• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 
 

Inspiratiegids uitvaart

Op pagina 10 van onze inspiratiegids vind je meer originele ideeën wat je met foto’s en video’s bij een uitvaart kan doen. Download de inspiratiegids en raak geïnspireerd.

 

Foto’s en video als herinneringen aan de uitvaart

Je stelt je van tevoren voor dat je de dag van de uitvaart nooit gaat vergeten. Maar door alle emoties van die dag is het heel vanzelfsprekend dat je niet alles onthoudt. Later weet je misschien zelfs niet meer precies wie er allemaal bij waren. Het kan dus een goed idee zijn om een uitvaartfotograaf of -filmer je herinneringen te laten vastleggen.

Zelf fotograferen tijdens de uitvaart, of niet?

Ook al ben je nog zo’n goede fotograaf, zelf foto’s maken van de uitvaart is geen goed idee. Je hebt al je aandacht nodig bij het afscheid. En wanneer je een van de genodigden vraagt, weet je niet wat voor kwaliteit je kunt verwachten. Niet van de foto’s, maar ook niet van de momenten die iemand vastlegt. Een uitvaartfotograaf weet uit ervaring wat waardevol is om vast te leggen en kan zich onopvallend bewegen in de ruimte en tussen de aanwezigen.

Zij legt de liefde vast

Afscheidsmomenten.nl is een netwerk van uitvaartfotografen. Oprichter en bedenker Boukje Canaan is een afscheidsfotograaf en pionier in hart en nieren. Ze vertelt: ‘Ik noem het geen rouwfotografie, want ik fotografeer niet de rouw, maar de liefde. Ik noem het ook geen uitvaartfotografie, omdat afscheid nemen een proces is. De uitvaart is daar slechts een onderdeel van. Omdat de uitvaart vaak in een roes wordt beleefd, is het heel belangrijk om het vast te leggen. Uit ervaring weet ik wat het is om foto’s te moeten missen. Als fotograaf wil ik daar verandering in brengen.’

Livestream

Kunnen sommige gasten er niet bij zijn? Je kunt hen uitnodigen om via een livestream het afscheid bij te wonen. Ze bekijken het afscheid via een live internetuitzending in een beveiligde omgeving. De naaste familie krijgt een USB-stick met de video-opname om terug te kijken of te delen met anderen. Lees hier alles over de livestream.

Kies je eigen filmer

De uitvaart in beeld laten brengen kun je op een heel professionele manier aanpakken met een ervaren filmer. Op die manier kan het net iets sfeervoller worden dan een standaard livestream. Je kunt de ceremonie vanuit verschillende standpunten laten zien. En natuurlijk kan van het materiaal een film worden gemaakt voor later.

Blijvende herinnering

Ben van der Goes heeft een videobedrijf, speciaal gericht op uitvaarten. Hij vertelt: ‘Overmand door emoties zijn veel momenten tijdens de uitvaart van mijn vader me op de dag zelf ontgaan. Er gebeurde ook zoveel. Bij het terugkijken van de uitvaartfilm ontdekte ik elke keer weer nieuwe details. Ik zag zelfs mensen van wie ik niet meer wist dat ze erbij waren. En dan te bedenken dat ik de film eigenlijk had laten maken voor mijn oom in het buitenland. Toen besloot ik dat ik dit voor andere nabestaanden wilde gaan maken: een blijvende herinnering.’

Vrij te besteden

Uitvaartverzekeringen hebben vaak een bedrag dat je vrij kunt besteden. Dat betekent dat je dit bedrag mag inzetten hoe je zelf wilt, bijvoorbeeld om de uitvaart te laten fotograferen of een video te laten maken. Afhankelijk van de verzekering zal de fotografie en video dan (voor een deel) betaald worden door je verzekering.

Foto’s delen

Met de foto’s van de uitvaart kun je een herinneringsboek maken. De link daarvan kun je dan delen met familie, vrienden en alle (overige) genodigden van de uitvaart. Je kunt de foto’s ook laten afdrukken of op een USB-stick laten opslaan. Wil je een fotoboek vol herinneringen? Vaak bieden uitvaartfotografen de mogelijkheid om een fotoboek voor je te maken.

Online herinneringen en foto’s delen

Bij DELA kun je een persoonlijke webpagina (laten) maken waarop familie, vrienden, kennissen, sportmaatjes en (oud-)collega’s mooie herinneringen en foto’s kunnen delen. De condoleances zijn openbaar, de ingezonden herinneringen niet. De directe nabestaanden ontvangen een eigen besloten pagina van DELA Delen. Op die pagina kunnen alleen zij de ingezonden herinneringen bekijken. In overleg wordt na een tijdje de Delen-pagina gesloten. Deze is dan niet langer online. Nabestaanden kunnen van alle ingezonden herinneringen en foto’s een mooi opgemaakt album laten maken. Vraag een herinneringspagina aan via je uitvaartverzorger.

Inspiratiegids uitvaart

In onze gratis inspiratiegids staan meer dan 100 praktische voorbeelden van wat er allemaal mogelijk is bij een uitvaart. Inspiratieonderwerpen: foto en video, bloemen, kist of wade, rouwkaart en advertentie, muziek, locaties, mooie woorden, eten en drinken, rituelen en asbestemming.