.
- Rouwkamer in het ziekenhuis: Sommige ziekenhuizen hebben eigen rouwkamers waar je dierbare tot de begrafenis of crematie kan blijven.
- Kerk of gebedshuis: Ook sommige kerken of gebedshuizen hebben rouwkamers. Dit is met name een mooie optie als het geloof bij jullie een belangrijke rol speelt. Je kunt afscheid nemen van je dierbare en daarbij bidden of rituelen uitvoeren die belangrijk voor jullie zijn.
- Verzorgingstehuis:. Niet alle verzorgingstehuizen hebben rouwkamers, maar sommige verzorgingstehuizen wel. Ook is vaak opbaren op de kamer mogelijk. Opbaren in een verzorgingstehuis kan wel geld kosten. Deze kosten worden meestal niet gedekt door de uitvaartverzekering.
- Geen opbaring: Opbaren is niet verplicht. De kist wordt dan meteen gesloten en staat tot het afscheid in een gekoelde ruimte in het uitvaartcentrum.
Hoe lang mag iemand opgebaard liggen?
Volgens de wet moet je dierbare uiterlijk op de zesde werkdag begraven of gecremeerd worden. Een opbaring duurt dus maximaal zes werkdagen.
Hoe ziet je dierbare er tijdens de opbaring uit?
Bij DELA besteden we veel tijd en aandacht aan de laatste verzorging. Hierdoor ziet je dierbare er zoveel mogelijk uit zoals hij of zij was. Ook als je dierbare ziek was of bijvoorbeeld een ongeluk heeft gehad, doen we er alles aan om hem of haar er zo natuurlijk mogelijk uit te laten zien.
Een uitvaart regelen zoals jij dat graag wilt
Wij verzorgen een afscheid naar wens voor iedereen die bij ons verzekerd is. Maar ook zonder verzekering kun je bij DELA een uitvaart naar wens laten regelen.
Mogelijkheden voor het regelen van een uitvaart zonder verzekering
Wat is opbaring met lichte balseming (thanatopraxie)
Een speciale manier van opbaren is thanatopraxie. Hierbij wordt het lichaam behandeld met een vloeistof, waardoor je dierbare niet meer koud aanvoelt en opgebaard kan worden zonder koeling. Ook verdwijnen door thanatopraxie vaak de tekenen van ziekte. Er zijn wel extra kosten aan verbonden.
Wat is wateropbaring?
Pasgeboren baby’s en (veel) te vroeg geboren kindjes kunnen vaak op een speciale manier worden opgebaard: in water. Het fijne aan deze methode is dat te vroeg geboren kindjes er gaaf uit blijven zien. Je mag je kleintje mee naar huis nemen om in alle rust afscheid te nemen. Meer hierover lees je op de website ‘De Watermethode’.
Wat zijn de kosten voor thuis opbaren?
Heeft je dierbare een uitvaartverzekering bij DELA? Dan zijn de kosten voor de opbaring gedekt. Het maakt daarbij niet uit of je kiest voor thuisopbaring of opbaring in bijvoorbeeld een uitvaartcentrum of crematorium. Ook vergoeden we het vervoer van de plek van de opbaring naar de plek van het afscheid.
Omdat elk leven oneindig aandacht verdient
Bij DELA geloven we dat elk leven oneindig aandacht verdient. In onze nieuwe campagne vertellen onze mensen, echte verhalen over de bijzondere en mooie momenten die zij dagelijks meemaken.Wanneer moet je doorgeven welke manier van opbaren gewenst is?
Je meldt het overlijden telefonisch bij ons. Tijdens dit eerste gesprek bespreken we de mogelijkheden van opbaren. Onze collega’s van Overbrenging & Verzorging komen daarna naar jullie toe. Zij beoordelen of je dierbare thuis opgebaard kan worden, of dat opbaren in het uitvaartcentrum een geschiktere keuze is. Als thuisopbaring mogelijk is, bepalen zij welke kamers daarvoor geschikt zijn.
Wat als de opbaring niet kan worden uitgevoerd volgens jullie wensen?
Het kan gebeuren dat het opbaren niet kan zoals jullie dat het liefst zouden willen. Thuis opbaren is niet altijd mogelijk, bijvoorbeeld na ziekte of als er in huis geen geschikte ruimte is voor een bed of baar met koeling. In dat soort gevallen gaan onze collega’s van Overbrenging & Verzorging samen met jullie op zoek naar een andere, passende manier.
Wanneer vinden rouwbezoeken plaats?
Uitvaartcentra en crematoria hebben meestal vaste tijdvensters voor rouwbezoeken. Samen met de uitvaartverzorger bekijk je wanneer je het rouwbezoek wilt inplannen. Jullie bepalen uiteraard zelf wie jullie hiervoor uitnodigen. Als je dierbare thuis of in een 24-uurs kamer is opgebaard, kun je zelf beslissen wie er op welk tijdstip mag langskomen.
Tips voor een persoonlijke opbaring
- Zet persoonlijke spulletjes in de ruimte waar je dierbare is opgebaard. Dat kunnen foto's, favoriete boeken of andere dingen zijn die belangrijk voor hem of haar waren.
- Speel de favoriete muziek af.
- Zorg voor warm, zacht licht of steek kaarsen aan. Hierdoor ontstaat een rustige, vredige sfeer.
- Vraag iedereen die op rouwbezoek komt om een persoonlijke boodschap, herinnering of gedicht achter te laten. Je kunt bijvoorbeeld een gastenboek of herdenkingsboek neerleggen.
- Voer rituelen of tradities uit die een rol speelden in het leven van je dierbare. Denk daarbij aan gebeden, het aansteken van kaarsen of het plaatsen van symbolische voorwerpen.
Stap voor stap een uitvaart regelen
Onze uitvaartverzorgers helpen je stap voor stap om de uitvaart persoonlijk en bijzonder te maken. Je staat er niet alleen voor en kunt erop vertrouwen dat wij je zoveel mogelijk (praktische) zorgen uit handen nemen. Samen proberen we het afscheid zo vorm te geven dat er waardevolle herinneringen gemaakt kunnen worden voor later. Met het stappenplan uitvaart regelen weet je wat er op je af komt.